Europa, lovită de secetă. Țara în care nivelul extrem de scăzut al apelor poate afecta funcționarea hidrocentralelor
După o vară cu temperaturi record și puține ploi, mai multe țări europene se confruntă cu secetă gravă.
În Bosnia și Herțegovina, există temeri că nivelul scăzut al lacurilor și râurilor o să afecteze funcționarea hidrocentralelor, critice pentru alimentarea cu energie a țării. Probleme sunt și în Polonia și Bulgaria.
În urmă cu trei luni era apă în unul dintre cele mai mari lacuri din Bosnia si Herțegovina. Acum, bărcile de agrement zac pe pământul uscat.
Bakir Krajinovic, hidrolog: „Nivelul apei din râuri și lacuri a ajuns la valori extrem de scăzute. Iar situația este la fel de rea cu privire la rezervele de apă potabilă din subteran."
De vină sunt lipsa precipitațiilor și canicula îndelungată. În cele trei luni de vară, Sarajevo a avut 66 de zile cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius - un record nedorit, spun meteorologii.
Localnic: „Locul, în mod normal, evacoperit de apă. Acolo era o plajă. Acum zici că ne aflăm pe altă planetă."
Lacurile afectate deservesc vasta rețea de hidrocentrale care asigură 40 la sută din necesarul de energie al țării.
Bakir Krajinovic, hidrolog: "Ar trebui să învățăm din experiența altora. Din cauza schimbărilor climatice, episoadele de vreme extremă vor fi mai frecvente și mai agresive."
Prin urmare, specialiștii cer autorităților să ia măsuri pentru adaptarea la perioadele tot mai lungi de secetă.
Probleme sunt și în Polonia. Nivelul fluviului Vistula a coborât până la valori fără precedent.
Grzegorz Walijewski, hidrolog: „Până acum, cel mai scăzut nivel al râului era de 26 de centimetri, înregistrat în timpul secetei din 2015. Acum, nivelul râului a coborât până la 25 de centimetri, așadar, un record. Iar veștile nu sunt deloc bune. Nivelul apei va continua să scadă."
Feriboturile nu mai circulă pe acolo, iar peștii au început să moară.
Roman Zurek, hidrolog: „Nivelul scăzut al apei reprezintă un pericol pentru toată lumea. Pentru fermieri, pentru locuitorii orașelor și satelor de pe mal. Fiindcă avem nevoie de apă pentru băut, pentru gătit."
La vecinii bulgari, lipsa precipitațiilor a afectat culturile de viță de vie. Podgoriile au dat mai puțin rod, iar culesul a început cu aproape o lună mai devreme. Viticultorii spun că, din cauza recoltelor mai mici, prețul strugurilor o să crească cu 25 la sută. Ceea ce va antrena și scumpirea licorilor obținute din aceste fructe.