Euractiv: Bulgaria este unul dintre cei mai mari furnizori indirecți de arme către Ucraina
Bulgaria este unul dintre cei mai mari furnizori indirecți de arme către Ucraina, după ce a vândut un număr record de la începutul războiului.
Potrivit estimărilor experților, Bulgaria a furnizat arme și muniții în valoare de cel puțin 1 miliard de euro Ucrainei prin intermediari, relatează grupul media Euractiv, citată de Adevărul European.
În același timp, Bulgaria și Ungaria sunt singurele țări din NATO și UE care refuză oficial să trimită ajutor militar Ucrainei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sursa citată menționează că întreprinderile de armament din Bulgaria produc muniție pentru armele sovietice și alte produse bazate pe aceasta, care sunt în mare parte de înaltă calitate și care impun prețuri mai mari pe piețele internaționale.
Aleksandr Mykhaylov, fostul director executiv al companiei de stat Kintex, prin intermediul căreia se exportă arme din țară, a confirmat exporturile record ale Bulgariei în acest an.
Armele bulgarilor, vândute în Polonia și România și reexportate în Ucraina
El a dat exemplul exporturilor de arme bulgare în 2016 și 2017, când au continuat operațiunile militare regionale din Siria, Libia și Yemen. În acea perioadă, permisele de export de arme eliberate de stat s-au ridicat la un total de 1,1 - 1,3 miliarde de euro.
Făcând o comparație, Mykhaylov a precizat că, de la începutul războiului din Ucraina și până în prezent, valoarea permiselor de export de arme s-a ridicat la peste 2 miliarde de euro.
În prezent, producătorii și comercianții de arme bulgari își vând produsele în principal în Polonia și România, de unde armele sunt apoi reexportate în Ucraina.
"Este evident că volumul exporturilor către Polonia a crescut semnificativ", a declarat Mykhailo, adăugând că aeroportul Rzeszow din Polonia, care se află la aproximativ 70 km de granița cu Ucraina, este un hub logistic central.
"Nu este întâmplător faptul că SUA au instalat sisteme de apărare aeriană Patriot pe acest aeroport. În primele 120 de zile ale războiului din Ucraina, 60 de zboruri cargo cu arme au fost efectuate de pe aeroporturile bulgare către Rzeszow. Capacitatea medie de transport este de aproximativ 70-80 de tone de marfă pe avion", a adăugat el.
Bulgaria vrea să ajute Ucraina cu arme grele
În aprilie, fostul prim-ministru Boyko Borysov, al cărui partid GERB a câștigat ultimele alegeri, a declarat că este convins că Bulgaria exporta arme către Ucraina.
În urmă cu o săptămână, partidele politice GERB și "Bulgaria Democratică" au înaintat parlamentului două propuneri separate pentru ca Bulgaria să ajute Ucraina cu arme grele, inclusiv avioane și sisteme de rachete.
Forța aeriană a Bulgariei este formată în principal din avioane sovietice MiG-29 și Su-25, care, însă, urmează să fie scoase din uz în curând.
Guvernul interimar al Bulgariei a aprobat achiziționarea din SUA a celui de-al doilea lot de 8 noi avioane de luptă F-16 , necesare pentru a aduce forțele aeriene ale țării în conformitate cu standardele NATO.
Sursa: Eurointegration.com.ua
Etichete: Ucraina, razboi, Bulgaria, arme,
Dată publicare:
31-10-2022 16:50