Forbes: Tot ce s-a spus despre incendiile din Amazon și ”plămânul planetei” este greșit
Jurnaliștii de la Forbes afirmă că tot ceea ce s-a spus până acum despre incendiile din Amazon, inclusiv că această zonă este ”plămânul Europei” este greșit.
Aceasta este concluzia lor după ce au stat de vorbă cu cel mai bun expert internațional în problema pădurilor amazoniene, Dan Nepstad.
”Este o prostie. Nu există nimic științific în spatele acestei afirmații. Amazonul produce o grămadă de oxigen, însă folosește aceeași cantitate de oxigen pentru respirație, așa că e o spălare”, spune el pentru Forbes.
Plantele folosesc respirația pentru a converti nutrienții din sol în energie. De asemenea, plantele folosesc fotosinteza pentru a transforma lumina în energie chimică, ce poate fi folosită ulterior la respirare.
Publicația New York Times a afirmat că ”dacă mai multă pădure tropicală umedă va fi pierdută, fără să mai poată fi recuperată, regiunea va deveni o savană, care nu poate stoca la fel de mult carbon, ceea ce va duce la reducerea capacității de plămân a planetei”.
"Nici asta nu este adevărat", spune Nestad, care este și autorul celui mai recent raport Interguvernamental asupra Schimbărilor Climatice.
”Amazonul produce o foarte mult oxigen, însă același lucru o fac și plantațiile de soia și pășunile pentru vite”, spune el.
Însă mitul ”plămânilor” este doar vârful iceberg-ului. De exemplu, CNN a folosit un titlu care spune că ”Incendiile din pădurea amazoniană au atins un nivel record”, iar un jurnalist de acolo a susținut că ”incendiile din prezent sunt fără precedent, în ultimii 20.000 de ani”.
From a scientist who specializes in prehistorical fire in the Amazon: The current fires are without precedent in the past 20,000 years.
These fires are not natural, they are being driven by greed, colonialism, and are a crime against humanity.
We are in a climate emergency. https://t.co/ooGHlqb9Ua
— Eric Holthaus (@EricHolthaus) August 22, 2019
În timp ce numărul incendiilor din 2019 este într-adevăr cu 80% mai mare decât în 2018, numărul este cu doar 7% mai mare decât media din ultimii 10 ani.
De asemenea, unul dintre jurnaliștii cu experiență din Brazilia în problemele legate de mediu este de acord cu faptul că știrile despre incendiile din Brazilia nu dau toate informațiile.
”În timpul lui Lula (președintelui Partidului Muncitorilor) și a lui Marina Silva (secretar de stat la Mediu, 2003-2008), Brazilia a avut cea mai mare rată a incidentelor legate de foc. Însă nici Lula și nici Marina nu au fost acuzați că au riscat Amazonul”, spune Leonardo Coutinho pentru Forbes.
”Ceea ce se întâmplă în Amazon nu este cu nimic excepțional. Dați o căutare pe Google la „Amazon„ și „incendii Amazon„, la ce s-a scris de-a lungul timpului. Opinia publică globală nu a fost interesată de tragedia din Amazon când situația era mult mai rea decât acum. Iar momentul din prezent nu justifică isteria globală", mai spune jurnalistul brazilian, care a tratat acest subiect până acum chiar de la fața locului, în ultimii 10 ani, pentru principala publicație de știri din Brazilia, Veja.
Alți jurnaliști brazilieni, în schimb, au scris despre incendiile din Brazilie din orașe cosmopolitane precum Sao Paolo sau Rio de Janeiro, care se află la 4.000 de kilometri depărtare de locul faptelor.
Și, deși numărul incendiilor din Brazilia a crescut, într-adevăr, în ultima perioadă, nu există dovezi că același lucru s-a întâmplat și cu incendiile forestiere.
Sursa: Forbes
Etichete: incendiu, padure, brazilia, amazon, forbes,
Dată publicare:
27-08-2019 16:38