Trump a dat premiile pentru ştiri false: CNN, New York Times şi un laureat Nobel

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 18 Ianuarie 2018 09:30
Categorie: Internaţional
Donald Trump

Preşedintele american continuă războiul cu presa, care l-a comparat inclusiv cu "Ceauşescu".

Preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat miercuri premiile pentru 'fake news' ('ştiri false'), extrem de controversate şi denunţate anterior de doi senatori din propria tabără republicană, care s-au declarat 'stupefiaţi' de acest 'spectacol' şi de 'atacurile' prezidenţiale repetate împotriva presei, relatează AFP.

"Iar câştigătorii pentru FAKE NEWS sunt..." - în stilul său intenţionat provocator, preşedintele american a publicat într-o postare pe Twitter un link spre un site care, ironie a sorţii, a rămas inaccesibil timp de mai multe minute.

Trump, ale cărui atacuri împotriva jurnaliştilor 'necinstiţi' sunt aproape zilnice, le reproşează acestora în special că acordă prea multă atenţie anchetei procurorului special Robert Mueller privind o eventuală înţelegere secretă a echipei sale cu Rusia în timpul campaniei electorale.

"2017 a fost un an de părtinire ferventă, de acoperire mediatică necinstită şi chiar de informaţii false neruşinate", a mai scris el introducând această 'listă' care desemnează instituţiile media "cele mai corupte şi cele mai părtinitoare".

Deloc surprinzător, lista include postul de televiziune CNN şi cotidienele New York Times şi Washington Post, ţinte obişnuite ale miliardarului.

"Sunt studii care au arătat că peste 90% din relatările din media despre preşedintele Trump sunt negative", adaugă textul, fără a fi făcute alte precizări şi fără a fi menţionate sursele.

Pe prima poziţie nu se află un jurnalist, ci Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2008 şi editorialist al New York Times.

El "a afirmat în ziua victoriei zdrobitoare şi istorice a preşedintelui Trump că economia nu îşi va reveni niciodată", subliniază site-ul, reamintind că Wall Street-ul bate record după record.

Lista evidenţiază de asemenea eroarea unui jurnalist veteran al postului ABC, Brian Ross, care a fost suspendat timp de patru săptămâni. El a relatat în mod greşit că Donald Trump i-a cerut consilierului său Michael Flynn să contacteze emisari ai Kremlinului înaintea alegerii sale în noiembrie 2016.

"Cu excepţia unor relatări mediatice extrem de corupte şi necinstite, există numeroşi jurnalişti excelenţi pe care îi respect şi numeroase VEŞTI BUNE de care americanii pot fi mândri!", a adăugat puţin mai târziu preşedintele american.

Câteva ore mai devreme, doi aleşi republicani au denunţat direct deriva periculoasă pe care o reprezintă în opinia lor atacurile aproape zilnice ale liderului de la Casa Albă împotriva jurnaliştilor.

"2017 a fost anul în care adevărul - obiectiv, empiric, bazat pe fapte - a fost cel mai mult bruscat şi maltratat din istoria ţării noastre, în mâinile celui mai important personaj din guvernul nostru", a spus în Congres senatorul Jeff Flake.

În opinia lui Jeff Flake, care a anunţat că nu va mai candida din nou după ce i se va încheia mandatul la sfârşitul 2018, nu se mai pot ignora 'atacurile' împotriva mass-media ale unui preşedinte "care nu suportă critica".

"'Duşmanul poporului' - aşa a calificat preşedintele SUA presa în 2017", a mai spus el, reamintind că aceste cuvinte "celebre, dar triste" au fost pronunţate de fostul lider sovietic Iosif Stalin "pentru a-şi descrie duşmanii".

Cu câteva ore înainte de discursul lui Flake, un alt senator republican, John McCain, membru important al Congresului, a făcut apel la Donald Trump, într-un articol de opinie, să înceteze "să atace presa".

În opinia fostului candidat republican la preşedinţie, atitudinea preşedintelui faţă de mass-media reprezintă o problemă pentru America, dar şi pentru întreaga lume.

"Fie că Trump este sau nu conştient, actele sale sunt observate de lideri străini care îi folosesc deja cuvintele ca scuză", a subliniat el, denunţând atitudinea 'incoerentă' sau chiar 'ipocrită' a administraţiei faţă de libertatea presei.

"Expresia 'fake news' căruia preşedintele american i-a dat o legitimitate este folosită de autocraţi pentru a reduce la tăcere jurnalişti", a mai scris senatorul de 81 de ani care, în timpul campaniei, a denunţat fără reţinere comportamentul omului de afaceri din New York.

În faţa colegilor săi din Congres, Jeff Flake nu şi-a ascuns stupefacţia în legătură cu anunţarea acestor 'premii' puse în scenă de liderul primei puteri mondiale.

"Faptul că un preşedinte american poate să ofere un astfel de spectacol sfidează înţelegerea. Însă aici am ajuns", şi-a exprimat el regretul.

Donald Trump Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Discuții aprinse în Senatul American, după ce Trump a folosit expresia ”țări de rahat”
Discuții aprinse în Senatul American, după ce Trump a folosit expresia ”țări de rahat”
Deși e aproape obez, doctorii îl laudă pe Trump: ”Are niște gene incredibile”
Deși e aproape obez, doctorii îl laudă pe Trump: ”Are niște gene incredibile”
The Washington Post: Donald Trump este lăudat ca Nicolae Ceauşescu
The Washington Post: Donald Trump este lăudat ca Nicolae Ceauşescu
VIDEO PROTVPLUS.RO
Copil
Un copil de 2 ani, salvat de la moarte în ultima clipă. VIDEO cu momentul
Țara în care bătrânii aleg să meargă la închisoare ca să facă rost de bani
O fabrică a dat prime de Crăciun de câte 60.000 de dolari fiecărui angajat
Fratele atacatorului din Strasbourg, arestat. A încercat să jefuiască un bărbat
Premierul belgian Charles Michel şi-a anunţat demisia
Țara membră NATO care și-a deconspirat accidental toți agenții secreți
cancer
Fetiță diagnosticată cu o formă rară de cancer, vindecată miraculos. Reacția medicilor
Recompensă record oferită de o companie pentru a trăi un an fără smartphone
Ce a pățit un tânăr care și-a încurajat iubita să-și decapiteze părinții „păcătoși”
Braconier obligat de judecător să se uite o dată pe lună la filmul de animație Bambi
O româncă a drogat și jefuit un pensionar, în Italia. Suma cu care a dispărut din țară
Televiziunea publică, noua ţintă a ungurilor scoşi în stradă de măsurile guvernului Orban