Seceta a făcut ravagii în România. Guvernul vrea să încheie polițe de asigurare pentru terenurile agricole
După ce seceta a pârjolit milioane de hectare, ministrul agriculturii promite sprijin pentru fermieri. De la anul, oficialul vrea ca statul să încheie polițe de asigurare pentru toate cele 7 milioane de hectare cultivabile din țară.
Iar pentru dezvoltarea sistemelor de irigații, fermierii vor primi în total 400 de milioane de euro.
Oficialii au mers în Mehedinți, unde, cu Dunărea lângă ei, fermierii suferă din cauza secetei prelungite.
Vasile Neagoe, președintele Organizației Utilizatorilor de Apă și Irigații Țigănaș: „Degeaba e canalul, degeaba dotezi stația de pompare dacă nu faci și rețeaua de distribuție în teritoriu”.
Leonard Cicic, fermier: „În momentul de față noi discutăm de producție de 2-3 tone de porumb la hectar sau de floare, pe când cu posibilitatea de a iriga e clar că cel puțin undeva la 8-10 tone puteam spera”.
Peste 70 de șantiere, deschise în toată țara
În acest moment, în țară există peste 70 de șantiere pentru reabilitarea sistemelor de irigații. A mai fost o încercare în 2004, dar ce s-a construit atunci a fost distrus în anii următori.
Dumitru Barbu, fost șef al ANIF Mehedinți: „Toate stațiile de la Țigănaș până la Vânju Mare au fost puse în funcțiune și acum o luăm de la capăt pentru că toate stațiile au fost devalizate, nu au mai fost sub pază strictă, au fost furate, sparte”.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „În primăvară, începând cu martie aprilie toată zona aceasta canalul va fi plin cu apă, asta ne dorim, ca fermierii să aibă acces la apă. Am alocat pentru fermieri 400 de milioane de euro pentru infrastructura secundară de irigații”.
După finalizarea primelor lucrări, România va fi capabilă să irige 1,6 milioane de hectare de teren agricol. Ținta este de 2,7 milioane de hectare, spune ministrul Agriculturii.