Mai mulți marinari ucraineni au cerut statut de refugiat, după ce au reușit să scape de posibile blocade rusești
Nenorocirea din Ucraina agită și apele Mării Negre. Doar în ultimele ore, mai mulți marinari ucraineni aflați pe 5 nave au cerut statut de refugiat, după ce ar fi reușit să scape din fața unei posibile blocade rusești, în largul coastelor Odessei.
Acum sunt în siguranță în portul Constanța.
Prima navă care a obținut statutul de refugiat se numește Tornado. Echipajul format din ucraineni intră astfel sub protecția autorităților maritime din Portul Constanța după ce, susține echipajul ar fi fugit din calea unei blocade militare ruse. Cargoul a plecat din Turcia și trebuia să ajungă la Odessa.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În largul coastelor Odesei, susțin navigatorii, s-ar afla o linie de nave militare rusești care controlează tot traficul maritim spre portul ucrainean. Informația nu a fost însă confirmată, oficial, de autoritățile române.
Comandanții au anunțat că nu au în plan nicio operațiune portuară, menționând că vor să intre la adăpost în calitate de refugiați.
Tot zilele acestea sunt așteptate în Portul Constanța alte trei nave ucrainene
Una dintre ele se află a Varna și ar fi trebui să ajungă în Portul Giurgulești. Comandanții aleg să se adăpostească aici și să aștepte noi instrucțiuni de la companiile lor de navigație.
Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt Ministerul Transporturilor: „Toate aceste nave care aveau această destinație vor opera în celelalte porturi care nu sunt afectate de conflict, în principal portul Constanța. În primele două zile după conflict am ajuns la un vârf de peste 7000 de nave care au intrat în Portul Constanța. Astăzi s-a ajuns la 2000 de nave care au descărcat în Portul Constanța."
Tot despre o blocadă vorbesc și niște marinari români izolați în portul Iujnaie, port satelit în apropiere de Odessa. Potrivit echipajului, autoritățile portuare i-au informat pe ai noștri că nu pot părăsi sub nici o formă vaporul, cu care au acostat în urmă cu 11 zile.
În tot acest context, oficiali ai Uniunii Europene spun că întreg comețul maritim din zonă va fi afectat, iar efectele s-ar putea simți rapid.
Michell Scannell, director Divizia de Agricultură Comisia Europeană: „Atenția noastră este îndreptată spre porturile Mării Negre, de unde pleacă exporturile ucrainene, iar acolo comerțul este înghețat."
O altă navă sub pavilion ucrainean se află în apropiere de Galați și urmează să intre în Marea Neagră pe brațul Chilia, iar în Portul Constanța va ajunge și un vapor care se află în prezent la Istanbul.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina, refugiati, romania, marea neagra, marinari,
Dată publicare:
02-03-2022 07:59