Florian Walter, patronul Romprest, a ajuns in custodia Politiei Romane. Omul de afaceri, dus de la aeroport direct in arest
Florian Walter, patronul Romprest, a ajuns in custodia Politiei Romane si urmeaza sa fie adus in seara aceasta in tara, informeaza Agerpres.
Aeronava cu care este adus va ateriza in jurul orei 21:30, iar Florian Walter va fi dus direct in arest
Acesta a fost dat in consemn la frontiera in data de 6 mai 2015, iar IGPR a anuntat ulterior ca el a fost localizat in Emiratele Arabe Unite si ca autoritatile au demarat procedurile in vederea extradarii sale in Romania.
La jumatatea lui ianuarie 2016, Tribunalul Prahova, ca instanta de fond, a dispus inceperea judecatii in dosarul Romprest, care vizeaza fapte de evaziune fiscala, spalare de bani si constituire de grup infractional organizat.
Printre cei 18 inculpati deferiti justitiei de procurorii DIICOT Ploiesti la inceputul lunii iunie a anului trecut, se afla si unul dintre finantatorii FC Petrolul Ploiesti, Nicolae Capra, compania Romprest Service SA aparand in dosar ca parte responsabila civilmente.
In acest dosar, anchetatorii au dispus disjungerea cercetarilor fata de omul de afaceri Florian Walter, patronul firmei Romprest, care este dat in urmarire, pe numele sau fiind emis mandat de arestare in lipsa.
Omul de afaceri Florian Walter este acuzat ca a pus bazele unui grup infractional organizat, format din 23 de persoane, care a desfasurat, in perioada 2012 - 2014, operatiuni financiare din sfera evaziunii fiscale si a spalarii banilor, utilizand ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil si TVA de plata, efectuarea unor decontari fictive de la diferite societati si utilizarea de societati comerciale tip fantoma, pentru realizarea operatiunilor ilicite.
Potrivit DIICOT, Walter a initiat si a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop inregistrarea in contabilitatea societatii Compania Romprest Service SA Bucuresti a achizitiilor, de la diverse societati comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.
Dupa inregistrarea in contabilitatea societatii a facturilor aferente achizitiilor fictive, sumele consemnate in documentele respective erau virate, initial in conturile societatilor fantoma emitente, ulterior fiind transferate in conturile altor societati comerciale de tip fantoma, fiind retrase in numerar si preluate de Florian Walter, in vederea utilizarii in scopuri proprii.
Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infractionala a grupului coordonat de Florian Walter este de 4.500.000 euro, reprezentand impozitul pe profit si taxa pe valoarea adaugata, la care se adauga 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro), supusa procesului de reciclare.
In cauza au fost instituite masuri asiguratorii pana la concurenta sumei de 18 milioane de euro reprezentand contravaloarea prejudiciului produs prin savarsirea infractiunilor.