Teroare la Moscova! Atentate la metrou: 39 de morti!

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE - Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca nu este exclusa o pista straina privind dublul atentat sinucigas la metroul din Moscova, in care au fost ucise 39 de persoane, a anuntat agentia Interfax, citata de AFP.

"Nu o exclud, nu putem exclude nimic", a declarat Serghei Lavrav, citat de Interfax, intr-o conferinta de presa, in Canada. "Stim cu totii foarte bine ca, la frontiera intre Afganistan si Pakistan, exista teroristi clandestini care sunt foarte activi", a declarat ministrul rus.

Situatia din Moscova pe ore:

30 martie

9:30 - Autoritatile ruse anunta cel putin 39 de morti in atentatele de la Moscova. "O femeie grav ranita a murit in timpul noptii", a declarat Andrei Seltovski, directorul departamentului de sanatate din cadrul municipalitatii Moscovei, citat de RIA Novosti.

Citește și
Atentat Moscova
Oficial rus: Exploziile au ca scop destabilizarea situatiei din Rusia
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

08:20 - Pe de alta pate, prim-vicepresedintele capitalei ruse, Piotr Biriukov, a anuntat ca se vor intensifica masurile de securitate nationala in perioada Pastelui Ortodox, sarbatorit la 4 aprilie, si a Zilei Victoriei, de la 9 mai. El a multumit serviciilor de interventie din Moscova pentru "munca lor operativa" dupa exploziile de luni de la metroul din Moscova.

29 martie

16:30 O centura cu explozibil intacta a fost gasita in statia de metrou Park Kulturi, din Moscova, a anuntat o sursa din Serviciul federal de securitate (FSB), care a solicitat anonimatul, relateaza RIA Novosti in pagina electronica.

Mai mult, politistii care inspectau calea ferata din apropiere de statia Paliha (la 180 de kilometri de Moscova) au descoperit un dispozitiv exploziv amplasat intre sine.

16:00 Un site asociat separatistilor ceceni a revendicat atentatele comise luni dimineata la metroul din Moscova, relateaza CNN.

Autoritatile ruse au deschis o ancheta pentru "terorism" dupa exploziile produse luni dimineata in doua statii de metrou din Rusia, soldate cu moartea a cel putin 38 de persoane si ranirea altor 70, relateaza AFP.

13:33 - Circulatia metroului, intrerupta in urma exploziilor, va fi reluata in trei ore si jumatate, a anuntat prim-viceprimarul Moscovei, Piotr Biriukov, citat de RIA Novosti in pagina electronica.

13:20 - Prim-vicepresedintele Consiliului Federatiei, Aleksandr Torsin, a declarat ca: "In opinia mea, actele de terorism de la metroul din Moscova reprezinta o razbunare pentru uciderea unor militanti din Caucazul de Nord, ca Said Buriatki si Atemirov. Acesti militanti au un comportament salbatic si razbunator". Inaltul oficial rus a mai spus ca: "Explozia de la statia Lubianka a fost extrem de indrazneata. Aceasta are un motiv ascuns, iar alegerea (statiei) Lubianka nu a fost accidentala, avand in vedere ca la acea ora veneau la serviciu agenti din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB)”.

12:42 - Potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate, citata de Interfax, un aviz de cercetare a fost lansat impotriva a doua femei care le-ar fi insotit pe kamikaze pana la metrou. Ele au fost identificate pe baza analizei inregistrarilor video surprinse de camerele de supraveghere.

12:41 - Atentatele au fost comise de "grupari teroriste" care ar avea legaturi cu regiunea Caucazul de Nord, a declarat seful serviciilor speciale ruse (FSB), Aleksandr Bortnikov, relateaza AFP.

12:17 - AFP: Potrivit unui nou bilant, cele doua atentate au facut 36 de morti, iar resturi din trupurile neinsufletite ale celor doua femei kamikatze au fost gasite de anchetatori. Informatia a fost data publicitatii de catre purtatorul de cuvant al comisiei de ancheta, Vladimir Markine. El a declarat ca 24 de persoane si-au pierdut viata si alte 17 au fost ranite in explozia de la statia Lubianka, in vreme ce la Park Kulturi, 12 oameni au murit si 15 au fost raniti. Din primele cercetari, in ambele explozii, femeile purtau explozibilul la brau.

12:13- Informatia potrivit careia un cetatean moldovean ar fi murit in atentate nu a fost confirmata. Potrivit Pro Tv Chisinau, autoritatile ruse au publicat o lista cu victimele atentatului din 2004, unde figura si numele lui Mircriucov Anton.

12:06 - Lupta impotriva  terorismului va continua pana la capat in Rusia, a declarata presedintele Dimitri Medvedev, citat de AFP. El a cerut sporirea masurilor de securitate in toate mijlocele de transport din tara, dupa atentatele de la Moscova.

12:00 - Un cetatean moldovean a decedat in urma exploziilor de la Moscova, a anuntat newsru.com, citand Ministerul rus al Sanatatii, relateaza PRO TV Chisinau. Potrivit sursei citate, barbatul se numeste Micriucov Anton si este nascut in 1977. Lista celor decedati a fost publicata de autoritatile ruse. Ministerul de Externe de la Chisinau nu a confirmat deocamdata informatia.

11:59 - Presedintele rus Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin primesc permanent informatii de la fortele de ordine si serviciile speciale privind operatiunile de interventie, relateaza AFP.

11:57 - Zeci de locuitori ai Moscovei si turisti s-au prezentat la spitale in stare de soc sau cu atacuri cardiace, afirma surse medicale citate de pagina online a RIA Novosti.

11:23 - Aproximativ 400 de persoane si 180 de vehicule si alte echipamente participa la operatiunile de salvare, relateaza Interfax.

11:10 - Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat, la solicitarea Mediafax, ca potrivit informatiilor existente pana in prezent nu exista cetateni romani printre victimele atentatelor produse la Moscova.

10:30 - Potrivit BBC, premierul rus, Vladimir Putin, aflat intr-o vizita la Krasnoiarsk, in Siberia, "primeste in permanenta informatii despre ceea ce se intampla la Moscova, de la agentii de securitate si de la serviciile speciale rusesti. El este la curent si cu operatiunile de salvare a victimelor exploziilor".

10:26 - Informatia potrivit careia atentatele au fost comise de femei kamikaze a fost confirmata, printr-un comunicat, de seviciile speciale (FSB). Anuntul fusese facut intial de primarul Moscovei.

10:23 - Expertii rusi studiaza inregistrarile camerelor de supraveghere de la metroul din Moscova care au surprins imagini cu exploziile produse luni dimineata, a declarat o sursa din cadrul agentiilor de securitate, citata de Itar-Tass. Procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika, a preluat personal controlul investigatiei.

10:20 - "Politia a intensificat controalele in metrou, statii si zone aglomerate, identificarea persoanelor se face, de asemnea, mai strict", a declarat seful administratiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Viktor Biriukov.

Sistemele de securitate au fost intarite si pe aeroporturile Capitalei ruse, dar si in marile gari.

Pe de alta parte, Mihail Grisankov, vicepresedintele Comisiei pentru Securitate din cadrul Dumei (Camera inferioara a Parlamentului rus), a declarat ca exploziile au ca scop destabilizarea situatiei din Rusia, care in prezent se confrunta cu o amenintare terorista de razboi. "Este absolut clar ca cei care se afla in spatele exploziilor sunt finantati de organizatii teroriste interntionale", a adaugat acesta. El a facut apel la serviciile speciale rusesti sa creeze mecanisme mai eficiente de lupta impotriva terorismului.

10:13 - Exploziile au fost provocate de explozibil avand echivalentul a doua kilograme de TNT fiecare, a declarat procurorul Iuri Siomin, citat de RIA Novosti, in pagina electronica.

10:07 - CNN anunta ca oficialii ii suspecteaza pe separatistii ceceni de explozii. In august 2004, un atentat sinucigas cu bomba a dus la moartea a 10 oameni, inclusiv a femeii care a produs explozia, iar alti 51 de oameni au fost raniti. In februarie 2004, tot un atentat sinucigas cu bomba intr-unul dintre trenurile metroului din Moscova a ucis 40 de persoane si a ranit alte 100. In 2003, 15 oameni au murit in urma unui atentat la un concert din capitala Rusiei.

Potrivit CNN, teroristii ceceni au ucis in 2004, peste 300 de oameni la o scoala din Beslan, majoritatea fiind copii. Tot ei au fost suspectati ca au deturnat doua avioane rusesti, 89 de oameni fiind ucisi.

Cecenia este situata in sud-vestul Rusiei, in regiunea Muntilor Caucaz. Cecenii s-au luptat ani de zile pentru a obtine independenta fata de Rusia.

Populatia Ceceniei este de aproape 800.000 de oameni si este in majoritate musulmana. Mii de ceceni au fost ucisi si 500.000 de oameni au fost stramutati de-a lungul conflictului cu Moscova.

9:59 Politia din Moscova actioneaza in conditii de urgenta din cauza celor doua explozii care au avut loc la metroul din capitala rusa, a anuntat luni un reprezentant al Ministerului rus al Afacerilor Interne, citat de RIA Novosti in pagina electronica.

9:51 Atentatele sinucigase de la metroul din Moscova au fost comise de femei, a declarat luni primarul capitalei ruse, citat de AFP.

9:30 Exploziile produse luni dimineata la metroul din Moscova sunt atentate sinucigase, a declarat procurorul Moscovei Iuri Siomine, citat de AFP.

9:22 -Comisia de ancheta a Parchetului a declarat ca a fost deschisa o ancheta pentru terorism.

8:45 - Gazeta.ru informeaza ca o a treia explozie a avut loc la statia de metrou Prospect Mira. Informatia nu a fost, insa, confirmata.

Va reamintim ca prima explozia s-a produs in statia Lubianka. Potrivit ultimelor informatii, 22 de persoane au fost ucise in in urma acestei deflagratii si alte 12 au fost ranite, a declarat pentru AFP un purtator de cuvânt al Ministerului pentru Situatii de Urgenta.

O a doua explozie s-a produs la 40 de minute dupa aceea, la ora locala 08.38 (07.38 ora Romaniei), in statia Parkl Kulturi. 12 persoane au murit si alte 15 au fost ranite.

Potrivit agentiei Interfax, citata de Mediafax, prima explozie a fost declansata de un kamikaze si a avut loc intr-o garnitura de metrou care se afla in statia Lubianka, din centrul Moscovei, la ora 07.56 (06.56 ora Romaniei), a anuntat purtatoarea de cuvant a Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, Irina Andrianova, citata de Itar-Tass. Sediul serviciului rus de securitate, FSB, se afla in apropierea acestei statii. "Nu s-a declansat un incendiu. Echipele de salvare si pompierii lucreaza la locul incidentului", a adaugat ea.

Capitala rusa a fost afectata in ultimii zece ani de o serie de explozii mortale revendicate de militantii ceceni, dar acestea au devenit mai rare in ultimul timp.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Doliu in Rusia, dupa atentatele sinucigase de luni!
Doliu in Rusia, dupa atentatele sinucigase de luni!

UPDATE: Durere, furie si o avalansa de intrebari. Rusii sunt inca in stare de soc la o zi dupa atentatele de la metroul din Moscova, soldate cu 39 de morti si peste 100 de raniti.

Oficial rus: Exploziile au ca scop destabilizarea situatiei din Rusia
Oficial rus: Exploziile au ca scop destabilizarea situatiei din Rusia

Exploziile au ca scop destabilizarea situatiei din Rusia, care, in prezent, se confrunta cu o amenintare terorista de razboi, a declarat vicepresedintele Comisiei pentru Securitate din cadrul Dumei, Mihail Grisankov, citat de un post de radio.

MAE: Deocamdata, niciun roman printre victimele atentatelor de la Moscova
MAE: Deocamdata, niciun roman printre victimele atentatelor de la Moscova

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat, la solicitarea Mediafax, ca potrivit informatiilor existente pana in prezent, nu exista cetateni romani printre victimele atentatelor produse la Moscova.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.