”Fake news”. Milioane de oameni s-au uitat la o poză cu ”super luna”, crezând că e LIVE
Facebook nu a reușit să depisteze un caz de ”fake news”, adică ”știri false”, deși o postare de acest gen a fost vizualizată de peste 16 milioane de ori.
Potrivit CNN, este vorba despre o pretinsă transmisie LIVE pe Facebook, despre care autorii au spus că prezintă imagini cu ”super luna” deasupra Greciei.
De fapt, era o imagine de tip ”still” (așa cum este cunoscută de către cei care lucrează cu montaje video, n.red.), la care fusese adăugat un sunet care imita vântul.
Fotografia folosită în această transmie LIVE falsă este veche de cel puțin 9 ani și arată luna deasupra Templului Poseidon din sudul Greciei. Peste această imagine au fost adăugată data de 31 ianuarie 2018, ca să păcălească privitorii că s-ar uita la ceva din prezent.
Minciuna a fost postată pe pagina de Facebook EBUZZ, care, deși are postări foarte rare, înregistrează peste 250.000 de abonați - potrivit CNN.
Ulterior, video-ul respectiv a fost șters, iar Facebook a transmis CNN că acel clip a încălcat regulile companiei de socializare, însă nu a spus și de ce pagina nu a fost închisă de tot.
CNN a aflat că fotografia a fost realizată de Chris Kotsiopoulos, un fotograf amator, care a spus că imaginea sa a mai fost folosită fără acordul său de multe ori, însă niciodată în acest fel.
Nu se știe de ce acea pagină de Facebook a falsificat o imagine în acest fel. Este posibil ca cei care o administrează să fi intenționat să obțină un număr mai mare de abonați, în vederea folosirii lor în alte scopuri, precum trafic spre anumite site-uri, de unde ar fi putut obține venituri financiare.
Facebook contorizează o vizualizare a unui clip video atunci când un utilizator se uită la acesta mai mult de 3 secunde, chiar dacă acel clip apare trecător în News Feed-ul lor, mai precizează CNN.