AFP: Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk. Astfel îşi recunosc epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse

ucraina
Profimedia

Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse, dar s-ar putea ca acestea din urmă să nu poată exploata momentul dificil al adversarului şi să schimbe cursul războiul, scrie France Presse.

Aceştia avertizau de mult timp că ploaia de proiectile ruseşti va sfârşi prin a uza moralul, unităţile şi echipamentele armatei ucrainene. Căderea unui oraş, după săptămâni de lupte sângeroase, este aşadar ceva logic.

''Unităţile ucrainene sunt epuizate, însângerate. Ele au înregistrat pierderi teribile, cu batalioane întregi complet neutralizate'', au existat unităţi compuse din 300-400 de soldaţi din care acum mai sunt apţi de luptă doar vreo 20, constată un ofiţer superior francez care a vorbit cu condiţia anonimatului.

''Cei care vin ca întăriri ştiu că merg în infern. Asistăm probabil la o fază de basculare a uzurii morale'', adaugă ofiţerul francez, referindu-se la euforia primelor săptămâni ale războiului când ucrainenii au blocat înaintarea rusă în nord şi au forţat Rusia să-şi concentreze ofensiva în estul Ucrainei, scrie Agerpres.

Pierderea Severodoneţkului, evoluţie fundamentală din punct de vedere tactic pentru controlul regiunii Donbas, relevă deopotrivă un eşec al Kievului şi un raport de forţe militare complicat.

Citește și
marea neagra, nave
SUA: Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Odesa și Oceac de la Marea Neagră
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ''aproape că nu mai are oameni pentru a susţine războiul'', spunea mai devreme săptămâna aceasta politologul rus pro-Kremlin Serghei Markov. ''NATO poate trimite enorm de multe arme. Dar NATO se teme să trimită soldaţi'', a adăugat acesta, anticipând atunci o ''cădere'' rapidă a armatei ucrainene la Severodoneţk.

Cucerirea acestui oraş este ''o victorie pentru propaganda rusă'', spune un analist al societăţii britanice de securitate Janes, care temperează însă importanţa strategică a înaintării ruseşti. ''Severodoneţk nu este un pivot (...) Forţele ruse au înregistrat câştiguri şi în alte locuri în ultimele patru zile'', notează sursa menţionată.

Ucrainenii, care nu au renunţat şi la Lisiceansk, oraşul geamăn al Severodoneţkului, nu au motive să anticipeze un progres semnificativ al trupelor ruse, crede Ivan Klyszcz, cercetător la universitatea estonă Tartu. ''Viziunea globală - a unui război de poziţii statice - nu s-a schimbat aproape deloc'', susţine acesta, considerând retragerea ucraineană din Severodoneţk mai degrabă o acţiune tactică.

''Ruşii pot avansa atât timp cât sunt acoperiţi de focul artileriei lor. Altfel, pentru ei este foarte periculos'' să încerce să înainteze, consideră la rândul său Alexander Grinberg, analist la Jerusalem Institute for Security and Strategy (JISS), amintind că armata rusă încearcă să evite contactul direct cu inamicul.

Spargerea frontului şi pătrunderea rapidă ar impune o mobilizare în efective şi echipamente pentru care armata rusă s-ar putea să nu fie capabilă. ''Nu se întrevede nicio soluţie pentru penuria de resurse umane în tabăra rusă. Atât timp cât Moscova nu anunţă o mobilizare generală, înaintarea sa va continua să fie lentă şi războiul prelungit'', explică Alexander Grinberg.

Încă de la începutul agresiunii ruse, ucrainenii au ales strategia defensivă, rezistând în unele puncte strategice cheie până la ultimul om, reuşind astfel să încetinească adversarul. Ucrainenii ''trebuie să se apere în profunzime, acceptând să piardă teren în faţă pentru a-şi salva forţele, provocându-le în acelaşi timp ruşilor pierderi grele în oameni şi în timp pentru fiecare kilometru pătrat câştigat'', subliniază colonelul francez Michel Goya.

Prin urmare, zilele care vin ar putea semăna cu cele precedente. ''Fie trupele se îngroapă din nou (în tranşee), fie ruşii îşi limitează acţiunile pentru a lansa ceva mai amplu în august'', crede ofiţerul francez menţionat anterior.

Luptele ar mai putea continua totuşi la Severodoneţk, dar trupele ruse vor încerca o încercuire a oraşului Lisiceansk şi vor creşte presiunea asupra oraşelor Bahmut şi Slaviansk, în direcţia fluviului Nipru către vest, spune analistul societăţii Janes.

''Este un moment în mod special dificil pentru Ucraina'', admite Ivan Klyszcz, constatând că ambele tabere sunt obosite şi au probleme logistice. ''Suntem departe de un impas, dar nu mă aştept la schimbări faţă de situaţia actuală: lupte lente şi costisitoare pe toate fronturile'', concluzionează el.

Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet şi localitatea Hirske, situată la sud de Lisiceansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit lângă oraşele Hirske şi Zolote o grupare alcătuită din circa 2.000 de soldaţi ucraineni.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 121. Primarul din Nikolaev: Locuitorii ar trebui să plece. Orașul este bombardat zilnic

sua, ucraina, arme
Statele Unite oferă Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari

Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari, a anunţat, joi, John Kirby, oficial care coordonează comunicarea Casei Albe pe probleme strategice, transmite AFP, citată de Agerpres.

steag Ungaria
Ungaria: Negocierile cu Rusia sunt o opțiune mai bună decât sancțiunile UE

Uniunea Europeană ar trebui să oprească sancţiunile împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.  

razboi, ucraina, donbas
Ucrainenii anunță retragerea din Severodonețk. Trupele Kievului, în pericol de a fi prinse în capcană

Rusia începe să prindă viteză în Estul Ucrainei, unde a cucerit mai multe localități și se apropie tot mai mult de principalul obiectiv, acela de a înconjura orașele Lîsîceansk și Severodonețk.

ucraina, front, razboi
Forțele ucrainene rezistă eroic în fața ofensivei rusești, în Lisichansk. Porturile Ucrainei la Marea Neagră, minate

Trupele ucrainene care apără orașul-cheie din estul țării, Severodonețk, vor fi nevoite să se retragă, au anuntat oficialii locali. În schimb, cei orașul vecin, Lisichansk, rezistă eroic, în ciuda asaltului armatei ruse.

hirske
Ucraina a pierdut un oraș în Luhansk. Soldații ucraineni se retrag din Severodonețk

Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet localitatea Hirske situată la sud de oraşul important strategic Lisiceansk în regiunea Luhansk.

zelenski, ucraina, europa
Zelenski: Ucraina este „un viitor partener egal pentru cel puţin 27 de ţări UE”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat acordarea statutului de ţară candidată la aderare Ucrainei, despre care a spus că reprezintă un puct de cotitură, în cadrul unui videoclip dat publicităţii vineri.

Citește și...
Zelenski: Ucraina este „un viitor partener egal pentru cel puţin 27 de ţări UE”
Zelenski: Ucraina este „un viitor partener egal pentru cel puţin 27 de ţări UE”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat acordarea statutului de ţară candidată la aderare Ucrainei, despre care a spus că reprezintă un puct de cotitură, în cadrul unui videoclip dat publicităţii vineri.

SUA: Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Odesa și Oceac de la Marea Neagră
SUA: Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Odesa și Oceac de la Marea Neagră

După săptămâni de lupte crâncene cu pierderi enorme, apărătorii ucraineni se retrag din Severodonețk. Kievul recunoaște că păstrarea pozițiilor ar însemna doar pierderi de vieți omenești.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.