Foametea amenință Coreea de Nord. Un expert ONU cere ridicarea sancțiunilor, pentru evitarea unui dezastru

Foametea amenință Coreea de Nord. Un expert ONU cere ridicarea sancțiunilor, pentru evitarea unui dezastru
Profimedia

Coreea de Nord se află în cel mai vulnerabil moment din ultima vreme. Țara condusă de Kim Jong-un riscă să se confrunte cu foametea, după ce a intrat într-o izolare profundă în timpul pandemiei de coronavirus, informează Reuters.

Potrivit unui expert ONU în drepturile omului, pentru a evita un dezastru umanitar, Coreea de Nord are nevoie ca sancțiunile impuse din cauza dezvoltării programelor nucleare și de rachete balistice să fie revizuite.

Situația umanitară se înrăutățește și s-ar putea transforma într-o criză, pe fondul "apatiei extinse" la nivel global în privința stării în care se găsește poporului nord-coreean, a declarat Tomas Ojea Quintana, raportor special al ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord.

"Sancțiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU ar trebui revizuite și ușurate, atât pentru a facilita asistența umanitară, cât și pentru a salva vieți și pentru a permite promovarea dreptului la un nivel de viață adecvat al cetățenilor de rând”, a transmis el într-un raport trimis către Adunarea Generală ONU, care va fi prezentat la data de 22 octombrie.

Coreea de Nord nu recunoaște mandatul lui Ojea Quintana și nici nu cooperează cu acesta, iar misiunea nord-coreeană de la Geneva nu a răspuns unei cereri de comentarii.

Citește și
puscarie
Cum sunt torturați deținuții din închisorile din Coreea de Nord. „Crud, umilitor și inuman”

În luna iunie, liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a declarat că situația alimentară este "tensionată" din cauza dezastrelor naturale de anul trecut și a recunoscut că cetățenii s-au confruntat cu sacrificii în timpul pandemiei. În aprilie, oficialii nord-coreeni au numit un raport al ONU privind malnutriția copiilor drept "o minciună absolută".

 

Nord-coreeni, "între frica de foamete și teama de COVID-19"

 

Coreea de Nord nu a raportat niciun caz de COVID-19 și a impus măsuri stricte, inclusiv închiderea frontierelor și oprirea de călătoriilor interne. Mulți nord-coreeni, care se bazează pe activități comerciale de-a lungul graniței cu China, și-au pierdut veniturile și acest lucru a fost agravat de impactul sancțiunilor, potrivit lui Ojea Quintana.

"Accesul oamenilor la alimente este o preocupare serioasă, iar cei mai vulnerabili – copiii și vârstnicii – sunt expuși riscului de foamete", a subliniat acesta. El a adăugat că nord-coreenii "nu ar trebui să aleagă între frica de foamete și frica de COVID-19".

"Medicamentele esențiale și consumabilele medicale sunt în cantitate redusă, iar prețurile au crescut de mai multe ori, întrucât au încetat să mai vină din China, iar organizațiile umanitare nu au putut să aducă medicamente și alte bunuri", a mai arătat Quintana.

Conform acestuia, cei mai mulți diplomați și lucrători umanitari au părăsit Coreea de Nord, în contextul restricțiilor stricte de călătorie și al lipsei de bunuri esențiale și facilități de sănătate.

Quintana a dezvăluit că progresele în ceea ce privește vaccinarea, sănătatea femeilor și copiilor, precum și apa și canalizarea s-au erodat.

"Situația umanitară actuală, care se înrăutățește, se poate transforma într-o criză. Ea trebuie evitată", a mai spus el.

 

O apatie extinsă

 

De asemenea, Ojea Quintana și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la faptul că provocările în creștere pentru obținerea de informații "duc la o apatie extinsă în atenția globală asupra situației înrăutățirii drepturilor omului de acolo".

Expertul ONU a cerut ameliorarea tensiunilor militare în Peninsula Coreea și a îndemnat SUA și Coreea de Sud "să trimită semnale clare" pentru a reînvia diplomația menită să asigure denuclearizarea.

În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a efectuat o serie de teste de arme, inclusiv rachete balistice și o rachetă de croazieră cu potențiale capacități nucleare.

Ojea Quintana a salutat angajamentul președintelui SUA, Joe Biden, și al președintelui Coreei de Sud, Moon Jae-in, de a lucra pentru îmbunătățirea situației drepturilor omului din Coreea de Nord.

"În orice viitoare negociere de pace, Republica Coreea și Statele Unite ale Americii ar trebui să-și asigure angajamente cu repere măsurabile… pentru un proces semnificativ de implicare în domeniul drepturilor omului", a spus el.

Nord-coreenii sunt încă încarcerați în lagăre de prizonieri politici, împreună cu familiile lor, în timp ce unii au fost eliberați din centrele de instruire a forței de muncă din cauza lipsei hranei și a muncii, a spus Quintana.

Taberele, cunoscute sub numele de kwanliso, a căror existență este negată de stat, pot fi calificate drept crime împotriva umanității, a adăugat oficialul.

Citește și...
”Trenul atomic” al Coreei de Nord. Comuniștii au tras cu rachete de pe calea ferată
”Trenul atomic” al Coreei de Nord. Comuniștii au tras cu rachete de pe calea ferată

Rachetele lansate miercuri de Coreea de Nord au făcut parte dintr-un test al unui nou ”sistem de rachete pe calea ferată”, conceput ca un potențial contraatac împotriva oricăror forțe care amenință țara.

Cum sunt torturați deținuții din închisorile din Coreea de Nord. „Crud, umilitor și inuman”
Cum sunt torturați deținuții din închisorile din Coreea de Nord. „Crud, umilitor și inuman”

Închisorile din Coreea de Nord își supun deținuții la torturi prin impunerea pozițiilor de stres și a bătăilor, potrivit unui raport ONU.

De ce refuză Coreea de Nord vaccinurile și ajutorul umanitar american.
De ce refuză Coreea de Nord vaccinurile și ajutorul umanitar american. "O schemă sinistră"

Ajutorul umanitar american este o "schemă politică sinistră" pentru a pune presiune pe alte ţări, a declarat un cercetător nord-coreean.

Recomandări
Pene de curent în vestul țării. Rețelele electrice din mai multe județe au fost avariate din cauza viscolului
Pene de curent în vestul țării. Rețelele electrice din mai multe județe au fost avariate din cauza viscolului

E-Distribuţie Banat anunţă, sâmbătă seara, că echipele sale intervin pentru restabilirea în cel mai scurt timp posibil a alimentării cu energie electrică a consumatorilor.

Copac căzut peste o mașină cu patru persoane, în Reșița. A murit un copil de 14 ani
Copac căzut peste o mașină cu patru persoane, în Reșița. A murit un copil de 14 ani

Tragedie înfiorătoare petrecută în județul Caraș-Severin. Un copil a murit și trei adulți au ajuns și ei la spital, după ce un copac a căzut peste o mașină aflată în trafic, la intrarea în Reșița.

România, lovită de ger și viscol. Temperaturile ar putea ajunge până la minus 20 de grade
România, lovită de ger și viscol. Temperaturile ar putea ajunge până la minus 20 de grade

Se întorc ninsorile cu ger puternic în mai multe regiuni ale țării. Meteorologii au emis un cod portocaliu de viscol și vânt puternic la munte, dar și în zona litoralului, până duminică seară la ora 20.00.