"Fenomenul Brăila". Mărturia unei mame: ”Copiii mei spun că nu are rost să mai înveţe”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 16 Mai 2018 17:50
Categorie: Social

Fenomenul Brăila, care descrie practici revoltătoare ale unor școli din România, ia amploare.

Părinţi din Iaşi, Turda, Buzău sau Bucureşti susţin că unii directori de şcoală au făcut presiuni asupra elevilor de clasa a 8-a, cu rezultate slabe, să nu se înscrie la Evaluarea Naţională, pentru a nu strica media şcolii.

Iar un profesor de matematică din Brăila susţine că fenomenul exista de mulţi ani în judeţul său şi că totul s-ar fi întâmplat sub coordonarea Inspectoratului Şcolar Judeţean, astfel încât Brăila să iasă fruntaş în topul judeţelor.

Mama unor elevi de la Școala nr. 5 din Capitală susţine că directoarea i-ar fi spus în faţă că se va asigura că fiul său, care are note mici, să rămână corigent la matematică, pentru a nu strica media şcolii la evaluarea naţională.

Reporter: Ce v-a spus mai exact?
Mama unui elev: "Am să fiu foarte atentă la doamna profesoară de matematică să nu îi treacă pentru că nu vreau ca şcoala mea să fie trasă în jos, să nu aibă note proaste şcoala mea. Au aflat şi copiii mei şi sunt complet demoralizaţi, chiar într-un început de depresie aş spune. Spun că nu are rost să mai înveţe, că doamna directoare a zis că îi lasă."

Cornelia Ghiţă, directorul Şcolii Gimnaziale nr 5: "Afirmaţia nu este reală. Noi încurajăm copiii, facem pregătire suplimentară cu ei, profesorii de la clasă fac pregătiri suplimentare, eu cu atât mai mult nu aş putea manipula notele date de un cadru didactic."

ISMB le cere părinţilor să comunice inspectoratului orice situaţie în care școala face presiuni asupra elevilor, pentru a nu se înscrie la examene. Un fost inspector general din Brăila susţine că fenomenul exista de câţiva ani în judeţul sau. "Inspectoratul Școlar Județean Brăila a încurajat și a coordonat tacit practicile de îndepărtare a tuturor elevilor care ar fi putut duce la rezultate slabe la examene.”

Deşi acuzaţiile au ajuns la nivel naţional, ministerul nu ia în calcul să deschidă o anchetă, pentru că nu există plângeri scrise. În schimb, ministerul anunţă că va reaminti inspectoratelor şcolare să informeze corect elevii în ceea ce priveşte înscrierea la examenele naţionale.

Fenomenul Brăila se referă la situaţiile în care profesorii au făcut presiuni asupra unor elevi cu rezultate slabe, să nu se înscrie la evaluarea naţională, astfel încât şcolile respective să obţină medii cât mai mari la examene.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
femeie jefuita
Femeie tâlhărită în propria casă de 4 indivizi cu cagule, care au legat-o și au lovit-o
Românul care a organizat primele raliuri are 100 de ani. A lucrat și cu Regele Mihai
Concurs de pescuit la copcă, în Bacău. ”Avem slăninuță, pește este puțin”
Klaus Iohannis, selfie cu schiori, în Munții Șureanu
Grădinițe și creșe cu tarif de doar 8 lei/zi, ridicate cu fonduri europene. ”Mană cerească”
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
zapada moldova
Cursuri suspendate astăzi în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea
Scandalul Complexului Oltenia. Dăncilă cere intervenția structurilor de siguranță națională
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram