Falia necunoscută care poate produce un tsunami devastator. 400.000 de oameni, în pericol. Ce spun oamenii de știință
Aproximativ 400.000 de persoane riscă să fie „eliminate” de un tsunami catastrofal, conform unei noi cercetări știițifice înfricoșătoare.
Potrivit unei noi cercetări publicate în revista Tectonics, o falie nedescoperită până acum există de-a lungul insulei Vancouver din Canada, la nord de statul Washington din SUA, scrie Daily Star.
Recent au apărut dovezi care sugerează că un cutremur a avut loc între 4.700 și 2.300 de ani în urmă în Peninsula Saanich, în sudul Insulei Vancouver. Acest lucru a declanșat o căutare a liniei de falie, care s-a dovedit a fi dificil de localizat din cauza pădurilor dense din regiune.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cercetătorii au declarat că au folosit „topografie de înaltă rezoluție și cartografiere geologică” pentru a face această descoperire, iar acum există temeri că, dacă linia de falie va declanșa un alt cutremur, va avea loc, în consecință, un tsunami devastator.
„Această falie recent identificată, falia XEOLXELEK-Elk Lake (XELF), traversează Peninsula Saanich din cadrul Greater Victoria și reprezintă un pericol pentru cei [aproximativ] 400.000 de locuitori ai regiunii”, a scris echipa de geniști din Franța, America și Canada.
Se crede că linia de falie se întinde de la nord-vest la sud-est pe o distanță de aproximativ 73 de kilometri. Cercetătorii spun că orice tsunami declanșat de aceasta ar avea probabil un impact asupra orașelor Victoria și Vancouver din Canada. Orașe din SUA, precum Seattle, sunt, de asemenea, expuse riscului.
De asemenea, cercetătorii cred că ultimul cutremur care a avut loc pe această falie, cu o magnitudine cuprinsă între 6,1 și 7,6, ar fi putut declanșa un tsunami cu mii de ani în urmă. Ei au spus: „Există un potențial ridicat ca un tsunami local să fi fost generat de paleoterremurul înregistrat pe XELF, fie din cauza deplasării verticale a fundului mării, fie în timpul unei alunecări de teren induse de cutremur. Analizele viitoare ale structurilor subacvatice, împreună cu explorarea depozitelor regionale de tsunami, ar putea testa în continuare această ipoteză”.