EXCLUSIV! Tutankhamon, regele blestemat de incest
Este rezultatul unei cercetari minutioase, care confirma ca tatal lui Tutankhamon era Akhenaton, iar mama sa nu era nimeni alta decat una dintre surorile lui Akhenaton.
Dr. Zahi Hawass a facut, in exclusivitate pentru stirileprotv.ro, o serie de dezvaluri despre Tutankhamon, intr-un interviu organizat de Discovery.
Tutankamon a murit in urma unei fracturi osoase care i-a slabit sistemul imunitar, facandu-l sa se imbolnaveasca de malarie. Cercetatorii cred ca de vina pentru starea precara de sanatate ar fi incestul in urma caruia s-a nascut.
La cei 19 ani, Tutankhamon a avut doi copii care au murit inainte de a se naste, iar corpurile lor au fost gasite chiar in sicriul lui.
Sotia sa l-a iubit atat de mult incat i-a pus o floare pe piept, in sicriu, ca semn de afectiune. Mormantul insa nu a fost pregatit pentru el, sustin cercetatorii.
Tutankhamon avea o figura carismatica, dar nu avea niciun fel de autoritate. Corpul faraonului-copil, cum era numit Tutankhamon, era atat de fragil incat nu se putea deplasa decat cu bastoane. Cercetatorii au descoperit mai multe astfel de obiecte in sarcofag.
Din cauza problemelor de sanatate, se crede ca Tutankhamon a tinut dieta toata viata. In acest fel se explica faptul ca in mormant au fost descoperite mai multe urme de mancare.
Cercetarile facute de echipa condusa de dr. Zahi Hawass sunt importante pentru ca ar putea conduce la rezolvarea altui "dosar" misterios din Egiptul Antic- Nefertiti.
Tutankhamon, care a devenit faraon la varsta de 10 ani, in anul 1333 i.Hr., a condus Egiptul pentru doar noua ani, fiind ultimul lider de sange regal din cea de-a 18-a dinastie, una dintre cele mai puternice si influente din istoria Egiptului Antic.
Testele asupra mumiei sale au inceput inca de acum 2 ani si au necesitat inclusiv studiul rudelor faraonului. Astfel, au fost analizate amanutit mumia "KV35EL" - sau Tiye, bunica faraonului, mumia KV55 - cel mai probabil faraonul Akhenaton, tatal lui Tutankhamon, precum si KV35YL - cel mai probabil, mama monarhului, desi identitatea acesteia a ramas pana azi acoperita de mister. KV inseamna King's Valley, iar cifra de langa reprezinta numarul mormantului.
Mituri spulberate
Unii istorici au considerat ca Tutankhamon a fost victima unui asasinat Ay, chiar succesorul sau pe tronul Egiptului. Speculatiile au fost alimentate si de prezenta unui orificiu in zona dorsala a craniului mumificat.
S-a spulberat si mitul potrivit caruia Tutankhamon ar fi suferit de ginecomastie (dezvoltarea in exces a sanilor la barbati).
Dupa moartea sa, Tutankhamon a fost urmat pe tronul Egiptului de catre vizirul Ay, cel care s-a si casatorit cu vaduva faraonului, Ankhesenpamon. Dupa numai 4 ani, Ay si-a pierdut viata si a fost inlocuit de liderul militar Horemheb. Acesta a condus Egiptul 26 de ani inainte de a lasa puterea in mainile faraonului Ramses, fondatorul celei de a 19-a dinastii.
Arborele genealogic
Calea catre intelegerea arborelui genealogic al faraonului Tutankhamon incepe cu completarea ramurilor corespunzatoare parintilor acestuia. Pentru a determina ce tata a avut Tutakamon, echipa a testat mostre de ADN prelevate de la Tutankhamon si de la mumiile a trei potentiali parinti. Mostrele au fost pregatite pentru analiza, dar echipa adunata la laboratorul ADN al Discovery Channel de la Muzeul din Cairo s-a confruntat cu tot felul de obstacole in rezolvarea acestui mister criminalist.
Pentru a testa ADN-ul stravechi, cercetatorii au folosit in premiera mondiala absoluta analiza ADN bazata pe microsateliti in studierea mumiilor familiilor regale egiptene.
Postul Discovery a documentat toate cercetarile legate de Tutankhamon si va difuza in premiera absoluta pentru Romania documentarul “Tutankhamon se dezvaluie”, pe postul Discovery World, pe 23 si 30 mai, anul acesta.