Iranul amenință că va ieși din acordul nuclear. „SUA nu e un bun partener”

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Marti 15 August 2017 14:44
Categorie: Internaţional
Hassan Rohani

Iranul a ameninţat marţi că va ieşi foarte rapid din acordul în domeniul nuclear cu marile puteri, dacă Statele Unite îşi continuă politica de ”sancţiuni şi coerciţie”, relatează AFP.

Încheiat în iulie 2015 între Teheran şi marile puteri, acordul nuclear prevede ca Iranul să-şi limiteze programul nuclear doar la scopuri civile, în schimbul unei ridicări progresive a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse.

Însă administraţia americană a preşedintelui Donald Trump, ostilă acestui acord încheiat de predecesorul său Barack Obama, a impus o serie de sancţiuni juriddice şi financiare Iranului, care nu sunt legate de activităţile nucleare.

”Experienţa ratată a sancţiunilor şi coerciţiei a condus precedentele administraţii (americane) la masa negocierilor”, a declarat preşedintele iranian Hassan Rohani într-un discurs televizat, în Parlament, înainte să-i valideze noul Cabinet.

Însă dacă Statele Unite ”vor să revină la aceste metode, cu siguranţă într-un termen foarte scurt - nu de săptămâni sau de luni, ci de zile sau ore -, noi vom reveni la situaţia (de dinainte de acord) şi vom fi mai puternici”, a subliniat el.

Situatie tensionata in Golful Persic. Ofiterii Marinei americane au deschis focurile de avertizare asupra unui vas iranian

Preşedintele iranian, reales în mai în al doilea mandat de patru ani, a declarat că omologul său american Donald Trump a demonstrat lumii că ”nu este un bun partener”.

”În aceste ultime luni, lumea a văzut că Statele Unite, în afară că şi-au încălcat în mod constant promisiunile cu privire la acordul nuclear, au ignorat în mai multe rânduri acorduri internaţionale şi le-au arătat aliaţilor lor că nu sunt un bun partener”, a subliniat el.

La jumătatea lui iulie, administraţia americană a impus noi sancţiuni juridice şi financiare ţintite unui număr de persoane şi entităţi iraniene legate de programul balistic, interzis printr-o rezoluţie ONU, şi Corpului Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian.

Congresul Statelor Unite a adoptat după aceea, la sfârşitul lui iulie, sancţiuni vizând Iranul, acuzat de dezvoltarea programului său balistic, încălcarea drepturilor omului şi susţinerea unor grupări - ca mişcarea şiită libaneză Hezbollah - catalogate drept ”teroriste” de către Washington.

În acest context de tensiuni între cele două ţări, după venirea la putere a lui Trump în ianuarie, Parlamentul iranian a răspuns sancţiunilor americane adoptând o sporire semificativă a mijloacelor financiare alocate programului balistic al Iranului şi Gardienilor Revoluţiei.

”Americanii ar trebui să ştie că este vorba doar despre acţiunea noastră”, a avertizat în acea zi preşedintele Parlamentului Ali Larijani, după adoptarea noilor măsuri menite să ”facă faţă acţiunilor teroriste şi aveturiste ale Statelor Unite în regiune”.

Donald Trump nu a încetat să critice acordul nuclear, pe care-l cataloghează drept ”oribil”, însă fără să-l pună în discuţie până acum.

Iranul, care nu mai întreţine relaţii diplomatice cu Statele Unite din 1980, dă asigurări, la rândul său, că ultimele sancţiuni americane sunt o ”încălcare” a acestui acord, care a pus capăt izolării sale pe scena internaţională.

Alt semn al tensiunilor dintre Teheran şi Washington este faptul că marina americană a anunţat luni că o dronă iraniană s-a apropiat ”în mod periculos” de avioane cu baza pe portavionul american USS Nimitz, în apele internaţionale, la Golful Persic.

La 8 august, un avion de vânătoare bombaredier de tip F-18 Hornet aparţinând forţelor aeronavale americane a fost nevoit să efectueze o manevră bruscă pentru a evita o dronă de acelaşi tip, în timp ce se pregătea să aterizeze pe USS Nimitz.

Hassan Rohani Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Turcia începe să construiască un zid la frontiera cu Iranul

Turcia începe să construiască un zid la frontiera cu Iranul

Situatie tensionata in Golful Persic. Ofiterii Marinei americane au deschis focurile de avertizare asupra unui vas iranian

Situatie tensionata in Golful Persic. Ofiterii Marinei americane au deschis focurile de avertizare asupra unui vas iranian

Doi romani

Doi romani "calauze" au fost prinsi la granita, dupa ce au incercat sa ajute 9 migranti sa treaca fraudulos frontiera

Cel putin 17 militari au fost raniti in sud-estul Turciei, la granita cu Iran si Irak, intr-un atentat al militantilor kurzi

Cel putin 17 militari au fost raniti in sud-estul Turciei, la granita cu Iran si Irak, intr-un atentat al militantilor kurzi

VIDEO PROTVPLUS.RO

Trump cu pumnul ridicat

Reacția lui Donald Trump la faptul că ar fi fost înregistrat în secret de fostul său avocat

Coreea de Nord trece prin ”cea mai gravă perioadă” din ultimii 20 de ani

Adolescentă violată de fratele său a fost condamnată la închisoare pentru că a avortat

Apelul lansat de urmașii celor care au încercat să-l asasineze pe Hitler în 1944: ”Unde ar fi Europa azi?”

Pentagonul anunţă alocarea a 200 milioane de dolari suplimentare pentru apărarea Ucrainei

Raport: Poliţia şi serviciile secrete britanice folosesc minori ca spioni

Schelete

”Parcul Morților”. Descoperire macabră sub un loc de joacă din Polonia

Cleric musulman, arestat după ce a pălmuit o activistă pentru drepturile femeilor. VIDEO

Gruparea Hamas şi Israelul au ajuns la un acord de încetare a focului

Un camionagiu din Statele Unite s-a trezit suspendat deasupra unui râu

Statul american Iowa a fost lovit de 27 de tornade: ”N-am mai văzut așa ceva”

Hackerii au furat dosarele medicale ale 1,5 milioane de pacienţi din Singapore, inclusiv al premierului