Meteorologii avertizează că am putea avea o iarnă grea în Europa. Gazul din depozite ar putea fi insuficient

Vremea azi, 19 ianuarie. Zi tipică de ianuarie, cu temperaturi în scădere. Unde va fi cel mai frig
Shutterstock

Există o „șansă mai mare decât de obicei” ca Europa să se confrunte cu un val de frig semnificativ înainte de Crăciun, potrivit unei noi prognoze meteo pe termen lung, dată de autoritățile climatice internaționale.

Avertismentul vine în timp ce țările europene continuă să-și umple depozitele de gaze naturale, sperând să iasă din sezonul de iarnă fără a apela la mult (sau la orice) gaz natural din Rusia, potrivit Politico.

Analiștii au spus că ar trebui să existe suficient gaz pentru o iarnă normală, dar dacă temperaturile scad, țările ar putea fi forțate să raționaleze accesul la gaze, afectând industriile și locurile de muncă.

Șansa unei perioade de îngheț în acest an – cel mai probabil în decembrie – rămâne „foarte reală”, a declarat pentru POLITICO Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice de la Centrul European pentru Prognoze Meteo de Interval Mediu (ECMWF).

„Prognoza sezonieră multi-sistem” din octombrie, emisă miercuri, se bazează pe date de la ECMWF împreună cu alți șase meteorologi naționali.

Citește și
„E un cimitir!” Filmare terifiantă din cea mai mare parcare subterană din Valencia

Guvernele europene care se pregătesc pentru prima iarnă a crizei energetice ar trebui totuși să fie atente la posibilitatea unei perioade de îngheț înainte de Crăciun, care ar pune o presiune suplimentară asupra aprovizionării cu gaze.

„Ieșim dintr-o vară caldă. Știm că iernile devin mai blânde. Așa că putem crede că va fi o iarnă blândă și nu trebuie să ne facem griji”, a spus Buontempo.

„Acesta poate fi cazul, dar prognoza pe care o emitem astăzi și înțelegerea modului în care funcționează sistemul climatic ne determină să sugerăm că, de fapt, există încă o șansă de iarnă foarte rece anul acesta înainte de Crăciun”, a mai adăugat el.

Un val de frig ar fi legat de un așa-numit „eveniment de blocare”, atunci când presiunea ridicată persistentă duce la vânturi „anomale” de est și temperaturi mai reci peste Europa.

În prezent, condițiile climatice indică faptul că probabilitatea ca un astfel de eveniment să se producă este puțin mai mare decât de obicei.

În cazul în care modelul actual de vreme „La Niña”, de temperaturi mai scăzute decât media la suprafața mării în Pacificul ecuatorial persistă până în Anul Nou - nu este ceva ce poate fi încă prezis cu certitudine - ar însemna de obicei o a doua jumătate a iernii mai blândă.

Un alt factor cheie în determinarea vremii din ianuarie și februarie - vortexul polar, un inel de vânt de mare viteză care înconjoară Arctica - nu este încă stabilit, ceea ce face imposibilă orice predicție fermă despre această perioadă.

Buontempo a spus că este important ca guvernele europene să folosească cât mai mult posibil datele existente despre condițiile climatice și modelele meteorologice probabile - nu doar pentru a planifica vazările de frig, ci și pentru a prevedea perioade potențiale de vânt scăzut și precipitații scăzute care ar putea avea un impact asupra producției de energie regenerabilă.

„Avem o cantitate imensă de date gratuite și deschise disponibile”, a spus Buontempo.

„Trebuie să-l folosim în mod corespunzător, deoarece a devenit atât de important din punct de vedere strategic”.

Prognoza de miercuri conține încă incertitudini, iar piețele de energie acordă de obicei o atenție deosebită prognozei pe termen lung din noiembrie, deoarece, până atunci, majoritatea factorilor majori care modelează modelele meteorologice pentru a doua parte a iernii sunt în joc, a spus Buontempo.

 

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta din România care a ales să se mute în Florida
Vedeta din România care a ales să se mute în Florida
Citește și...
Vremea azi, 15 octombrie. Prognoza meteo pentru București și restul țării.
Vremea azi, 15 octombrie. Prognoza meteo pentru București și restul țării.

Ziua de astăzi ne-aduce vreme bună, înnorări în unele zone şi câteva ploi slabe pe la munte. Temperaturile ajung la valori potrivite pentru mijlocul lunii Octombrie. Pleacă de la 14 grade în depresiuni şi ating 22 de grade în Lunca Dunării.

Recomandări
LIVE TEXT | Alegeri în Moldova 2024, turul 2. Până la ora 12.00 au votat peste 650.000 de moldoveni
LIVE TEXT | Alegeri în Moldova 2024, turul 2. Până la ora 12.00 au votat peste 650.000 de moldoveni

Astăzi are loc al doilea tur de scrutin în cadrul alegerilor prezidențilale din Republica Moldova. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo își dispută cea mai înaltă poziție în stat.

Micii întreprinzători români din SUA votează cu Trump, sufocați de taxele democrate: „Cine muncește în țara asta? Mexicanii”
Micii întreprinzători români din SUA votează cu Trump, sufocați de taxele democrate: „Cine muncește în țara asta? Mexicanii”

Promisiunile electorale ale lui Donald Trump privind redresarea economiei au atins o coardă sensibilă, mai ales în rândul micilor antreprenori.

Alexandr Stoianoglo, despre faptul că se exprimă greu în limba română:
Alexandr Stoianoglo, despre faptul că se exprimă greu în limba română: "Nu alegem reprezentanţii Academiei de Ştiinţe"

Candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Alexandr Stoianoglo, a explicat, duminică, de ce se exprimă foarte greu în limba română, deşi are şi cetăţenie română.