Mark Zuckerberg, audiat în Congresul SUA: ”A fost greșeala mea și îmi pare rău”
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost audiat în Congresul Statelor Unite, ca urmare a izbucnirii scandalului Cambridge Analytica.
Audierea lui Zuckerberg în fața Congresului este rezultatul unei presiuni publice puternice în urma scandalului masiv de colectare a datelor a peste 87 de milioane de utilizatori ai rețelei de socializare, potrivit The Independent.
În urma incidentului, compania a anunțat o serie de reforme, de la revizuirea setărilor de confidențialitate la reguli mai stricte pentru campaniile politice.
Audierea de marți dezbate "confidențialitatea socială a mass-media și modul în care sunt prezentate utilizatorilor politicile de confidențialitate ale Facebook".
Fondatorul Facebook a prezentat scuze utilizatorilor pentru acest incident, însă a atras atenția și asupra responsabilității pe care aceștia o poartă în tot acest scandal. Mark Zuckerberg a subliniat că majoritatea utilizatorilor nu citesc politicile setărilor de confidențialitate.
"Facebook este o companie optimistă. Pentru cea mai mare parte a existenței noastre ne-am concentrat asupra lucrurilor pozitive pe care le pot face oamenii pe această platformă.
Dar acum este clar că nu am făcut suficient pentru a împiedica instrumentele Facebook să fie folosite și în scopuri negative. Astfel s-a propagat fenomenul „fake news” și interferențele în alegerile politice. Nu am realizat ce responsabilitate purtâm în acest sens. A fost greșeala mea și îmi pare rău.
Sunt responsabil pentru ceea ce se întâmplă aici. Îmi dau seama că Facebook nu se poate limita doar la a conecta oamenii, ci trebuie să ne asigurăm că aceste relații sunt și rămân pozitive.
Am înțeles că nu este suficient să le dai oamenilor o voce, trebuie să ne asigurăm că ei nu folosesc acest instrument pentru a propaga lucruri negative și dezinformarea sau pentru a face rău celor din jur.
Va mai dura până vom reuși să facem schimbările necesare în acest sens, dar mă angajez ca, de această dată, să procedez corect.
Îmi dau seama că problemele pe care le discutăm aici nu sunt doar pentru Facebook, ci ne afectează pe noi noi toți, ca americani", a declarat Mark Zuckerberg, la începutul audierii.
În ceea ce privește scandalul Cambridge Analytica, Zuckerberg a recunoscut că a făcut greșeala de a nu verifica dacă respectiva companie a respectat promisiunea de a nu folosi datele utilizatorilor platformei sociale.
"Am aflat că firma a cumpărat date de la un dezvoltator de aplicaţii cu care oamenii au fost de acord, noi am cerut atunci Cambridge Analytica să nu facă acest, dar nu am mai verificat informaţia să vedem dacă au respectat promisiunea".
Zuckerberg a subliniat că Facebook a luat deja primele măsuri în cazul Cambridge Analytica. Astfel, aplicația prin care au fost colectate datele a peste 87 de milioane de utilizatori a fost blocată și somată să steargă informațiile obținute ilegal.
Scandalul Cambridge Analytica a izbucnit în luna martie. Atunci a fost raportat faptul că firma susţinută de Robert Mercer, simpatizant al lui Donald Trump, şi condusă în trecut de Steve Bannon, fost consilier al actualului preşedinte american, a obţinut informaţii personale a 50 de milioane de utilizatori Facebook fără a avea permisiunea. Aceste informaţii au fost folosite pentru a influenţa procesul electoral din 2016.
Cifra s-a dovedit a fi mult mai mare, iar reprezentanţi ai Facebook au transmis că peste 70 de milioane dintre cei 87 de milioane de utilizatori afectaţi sunt din Statele Unite, peste 1 milion, din Filipine, Indonezia şi Marea Britanie. Alte peste 2,5 milioane, din Uniunea Europeană.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Independent.co.uk
Etichete: facebook, Mark Zuckerberg, cambridge analytica,
Dată publicare:
10-04-2018 22:48