Femeia kamikaze - arma rebelilor islamisti impotriva Rusiei

Ultima actualizare: 08-05-2012 05:33
Femeia kamikaze

In ultimii zece ani, femeile kamikaze au fost arma privilegiata a rebeliunii islamiste din Caucazul de Nord. Fie ca au fost motivate de razbunare sau implicate impotriva vointei lor, ele stau la originea atentatelor de luni din Moscova.

Capul si parti din cadavrul unei presupuse teroriste kamikaze au fost descoperite luni la statia de metrou Park Kulturi, din capitala Federatiei Ruse.

"Era o femeie tanara de 18-20 de ani, cu o fata tipica regiunii Caucaz si cu ochi caprui", a declarat o sursa din cadrul fortelor de ordine, pentru Interfax.

Stim prea putin in legatura cu vietile acestor femei inainte de actul terorist, in legatura cu ce le-a facut sa il comita. Poate, daca ar fi existat un interes mai mare, ele ar fi putut fi impiedicate sa treaca la actiune.
Aleksandr Cerkasov - specialist
Specialistii nu sunt luati prin surprindere: potrivit lui Aleksandr Cerkasov, un specialist de la organizatia neguvernamentala Memorial, "cel mai adesea razbunarea este cea care le impinge sa se sacrifice".

Atentatele sinucigase comise de femei cecene au inceput in Rusia odata cu cel de-al doilea razboi din Cecenia, dupa intrarea trupelor rusesti in aceasta republica rebela din Caucazul rus, in anul 1999.

Imaginile care le arata purtand valuri islamice si centuri umplute cu explozibili in timpul spectaculoasei crize a ostaticilor de la teatrul Dubrovka din Moscova, in octombrie 2002, au provocat o adevarata stare de trauma.

Supranumite "vaduvele negre", ele au intrat in atentia publica de mai multe ori dupa acea data, prin atentatul de la un festival rock din Moscova, in iulie 2003 (15 morti), dubla catastrofa aeriana de la 24 august 2003 (90 de morti) si mai multe atacuri mortale in Caucaz.

Intr-o ancheta intitulata "logodnicele lui Allah", publicata in 2003, o jurnalista rusa, Iulia Iuzik, a afrmat ca, dintre aceste femei, doar una din zece era motivata de un ideal.

Celelalte noua, aflate frecvent sub influenta unor substante psihotrope, ar fi fost manipulate de un supraveghetor ascuns.
Grigori Svedov crede, la randul sau, ca razboiul separatist din Cecenia s-a transformat "intr-un razboi religios in care motivele personale nu conteaza".

Aleksandr Cerkasov si-a exprimat regretul ca Rusia nu lasa nici o sansa acestor femei sa iasa din cercul terorismului.

El a dat exemplul lui Zarema Mujihoieva care, recrutata pentru a deveni kamikaze, "s-a predat fortelor de ordine" in iulie 2003, in timp ce se pregatea sa comita un atentat intr-o cafenea din Moscova.

"Ea a marturisit totul, s-au efectuat arestari datorita acesteia, dar a fost condamnata la 20 de ani de inchisoare".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO