Seceta a lasăt „Delta din Carpați” fără apă. Trei lacuri din zona protejată au secat și pun în pericol specii rare de păsări
Planeta a încheiat cea mai caldă vară din istorie, iar în România prognoza pe septembrie arată că săptămânile următoare vor fi mai călduroase decât în mod normal.
Temperatura medie globală a fost în august cu un grad și jumătate mai mare decât acum 125 de de ani.
Un grad în plus în raportările meteo înseamnă fenomene devastatoare în realitate. Avem lacuri și râuri secate, culturi pârjolite de soare și incendii de vegetație. Supraincălzirea marilor și a oceanelor este fără precedent.
Probleme grave în Delta din Carpați, o arie naturală din Brașov, protejată pentru bălțile ei cu pești și stufărișurile în care cuibăresc specii rare de păsări. Trei lacuri au devenit intinderi de pământ uscat, cu crăpături adânci, din care ies cochilii de scoici uscate. Puținele vietăți rămase aici se înghesuie în ochiurile de noroi, pe care plutesc pești morți.
Localnic: „Era Delta din Carpati și acum putem merge să arăm, altceva nu putem face”.
În bazinul hidrografic Argeș-Vedea, 5 râuri monitorizate de Apele Române au secat. Pe albia Cârcinovului a crescut lăstărișul și mișună furnicile.
Localnic: „E primul an când seacă de tot. Aicea n-a mai plouat, cred că de 3 luni. Ce dă, oleacă, să ude praful și atât”.
Am încheiat cea mai caldă vară din istorie, anunță - în ultimul raport - Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice.
Carlo Buontempro, directorul Serviciului Copernicus: „A fost cel mai cald august și cea mai caldă vară înregistrată la nivel global. Și dintre mulții factori de schimbare a climei cred că cel pe care trebuie să-l analizăm ca principal responsabil este acțiunea omului și creșterea gazelor cu efect de seră în atmosferă”.
Incendii de vegetație după secetă
Arșița a uscat pădurile și favorizează incendiile de vegetație. În Mehedinți pompierii au cerut din nou sprijinul unui elicopter pentru a stinge flăcările izbucnite în zone greu accesibile.
Iar la Runcu, în Gorj, pe un câmp cuprins de foc, flăcările s-au înălțat câțiva metri din cauza curenților formați de temperaturile ridicate.
Zeci de localnici au sărit să stingă incendiul.
Localnic: „Tot nu-l stăpânesc. E foarte greu pentru că e iarba uscată și se întinde”.
Și pentru luna septembrie, Administrația Națională de Meteorologie a anunțat temperaturi mai ridicate decât ar fi normal. Abaterile cele mai mari de la specificul perioadei vor fi în nord-estul țării, săptămâna viitoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: seceta, incalzire globala, specii protejate,
Dată publicare:
07-09-2024 07:15