The Economist: 2.000 de ani intr-un singur grafic. Istorie cuantificata
Iata cum arata ultimele doua milenii, vazute statistic. De la nasterea lui Iisus Hristos incoace omenirea a trecut prin schimbari dramatice si printr-o evolutie fulminanta in ultimii 50 de ani.
Unii oameni vad istoria de foarte sus. Inregistreaza in ea doar faptele marete ale mai marilor lumii.
Altii inschimb, privesc istoria de jos in sus, si spun ca viata unui muritor de rand face parte tot atat de mult din istoria omenirii precum viata unui rege.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sunt aproape 7 miliarde de oameni in viata, astazi, ceea ce inseamna ca producem de 7 ori mai multa istorie ca in 1811, momentul la care populatia de pe Terra atingea numarul de un miliard.
Graficul celor de la The Economist arata evolutia populatiei de-a lungul ultimelor doua milenii. Dupa cum se vede, 28% din istoria de 2.000 de ani a lumii de dupa Hristos, a fost creat in secolul al XX-lea.
Masurat in vietile oamenilor care traiesc in el, secolul in care suntem astazi, care are doar 10 ani vechime, este deja mai lung decat intreg secolul al XVII-lea.
In plus, a adus deja o contributie mult mai mare la istoria economica a lumii pentru ca peste 23% din toate bunurile si serviciile produse din anul 1 dupa Hristos au fost produse din 2001 pana in 2010.