Express: Armata ucraineană ar fi capturat un lansator rus de rachete termobarice TOS-1A
Forțele armate ucrainene ar fi capturat un lansator de rachete rusesc, în timp ce armata Kremlinului continuă să întâmpine o rezistență grea în atacul asupra Ucrainei, potriivit britanicilor de la Express.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lansatorul rusesc de rachete termobarice TOS-1A ar fi fost capturat de armata ucraineană marți după-amiază. O imagine postată pe Twitter arată această armă într-o locație nespecificată.
Lansatorul de rachete, pe care Rusia îl cataloghează drept un "aruncător de flăcări greu", are o reputație infamă din cauza rachetelor termobarice pe care le lansează.
⚡️The Ukrainian Army just captured a Russian TOS-1A thermobaric MRL. #Ukraine #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/WNCXMHMSWK
— IT Army of Ukraine (@ITarmyUA) March 1, 2022
Armele termobarice aspiră oxigenul din aerul înconjurător pentru a crea o explozie la temperaturi ridicate. Exploziile pot dura semnificativ mai mult decât un explozibil convențional și sunt capabile să vaporizeze corpuri umane.
Acestea sunt unele dintre cele mai puternice arme nenucleare existente și sunt interzise în cadrul Convențiilor de la Geneva.
Montat pe un șasiu de tanc T-72, TOS-1A este unul dintre numeroasele tipuri diferite de artilerie grea reperate care au intrat în Ucraina din Rusia de la începutul invaziei de joia trecută.
Bomba cu vid, interzisă de Convenția de la Geneva
Pe rețelele de socializare au existat afirmații potrivit cărora TOS-1A a fost folosit în ultimele lovituri de artilerie ale Rusiei, inclusiv în barajul asupra orașului Vasîlkov, la aproximativ 30 de kilometri sud de Kiev.
Unii observatori au speculat că o explozie uriașă la baza aeriană Vasîlkov ar fi putut fi o dovadă că a fost folosit un TOS-1A.
Ambasadorul ucrainean în SUA a declarat că o bombă cu vid - un alt termen pentru arme termobarice - a fost deja folosită în timpul invaziei, deși rapoartele nu au fost încă confirmate în mod independent.
Luni, Oksana Markarova l-a acuzat pe Putin că a folosit o bombă cu vacuum.
Adresându-se reporterilor luni seară, după o întâlnire cu legislatorii americani la Casa Albă, dna Markarova a declarat: "Au folosit astăzi bomba cu vid, care este de fapt interzisă de Convenția de la Geneva".
Au existat speculații că Rusia ar putea plănui să folosească această armă în atacul său tot mai brutal asupra orașului Harkov, care a fost supus unor bombardamente intense din partea Rusiei în ultimele zile.
Imagini din Ucraina au arătat lansatoare TOS-1A trecând granița țării cu Belarus încă din 24 februarie, când Rusia și-a lansat invazia.
Mai multe lansatoare au fost văzute apropiindu-se de țară sâmbătă, 26 februarie, împreună cu alte piese de artilerie grea, deplasându-se spre sud dinspre regiunea rusă Belgorod.
În aceeași zi, senatorul american Marco Rubio a scris pe Twitter: "Rusia a desfășurat acum lansatoare TOS-1A la periferia unor zone puternic populate".
Ce este o armă termobarică?
Armele termobarice, cunoscute și sub numele de bombe cu vid, sunt capabile să provoace pagube importante la nivelul infrastructurii și pierderi de vieți omenești, reducând orașele la moloz și vaporizând corpurile.
Ele funcționează prin aspirarea oxigenului din jur pentru a genera o explozie la temperaturi ridicate, producând o undă de șoc care are o durată semnificativ mai mare decât cea a explozivilor convenționali.
Armele termobarice sunt mult mai letale decât armele convenționale.
O țară care le folosește pentru a viza populații civile în zone rezidențiale, școli sau spitale ar putea fi condamnată pentru crimă de război.
Atât Rusia, cât și forțele occidentale au folosit bombe termobarice de când au fost dezvoltate în anii 1960.
Sursa: Express
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi in ucraina, rachete,
Dată publicare:
02-03-2022 08:18