Expert în energie: Piața gazelor naturale ar putea fi radical schimbată de propunerile CE de atenuare a exploziei preţurilor
Specialistul în energie Claudiu Cazacu explică, pentru ȘtirileProTV, că noile propuneri ale Comisiei Europene pentru atenuarea exploziei preţurilor vor schimba radical piața gazelor.
Ursula von der Leyen a propus, marți, noi măsuri pentru a soluţiona problema preţului ridicat al gazului.
Pentru asta, Comisia urmează să folosească 40 de miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile şi companiile care suferă de pe urma facturilor energetice ridicate.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Cei 40 de milioane de euro ar urma să provină din resurse neutilizate pentru dezvoltare regională în UE şi să fie orientaţi spre măsuri de ajutor în statele membre, arată propunerea care face parte dintr-o serie de măsuri pentru combaterea preţurilor ridicate ale energiei.
La presiunile statelor membre şi îngrijorată de apropierea iernii, Comisia Europeană și-a prezentat propunerile pentru atenuarea exploziei preţurilor la energie.
Impactul soluțiilor propuse de Ursula von der Leyen
Ce impact vor avea aceste propuneri ale Comisiei Europene, explică, pentru ȘtirileProTV, specialistul în energie Claudiu Cazacu.
„Mecanismul propus se referă la limitarea variațiilor de tranzacționare pe piețele relevante, deci dacă vorbim de gaz natural, ne referim în primul rând la piața din Olanda. Intenția este de a aduce mai multă liniște în piață și asta în mod implicit aduce oricum, cred eu, o tendință de calmare, dar prețurile sunt pe scădere pentru că rezervele, depozitele în Europa sunt pline și pentru că vremea e destul de blândă. Chiar și fără aceste măsuri, în mod natural, scăderea prețului gazului din ultima perioadă a dus la o temperare, am văzut, 200-300 euro/MWh, mult sub ce am văzut acum câteva luni de 500-600 de euro”, a declarat Claudiu Cazacu, pentru ȘtirileProTV.
Pe de altă parte, consideră Claudiu Cazacu, criza energetică nu e depășită, iar efectele sunt puternice mai ales asupra industriei.
„Nu trebuie să ne culcăm pe o ureche - că deja, gata, am și depășit iarna, ci depinde foarte mult de cum va arăta vremea, iar pentru industrie de exemplu, dacă vorbim de România, nu e problema cantităților de gaz, ci a prețului gazelor pe care le primim. Știm că industria în Europa are de suferit, în Germania destul de mult, iar în România avem fabrici care și-au redus sau închis activitatea. Dacă populația e apărată, totuși din punct de vedere economic presiunea pe industrie se simte și aici încă nu avem o soluție. Încă prețurile nu au ajuns atât de jos încât să se repornească activitatea”, a adăugat specialistul în energie.
Soluții găsite de Comisia Europeană pentru problema preţului ridicat al gazului
Prețurile la gaze ar putea să scadă și mai mult după anunțul făcut de șefa Comisiei Europene, care propune ca țările europene să facă achiziții la comun.
Oficialii de la Bruxelles vorbesc și despre un mecanism temporar prin care vor fi limitate fluctuațiile și creșterile brutale de preț.
Pentru sprijinirea populației și firmelor puternic lovite de facturile uriașe, Comisia Europeană vrea să folosească, 40 de miliarde de euro.
După aproape opt luni de criză energetică, e nevoie de noi măsuri excepționale, spune șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „În primul rând, să facem achiziții comune. Știm că cererea din Europa e foarte mare, așa că putem să ne folosim de asta. Va fi obligatoriu pentru cel puțin 15% din cantitatea necesară pentru a umple depozitele. Punem în aplicare un mecanism de limitare a prețurilor excesive, dacă va fi nevoie”.
Măsura propusă de Ursula von der Leyen se referă la o limitare obligatorie a volatilității zilnice a prețurilor. Asta ar însemna să nu mai avem de la o oră la alta sau de la o zi la alta creșteri uriașe de prețuri.
Detaliile noului mecanism urmează să fie discutate și agreate la Summitul de la Bruxelles, care va reuni liderii UE săptămâna aceasta.
Între timp, oficialii europeni îndeamnă în continuare la economisire.
Kadri Simson, comisar european pentru energie: „În septembrie anul acesta, față de cel trecut, cererea pentru gaz a scăzut cu 15% la nivelul Uniunii”.
Sorin Elisei, specialist în energie: „În realitate și în teren, cu faptul că sunt consumatori industriali care ai oprit consumul. Consider că intervenția UE e relativ tardivă. Cred că solidaritatea europeană trebuie să treacă de un test real legat de necesitățile fiecărei țări”.
15 state, printre care și România, au propus plafonarea prețurilor la importurile de gaze
Ideea pare să fie acum abandonată, scrie presa de la Bruxelles, în condițiile în care Germania s-a opus vehement, motivând că vor fi tensiuni și mai mari pe piața aprovizionării cu gaze.
Un alt plan al Bruxellesului este ca 40 miliarde de euro să fie folosiți pentru a acoperi scumpirile din facturile la gaze, atât pentru populație, cât și pentru firme.
Sunt fonduri destinate inițial altor proiecte, din perioada 2014-2020, care au rămas necheltuite.
De pildă, România nu a reușit să cheltuiască mai bine de 10 miliarde de euro. Până acum, cele 27 de state au folosit deja 500 de miliarde de euro pentru propriile măsuri din criza energiei.