Expertii au realizat o harta a raspandirii virusului Ebola. Cand ar putea ajunge in Franta si Marea Britanie
Epidemia de Ebola ar putea ajunge pana pe 24 octombrie in Franta si Marea Britanie. Avertismentul vine de la expertii care au analizat harta raspandirii acestui virus si datele companiilor aeriene privind zborurile efectuate.
Potrivit expertilor care au analizat harta raspandirii acestui virus si datele companiilor aeriene privind zborurile efectuate, probabilitatea de aparitie a virusului Ebola in Franta pana la 24 octombrie 2014 este estimata la 75 la suta, iar in cazul Marii Britanii - la 50 la suta.
De asemenea, exista un risc (de 40 la suta) ca virusul va afecta Belgia, conform unui studiu publicat initial in revista PLoS Current Outbreaks. "Nu exista o lista exacta (a tarilor care sunt vizate de riscul de raspandire a virusului), este vorba de o probabilitate", a declarat Alex Vespignani, expert in antropologie biologica la Universitatea din Boston. El a apreciat ca "traficul aerian este un catalizator pentru raspandirea epidemiei".
Potrivit studiului realizat, probabilitatea de propagare a virusului Ebola in Spania si Elvetia a fost estimata la 14 la suta.
Intre timp, pacientul cu Ebola aflat in carantina la Dallas, in Statele Unite, e in stare critica. El NU a primit tratamentul experimental ZMapp, pentru ca s-au epuizat toate dozele existente.
Imigrantul liberian Thomas Eric Duncan - prima persoana testata pozitiva cu virusul Ebola pe pamant american - s-a infectat, cel mai probabil in Liberia, cu cateva zile inainte de a se intoarce in Statele Unite. Duncan ar fi incercat, acolo, sa obtina spitalizarea unei bolnave - fata celui care il tinea in chirie, la periferia capitalei liberiene Monrovia. Femeia, insarcinata, a murit intre timp si, inainte sa se stinga, a contaminat cel putin patru persoane. Duncan n-a declarat nimic autoritatilor prin aeroporturile pe unde a trecut. A sosit in Statele Unite pe 20 septembrie, dupa o calatorie de 28 de ore din Liberia, via Bruxelles - cand a schimbat trei avioane si a trecut pe trei continente.
Dupa o prima vizita la spital, cand a inceput sa se simta rau, i s-au prescris antibiotice si a fost trimis acasa, chiar daca i-a spus unei asistente medicale ca vine din Liberia. Abia pe 28 septembrie a fost pus in carantina.
Thomas Frieden, directorul Centrului pentru controlul maladiilor:
"Speram ca pacientul din Dallas se va insanatosi. Dar am inteles ca starea lui s-a agravat."
Mai ales ca n-a avut sansa sa primeasca tratamentul experimental ZMapp, considerat de unii drept leacul minune pentru combaterea teribilei maladii.
Thomas Frieden, directorul Centrului pentru controlul maladiilor:
"Sunt trei antibiotice specifice, dar au fost foarte putine doze in lume si, inteleg, ca stocul s-a epuizat. Dureaza mult pana sa poata fi obtinute altele si nu vor fi disponibile prea curand".
Dintre persoanele cu care a intrat in contact Duncan, dupa intoarcerea in America, 10 raman sub supravegherea stricta: li se masoara permanent temperatura si sunt testate de doua ori pe zi pentru semnele infectiei cu virusul Ebola, pana la sfarsitul perioadei maxime de incubatie de 21 de zile.
Sambata, 4 octombrie, pe aeroportul din Newark, un avion cu 250 de pasageri a fost blocat doua ore pe pista din cauza unei false alerte de Ebola. La bord era un pasager care a avut temperatura si stari de voma pe durata zborului de la Bruxelles. La sosire a fost examinat de medici si testat si, pana la urma, s-a stabilit ca nu era infectat cu virusul mortal.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, Franta, epidemie, africa, ebola, virus,
Dată publicare:
06-10-2014 07:44