Evolutia rasei umane inca se intampla. Oamenii se adapteaza la mediu si sufera modificari genetice
Un nou studiu sugereaza ca rasa umana nu este scutita de presiunile evolutive. In ciuda faptului ca apelam la cultura si tehnologie pentru a ne adapta la mediu, oamenii, la fel ca toate celelalte fiinte vii de pe Pamant, sufera modificari genetice.
Cu alte cuvinte, inca evoluam, ca raspuns la modificarile ce se produc in jur.
Cele mai multe discutii despre istoria evolutiei noastre se concentreaza pe macroevolutie, sau modificarile survenite pe perioade lungi de timp. Astfel, constatam ca ca dintii nostri sunt mai mici in comparatie cu ai stramosilor nostri.
Autorii studiului ofera un exemplu de microevolutie, sau modificari urmarite pe cateva generatii. Echipa de cercetatori canadieni au studiat populatia dintr-un oras de pe o mica insula, Ile aux Coudres, situata in Golful Saint Lawrence in Quebec.
Cercetatorii au analizat inregistrarile facute de biserica intre 1799 si 1940, care au oferit detalii despre casatorii, nasteri si decese. Pentru ca majoritatea familiilor au ramas pe insula, a fost posibila schitarea unor studii demografice. Cercetatorii au vazut la ce varsta femeile au fost capabile sa nasca, o trasatura ereditara intre generatii.
Ei au stabilit ca varsta medie la care femeile de pe insula au avut primul lor copil a scazut de la 26 la 22 de ani in perioada respectiva.
Dar ceea ce face ca aceasta constatare sa fie unica este legatura dintre tinerii care au dat nastere unui copil si familie. Aceste legaturi au slabit in timp, iar acest lucru a fost favorizat de selectia naturala. Selectia naturala ar fi putut sa actioneze pe un grup de gene responsabile pentru maturitatea sexuala.