Președintele Braziliei, considerat vinovat pentru dezastrul din pădurea amazoniană

Dată publicare: 26-08-2019 19:31
Dată actualizare: 26-08-2019 20:28


Mii de incendii distrug suprafețe imense din pădurea amazoniană. Cel mai rău este în Brazilia, unde în primele opt luni ale anului, au fost semnalate peste 75.000 de focare.

Este dezastru însă și în alte țări sud americane. În Bolivia, au ars deja cel puțin un milion de hectare din pădurea amazoniană.

Pădurea care produce 20% din oxigenul planetei arde.

Corespondent CNN: "Acest peisaj apocaliptic este un avertisment pentru ce s-ar putea întâmpla dacă nu se iau măsuri urgente pentru a opri această catastrofă climaterică, despre care am auzit cu toții, dar care este chiar aici, sub noi, chiar în acest moment."

Rosana Villar, Asociația Greenpeace Brazilia: "Ce vedeți acolo jos nu este doar o pădure care arde. Este aproape un cimitir. Amazonul are o importanță fundamentală pentru sistemul circulației apei pe un întreg continent. Dacă nu salvăm pădurea, în câțiva ani nu va mai ploua pe continentul sud-american."

După cum o confirmă frapant şi imaginile din satelit, în 2019 numărul incendiilor de vegetaţie din Brazilia aproape s-a dublat față de anul trecut.

Activiştii ecologişti sunt convinşi că revărsarea de foc este urmarea directă a atitudinii preşedintelui Bolsonaro față de mediu. Liderul populist e acuzat că a dat "undă verde" distrugerii pădurii amazoniene prin scepticismul afişat față de problema încălzirii globale. Bolsonoro încurajează totodată defrişările ilegale practicate de agricultori şi crescătorii de bovine.

Preşedintele Braziliei: "Nu arde zona aceea despre care se vorbeşte. Incendiile sunt acolo unde au avut loc defrişări."

Incendiile amazoniene au declanşat un val de manifestaţii în toate colţurile lumii, dar şi proteste online. Mai multe celebrităţi şi-au folosit faima postând mesaje pentru a creşte gradul de conştientizare la nivel planetar în legătură cu această criză ecologică. Unii fac chiar mai mult decât atât.

Earth Alliance, o iniţiativă de mediu susţinută de actorul american Leonardo DiCaprio, s-a angajat să doneze cauzei 5 milioane de dolari.

Înfiinţată în iulie, Alianţa pentru Pământ este condusă de o echipă managerială independentă, compusă din oameni de ştiinţă şi specialişti în conservarea naturii. Organizaţia militează pentru protejarea ecosistemelor şi a animalelor sălbatice, pentru asigurarea echităţii în domeniul climei, sprijinirea energiilor regenerabile şi respectarea drepturilor indigenilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO