Familia de Monaco, o istorie plina de lupte, intrigi si mondenitati

Grimaldi

De peste sapte secole, familia de Monaco este asociata cu ceea ce francezii numesc "Stanca" ("Rocher"), micul loc de pe malul Mediteranei.

Istoria Principatului Monaco

Tinutul stancos marginit de doua prelungiri calcaroase ale Alpilor Maritimi, este mai cunoscut, pe intreg mapamondul, sub numele de Monte Carlo. Mai exact, Monte Carlo este numai una din cele patru arii urbane din Principatul Monaco (Monaco-Ville, Monte Carlo, La Condamine si Fontvieille).

La 10 iunie 1215, Monaco, cucerit de genovezi, devine obiectul unei lupte intre cele doua parti ce isi disputa puterea in Republica Genova, ghibelinii, partizanii imparatului si dusmanii lor, ghelfii, fidelii Papei.

Nunta lui Albert de Monaco este LIVE, astazi, de la 16:00, pe stirileprotv.ro si m.stirileprotv.ro

Citește și
Albert de Monaco, Charlene Wittstock
Lupta pentru cel mai vanat burlac. O inotatoare din Africa, peste Brooke Shields si Claudia Schiffer
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

La 8 ianuarie 1297, Francois Grimaldi din partidul ghelfilor, deghizat in calugar franciscan patrunde in Monaco, familia Grimaldi devenind stapana acolo. Membrii familiei au incercat apoi sa-si extinda puterea, s-au facut mercenari si condotieri ai marii, servind indeosebi regii Frantei.

Numele de Grimaldi dateaza de un mileniu, aparand in documentele de la  Genova drept o familie mare si patriciana, printre ai carei membri celebri figureaza Fleschi, Spinola, Doria si, desigur, Grimaldi. Acestia din urma s-au facut cunoscuti ca dogi ori comandanti de galere.

O istorie plina de intrigi si mondenitati.

Fetele familiei au perpetuat dinastia si s-au maritat cu mari nume din nobilimea europeana, uneori chiar domnind in principat. Unele dintre ele au pierit ghilotinate, cum a fost cazul, in 1794, al sotiei lui Joseph Grimaldi.

In timp principatul si-a capatat o independenta politica si economica recunoscuta de Paris.

Rainier, fiul printesei Charlotte de Monaco si al printului Pierre de Polignac, a devenit Grimaldi printr-o ordonanta speciala. A urcat pe tron la 19 noiembrie 1949, succedandu-i bunicului sau decedat.

A studiat in Marea Britanie, Elvetia si Franta si a servit ca militar in trupele franceze, luand parte la luptele din Alsacia din Al Doilea Razboi Mondial.

Povestea lui Albert de Monaco, printul Playboy cu 2 copii nelegitimi, care se insoara la 52 de ani

In 1936 s-a casatorit cu actrita Grace Patricia Kelly, devenita printesa de Monaco. Au avut trei copii: Caroline (1947), Albert (1958) si Stephanie (1965).

Pe data de 14 septembrie 1982 Grace a avut parte de o moarte tragica, intr-un accident rutier. Si printesa Stephanie a fost ranita atunci.

In 1990 sotul Carolinei, Stefano Casiraghi, a murit tot intr-un accident auto.

Domnia lui Rainier s-a remarcat prin reforme politice si economice, Monaco devenind al 183-lea membru al ONU, aderand la Consiliul Europei si extinzandu-si substantial activitatile financiare, imobiliare si maritime.

Rainier, numit "printul-constructor", a transformat Monaco intr-o mare intreprindere, cu o uriasa cifra de afaceri anuala.

Practic din "Stanca" arida, Rainier a facut o uriasa sursa de venituri.

Printul Rainier al III-lea a domnit peste 55 de ani in principatul Monaco. A fost suveranul cu cea mai mare longevitate pe un tron european.

Din cauza problemelor de sanatate ale lui Rainier, in 2005, cand a si murit, printul Albert a fost numit regent de Consiliul Coroanei. El a devenit Albert al II-lea. A fost o decizie extrem de rara in istoria principatului Monaco si a dinastiei Grimaldi, care are o vechime de peste 700 de ani.

Blestemul familiei Grimaldi

S-a scris ca asupra familiei ar fi existat un blestem inca din 1297, de pe vremea primului Grimaldi, Francesco cel Dusmanos, care i-a pacalit pe conducatorii de atunci ai principatului, spunandu-le ca este calugar, dupa care i-a omorat.

Alte legende vorbesc despre faptul ca blestemul a fost aruncat de catre o vrajitoare care fusese violata de unul dintre membrii familiei Grimaldi.

Rainier a avut parte de o viata plina de suferinte. In 1982 povestea sa de iubire cu Grace Kelly a sfarsit tragic. S-a zvonit ca la volan s-ar fi aflat chiar fiica acesteia, printesa Stephanie, care avea atunci 17 ani.

Rainier nu s-a mai casatorit niciodata.

Problemele au continuat sa vina una dupa alta. Fiica mai mare a printului, Caroline, s-a casatorit cu playboy-ul Phillipe Junot, insa casnicia nu a durat decat doi ani, iar cel de-al doilea sot al sau, miliardarul italian Stefano Casiraghi, a murit in urma unui accident survenit in timpul unor curse de vapoare.

Cea care i-a creat cele mai multe probleme printului Rainier a fost Stephanie. In 1992 a inceput o aventura cu bodyguardul sau, cu care a facut si doi copii. S-a casatorit cu el in 1995, dar a divortat dupa numai un an si jumatate, cand deja avea o alta aventura. In 1998 printul a exilat-o din Monaco pentru ca aceasta refuzase sa-i marturiseasca cine este tatal celui de-al treilea copil al sau.

Stephanie s-a incurcat apoi cu un barman dintr-o statiune montana.

Printul Rainier si-a modificat testamentul si a promis ca averea sa, de aproape opt miliarde de lire sterline, se va imparti numai intre Albert si Caroline.

Nici parintii sau bunicii lui Rainier nu au avut parte de casnicii fericite. El a fost fiul unei printese nascute in afara casatoriei.

Strabunicul sau, printul Albert, a divortat si el de Lady Mary Douglas Hamilton in 1880. Fiul lui Albert, printul Louis al II-lea, a avut o aventura cu o tanara frantuzoaica, in urma careia s-a nascut printesa Charlotte, mama lui Rainier.

In 1920 Charlotte s-a casatorit cu tatal lui Rainier, printul Pierre de Polignac, de care s-a despartit in 1923, la scurta vreme dupa nasterea fiului lor.

Principatul de Monaco in cifre

Principatul de Monaco, enclava situata intre Alpi si Mediterana, este un stat independent din 1861.

Populatie: 35.881 de rezidenti, dintre care 8.000 de cetateni monegasci. Este considerata monegasca orice persoana nascuta la Monaco dintr-un tata monegasc sau care a fost naturalizata.

Circa 36.000 de persoane, mai ales francezi, dar si italieni, vin zilnic sa munceasca la Monaco. Principatul, care se intinde pe circa 200 de hectare, este format din cinci cartiere - Moneghetti, Fontvieille, Monaco-ville sur le Rocher, La Condamine si Monte-Carlo.

Religie: Catolicismul este religie de stat.

Politica: Principele isi exercita puterea impreuna cu ministrul de Stat, plasat sub autoritatea sa si avand functii executorii.

Ministrul de Stat prezideaza un Consiliu al Guvernului compus din cinci consilieri. Consiliul National (parlamentul), care reprezinta interesele supusilor monegasci, include 24 de membri alesi prin vot universal, pentru un mandat de cinci ani.

Parlamentul imparte puterea legislativa cu principele, care mai are sub tutela sa puterea judiciara. Monaco nu este membru al Uniunii Europene, dar a fost admis ca stat membru al ONU in 1993 si a fost integrat in Consiliul Europei in 2004.

Moneda: euro.

Economie: Monaco are unul dintre cele mai mari produse interne brute din Europa - circa 54.000 de euro. Monaco numara circa 50.000 de angajati.

Cifra de afaceri a principatului se ridica in 2010 la 14 miliarde de euro. Pentru sectorul financiar, cifra de afaceri reprezenta 1,92 miliarde de euro.

Rezidentii monegasci nu platesc impozit direct, cu exceptia francezilor si americanilor.

In 2009, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a retras Monaco de pe "lista gri a paradisurilor fiscale non-cooperante".

Principatul gazduieste anual circa 7 milioane de vizitatori.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Casatoria civila a Printul Albert de Monaco in imagini. Ce rochie a purtat noua printesa. FOTO
Casatoria civila a Printul Albert de Monaco in imagini. Ce rochie a purtat noua printesa. FOTO

Conducatorul principatului Monaco si iubita lui, Charlene Wittstock, s-au casatorit civil intr-o ceremonie desfasurata in sala tronului. Cununia religioasa, care va avea loc astazi, va fi transmisa LIVE, de la 16, de stirileprotv.ro si m.stirileprotv.ro.

Lupta pentru cel mai vanat burlac. O inotatoare din Africa, peste Brooke Shields si Claudia Schiffer
Lupta pentru cel mai vanat burlac. O inotatoare din Africa, peste Brooke Shields si Claudia Schiffer

Albert de Monaco pune capat unei lungi asteptari. De aproape 30 de ani, supusii tot spera sa aiba ocazia de a se bucura de casatoria principelui lor. Nunta va fi transmisa LIVE sambata pe www.stirileprotv.ro si m.stirileprotv.ro

Povestea lui Albert de Monaco, printul Playboy cu 2 copii nelegitimi, care se insoara la 52 de ani
Povestea lui Albert de Monaco, printul Playboy cu 2 copii nelegitimi, care se insoara la 52 de ani

Suveranul monegasc, ajuns la 52 de ani, a fost pana anul trecut, cand si-a anuntat logodna cu Charlene Wittstock, unul dintre dintre cei mai vanati burlaci ai lumii. Sambata, 2 iulie, puteti urmari LIVE, pe www.stirileprotv.ro, nunta Printului Albert.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.