"Fara binecuvantarea lui Putin inseamna sa provoci sistemul". De ce ar putea ramane nerezolvata ancheta mortii lui Nemtov

Ultima actualizare: 06-03-2015 07:27
Vladimir Putin

Asasinarea lui Boris Nemtov, ar putea ramane neelucidata, asa cum s-a intamplat si in cazul uciderii altor opozanti ai presedintelui rus, Vladimir Putin, comenteaza DPA.

Ce s-a intamplat vineri noaptea, cand a fost ucis Boris Nemtov, ramane neclar, in pofida existentei unui martor ocular cheie, prietena opozantului, modelul ucrainean Anna Duritkaia. Ea a declarat ca nu a vazut de unde a venit ucigasul pentru ca totul s-a intamplat in spatele ei. Duritkaia a afirmat, de asemenea, ca atacatorul a fugit probabil cu o masina deschisa la culoare dar fara sa poata preciza tipul sau numarul de inmatriculare al acesteia.

Nici politia nu a putut spune nimic despre suspecti, in timp ce intrebarile despre cum se desfasoara ancheta abunda, la fel ca si temerile ca aceasta va ramane nerezolvata, cum s-a intamplat si in cazul crimelor impotriva altor figuri ale opozitiei. Anchetatorii au declarat ca Nemtov a fost lovit in piept de patru gloante trase dintr-o masina care rula pe pod. Dar teoria lor a fost contrazisa de o inregistrare video a unei camere de supraveghere difuzata de postul de televiziune public Tentr la sfarsitul saptamanii trecute.

Inregistrarea, realizata de la mare distanta, sugereaza ca asasinatul a avut loc in timp ce un vehicul care curata strada si se misca foarte incet a acoperit doi pietoni, despre care se crede ca erau Nemtov si Duritkaia.  Dupa trecerea vehiculului, mai ramane doar o silueta, in timp ce o persoana se indeparteaza in fuga si urca intr-o masina oprita in mijlocul drumului si care ulterior porneste in viteza.

Inregistrarea video a generat mai multe teorii potrivit carora atacatorul a urcat in camion precum gunoierii si s-a apropiat de victima, protejat de silueta masiva a vehiculului.  Inregistrarea arata ulterior cateva masini si cativa pietoni oprindu-se la locul crimei si plecand ulterior. Potrivit lui Duritkaia, politiei i-a luat zece minute pentru a ajunge la fata locului.

Multi observatori se intreaba de ce autoritatilor le-a trebuit atat de mult timp pentru a-si da seama ca este o vorba despre o crima grava intr-o zona atat de sensibila, care ar fi trebuit sa fie supravegheata permanent, inclusiv de Garda Federala rusa, agentia responsabila de protectia lui Putin.

O inregistrare video care circula luni pe Internet prezinta un incident similar care a avut loc in august, cand politia a ajuns in cateva secunde si a impiedicat activistii din opozitie sa afiseze desfasoare ucrainean pe acelasi pod. Vladimir Milov, un lider al opozitiei si fost ministru adjunct al Energiei, a declarat luni ca esecul autoritatilor de a actiona lasa putine indoieli ca aceasta crima ar fi fost ordonata de Kremlin. "Uciderea lui Nemtov nu a fost un act comis de niste asasini indrazneti ci o operatiune planificata special cu multe resurse umane si acoperire", a afirmat el pe un blog.

Milov a subliniat ca anchetatorii au ratat "sansa unica" de a captura ucigasii blocand strada cu sens unic Ordinka, pe unde au fugit acestia, si statiile de metrou din apropiere.  "De ce nu s-a facut acest lucru?", a intrebat el, adaugand: "Va spun eu de ce - pentru ca nimeni nu intentioneaza sa ancheteze pe nimeni".

Milov a subliniat, de asemenea, ca atacatorii trebuie sa fi interceptat conversatiile private ale lui Nemtov pentru a afla ruta exacta pe care intentiona acesta sa mearga acasa in acea seara. El a declarat, de asemenea, ca este greu sa lasi o masina cu care sa scapi si sa te ascunzi sub pod, unde armate intregi din Garda Federala si politia rutiera urmaresc traficul zi si noapte.

Alti comentatori au argumentat ca Putin nu avea de ce sa se teama de Nemtov, care nu mai era la apogeul carierei. Din acest motiv, multe bannere prezente la mitingul de duminica de la Moscova sugerau ca aceasta a fost o crima motivata de ura pentru care este de vina campania media a statului rus impotriva opozitiei.

Acuzatiile impotriva unor tradatori platiti de Occident si a celor din "coloana a cincea" s-au intensificat de la inceputul crizei din Ucraina, in urma cu peste un an. Milov a respins aceasta teorie, afirmand ca faptul ca aceasta crima nu ii este de ajutor lui Putin nu exclude ca actul sa fi fost comis de sustinatorii lui radicali, care nu ar face decat sa atraga furia Kremlinului. "Sa faci asta fara binecuvantarea (lui Putin) inseamna sa provoci sistemul, sa il provoci pe nas", a scris el.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO