Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 3 mai. Rusia a raportat un număr uriaș de noi îmbolnăviri
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 3 mai 2020. Pentru a treia zi la rând, Rusia a raportat un număr uriaș de noi îmbolnăviri - peste 9.600. Cifrele reale ar putea fi însă mult mai mari.
Rusia a raportat duminică 10.600 de noi cazuri de COVID-19, un record pentru 24 de ore. Sunt, în total, 135 de mii de bolnavi în toată țara - jumătate, asimptomatici.
În altă ordine de idei, după aproape două luni de carantină, mai multe state europene ridică, de luni, o parte dintre restricții. Nicio ţară nu reporneşte, deocamdată, economia în întregime.
Pandemia ar putea dura până în 2022, potrivit unui raport recent, publicat de cercetătorii americani. Este necesar ca până la 70% din populația planetei să se infecteze şi să capete imunitate la COVID-19.
Ne punem speranţele în descoperirea unui vaccin, însă experții avertizează că e posibil ca asta să nu se întâmple. După patru decenii şi 32 de milioane de morţi, omenirea încă așteaptă soluții pentru imunizarea anti-HIV.
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 3 mai:
UPDATE 19:30 Numărul deceselor scade în Italia şi Marea Britanie
Numărul noilor decese provocate de COVID-19 în Italia a fost duminică de 174, cel mai mic bilanţ al deceselor după 10 martie, o astfel de scădere fiind înregistrată şi în Marea Britanie, care pentru ultimele 24 de ore a raportat 315 noi decese, cea mai scăzută cifră de la sfârşitul lunii martie, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
În Italia a scăzut de asemenea numărul noilor cazuri de COVID-19 confirmate, acesta fiind duminică de 1.389, faţă de 1.900 în ziua precedentă. Deşi bilanţul deceselor şi cel al noilor infecţii a înregistrat variaţii de la o zi la alta, acesta pare să menţină un trend descendent care dă speranţe în contextul începerii unei relaxări a măsurilor de izolare aplicate în ultimele două luni.
Până în prezent 28.884 de persoane au fost ucise de noul coronavirus în Italia, unde numărul cazurilor confirmate de COVID-19 a ajuns la 210.717 de persoane, al treilea cel mai mare din lume după SUA şi Spania.
UPDATE 19:20 Deces al unui fost jucător brazilian la 44 de ani, posibil din cauza Covid-19
Fostul jucător brazilian de fotbal în sală Alex Barbosa Pereira, mai cunoscut drept "Leco" şi care a făcut performanţă la echipe precum Flamengo, Botafogo şi Vasco da Gama, a încetat din viaţă la vârsta de 44 de ani, după toate probabilităţile din cauza Covid-19, informează agenţia EFE.
Leco se afla internat în spital şi a decedat sâmbătă, după cum a informat Federaţia de fotbal în sală de la Rio de Janeiro.
Conform "GloboNews", Leco se afla în spital de circa două săptămâni cu simptome ale unei puternice pneumonii. Medicii i-au efectuat două teste pentru detectarea Covid-19, dar ambele au ieşit negative, însă al treilea a confirmat boala, potrivit Agerpres.
Leco s-a evidenţiat în anii '90 la marile echipe din Rio de Janeiro precum Flamengo, Vasco da Gama, Botafogo şi Macae, cu care a cucerit numeroase titluri în Liga Naţională.
UPDATE 14:50 10.633 de noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore
Rusia a anunţat 10.633 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, bilanţul total al contaminărilor ajungând la 134.687.
Sâmbătă, ruşii raportaseră 9.623 de infectări.
În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 58 de decese, iar numărul total a ajuns la 1.280.
UPDATE 14:45 Coreea de Sud va relaxa măsurile de distanţare socială săptămâna viitoare
Coreea de Sud a anunţat duminică o relaxare a măsurilor de distanţare socială săptămâna viitoare, după ce numărul de noi cazuri de coronavirus a scăzut în ţară în ultimele zile, informează AFP.
Începând de miercuri, "adunările şi numeroase evenimente vor fi (din nou) permise, cu condiţia să fie puse în aplicare măsuri de dezinfectare", a anunţat duminică premierul Chung Sye-kyun în timpul unei şedinţe de guvern.
Amânat din cauza epidemiei, noul sezon competiţional pentru anumite sporturi profesionale, printre care baseball şi fotbal, urmează să înceapă în următoarele zile. Întâlnirile vor avea loc cu uşile închise.
De asemenea, guvernul va anunţa datele pentru redeschiderea şcolilor în această săptămână, care ar trebui să apară la jumătatea lunii mai, potrivit agenţiei de ştiri Yonhap.
Coreea de Sud este una dintre primele ţări în care epidemia s-a răspândit rapid, după China, unde a apărut.
Măsurile foarte stricte de distanţare socială respectate pe scară largă de populaţie au fost puse în aplicare la începutul lunii martie.
Multe evenimente, concerte, meciuri au fost anulate sau amânate, muzeele au fost închise şi serviciile religioase interzise.
Coreea de Sud a recenzat duminică 13 noi cazuri de infecţie, ceea ce a ridicat totalul la 10.793, potrivit Centrului coreean pentru controlul bolilor.
De la apariţia primului caz de boală COVID-19 în ţară, la mijlocul lunii februarie, aproximativ 250 de persoane au murit.
Coreea de Sud pare să fi reuşit să ţină sub control cu succes epidemia după o amplă campanie de depistare şi identificare a persoanelor care au fost în contact cu purtătorii virusului, scrie AFP.
UPDATE 14:30 Hong Kong va distribui tuturor cetăţenilor măşti reutilizabile
Guvernul din Hong Kong va distribui măşti de faţă reutilizabile tuturor celor 7,4 milioane de cetăţeni săptămâna viitoare, în condiţiile în care teritoriul se pregăteşte să ridice o primă serie de restricţii legate de coronavirus, informează DPA.
Distribuirea măştilor va veni pe fondul unei relaxări a restricţiilor, între care redeschiderea bibliotecilor şi a centrelor de fitness în aer liber.
Microbiologul principal Yuen Kwok-yung, care a susţinut de la început utilizarea măştilor de faţă ca răspuns la coronavirus, a declarat duminică presei că, dacă se vor purta măşti şi în condiţiile unei scăderi zilnice constante a numărului de infecţii, oraşul ar trebui să poată relaxa regulile de distanţare socială şi să repornească economia "foarte curând".
Yuen a spus că măştile vor conţine filtre reutilizabile care pot fi înlocuite. Măştile în sine pot fi spălate şi reutilizate de până la 60 de ori.
Penuria de măşti din oraş a dus la formarea de cozi din timpul nopţii şi la înşelătorii online ce au provocat pierderi de peste 6 milioane de dolari americani de când Hong Kong a confirmat primul său caz de COVID-19 în ianuarie.
Yuen a spus că speră ca distribuirea de măşti să atenueze o parte din stresul mental şi financiar legat de obţinerea de măşti în timpul pandemiei.
Mai devreme duminică, secretarul financiar din Hong Kong, Paul Chan, a scris pe blogul său că declinul economic cauzat de coronavirus şi protestele anti-guvernamentale vor duce probabil la cel mai prost an fiscal al oraşului din anii '60.
Chan a spus că, în pofida redeschiderii săptămâna viitoare a serviciilor guvernamentale şi a ridicării restricţiilor, "trebuie să acţionăm cu precauţie deoarece epidemia globală nu este încă rezolvată''.
---
Potrivit primarului din Moscova, numai în capitală ar fi infectați 250 de mii de oameni.
În schimb, în vestul Europei, unele dintre cele mai grav afectate state se pregătesc cu pași mici și precauți să ridice o parte dintre restricțiile impuse în urmă cu aproape două luni.
Sânziana Zaltman, româncă în Barcelona: ”Ne punem masca şi ieşim pe stradă. Suntem în faza zero aici în Barcelona, unde între orele 6 şi 10 dimineaţa şi 8 şi 11 seara putem să ieşim pe stradă, să facem exerciţii sau să ne plimbăm cu o singură persoană, în care avem încredere".
Sânziana Zaltman locuiește în Barcelona și a fost printre cei care s-au bucurat ieri de prima ieșire din casă după șapte săptămâni de carantină.
Sânziana Zaltman: "Sunt în zona centrală, în zona Arcului de Triumf din Barcelona. Sunt foarte multe persoane pe stradă în acest moment. Lumea se plimbă cu căţelul, cu prietena, cu prietenul de mână, de data asta un pic mai încrezători".
De mâine, în unele regiuni ale Spaniei, se vor redeschide terasele. În anumite condiții însă. Vor fi, de exemplu, mai puține mese disponibile. Librăriile și saloanele de înfrumusetare își vor relua activitatea pe baza programărilor. În plus, purtarea măstilor de protecție devine obligatorie în mijloacele de transport în comun.
Primele măsuri de relaxare în Italia
Italia, primul stat european care a intrat în carantină totală, renuntă, tot de mâine, la primele măsuri restrictive. Dar, într-o țară care a plătit un tribut uriaș pandemiei, autoritătile sunt precaute. Pentru italieni, sentimentul de teamă din primele zile nu a dispărut.
Luni se redeschid parcurile, fabricile și șantierele de construcții, iar italienii vor putea să-și viziteze rudele, în număr mic. Magazinele, restaurantele, barurile și spațiile culturale rămân închise până pe 18 mai.
Domenico Arcuri, comisar pentru situații de urgență, Italia: "Dacă pot folosi o metaforă din fotbal, începe a două repriză a acestui meci şi deja e clar pentru toată lumea că nu ştim cât va dura şi cum se va sfârşi".
Odată cu relaxarea treptată a carantinei, responsabilii încep testarea pentru anticorpi a populației. 150.000 de teste vor fi efectuate în perioada imediat următoare. Este una dintre măsurile de protecție prin care autoritățile speră să țină la distantă un nou val de îmbolnăviri.
Domenico Arcuri: "A doua repriză a meciului înseamnă distanţare socială, grijă maximă pentru sănătatea personală şi echipamente de protecţie individuală care sunt acum disponibile pentru toată lumea, la preţuri rezonabile".
Austria a ridicat aproape toate restricțiile impuse
Austria a ridicat ieri aproape toate restricțiile impuse. Magazinele și micile afaceri s-au redeschis, cu excepția restaurantelor și a hotelurilor. Iar oamenii s-au grăbit să profite. Un salon de înfrumusețare din centrul Vienei are toate locurile rezervate pentru următoarea lună.
Bernhard Plasil-Ossig, manager de salon: "Suntem foarte fericiţi că putem redeschide. A fost o perioadă lungă şi dificilă, A durat aproape 8 săptămâni, suntem închişi din 16 martie. Acum lucrăm în două echipe diferite şi suntem pe cât posibil pregătiţi".
Că peste tot, rămân în vigoare regulile de distanțare socială. Angajații și clienții trebuie să poarte măști, iar scaunele au fost așezate la o distantă de un metru și jumătate între ele. În ciuda măsurilor luate, oamenii se tem de un nou episod al pandemiei.
Bernhard Plasil-Ossig:"Oricând poate avea loc un nou val, poate fi instalată o nouă carantină. Sunt sigur că, în acest moment, nicio afacere nu va supravieţui din nou acestui scenariu".
Francezii mai asteaptă până pe 11 mai, când autoritătile vor ridica o parte dintre măsurile impuse în carantină. Unele magazine se vor redeschide, iar oamenii vor putea să circule liber, fără formular, pe o rază de o sută de kilometri în jurul domiciliului. Starea de urgență rămâne în vigoare însă, cel puțin până în iulie.
Olivier Veran, Ministrul Sănătății: "În conformitate cu părerea unanimă a consiliului ştiinţific, legea prezentată în consiliul de miniştri intenţionează să extindă starea de urgenţă medicală pentru două luni, până pe 24 iulie. În unanimitate, consiliul ştiinţific a decis că măsurile actuale sunt în continuare necesare".
Psihologii atrag atenția că, odată cu revenirea graduală la o viață cât de cât normală, oamenii vor începe să simtă și să înțeleagă enormitatea pierderilor suferite.
Franck Vasseur, antreprenor pompe funebre: "Sunt rude care ne cer: "Trimiteți-mi o fotografie cu mama în sicriu", că să o poată vizualiza pe răposată, "plecarea" ei. Toate acele ritualuri în care îți iei adio au dispărut acum. Când viața își va relua cursul normal, când oamenii se vor întoarce la muncă, iar copiii la școli, își vor da seama că lipsește ceva. O bunică, o soție. Vor veni să le ia urnele și vor suferi un șoc".
Numai în Europa, COVID-19 a luat aproape 150 de mii de vieți.
Sursa: Stirile ProTV/Agerpres
Etichete: Spania, italia, coronavirus, europa, austria,
Dată publicare:
03-05-2020 08:23