Erdogan: "Uniunea Europeana inchide granitele Turciei. Cat ar mai trebui sa mai asteptam?"

26-04-2017 07:53


Erdogan

Erdogan sustine ca nu va astepta la nesfarsit "ca Europa sa-i deschisd portile", iar daca europenii continua sa promoveze islamofobia sau ura la adresa unor state, atunci Turcia se retrage de la masa negocierilor.

Presedintele turc si-a castigat puteri sporite in urma referendumului de acum 2 saptamani. Erdogan sustine ca decizia liderilor europeni de a sanctiona Turcia pe baza nerespectarii Drepturilor Omului este una "cu totul politica", astfel ca nu o poate lua in considerare, noteaza Reuters.

"In Europa, lucrurile au luat o turnura serioasa in ceea ce priveste raspandirea islamofobiei. Uniunea Europeana inchide granitele Turciei, insa Turcia nu ii inchide nimanui usa", afirma Erdogan in timp ce arata fotografia unei moschei vandalizate.

"Daca europenii nu duc o politica sincera, atunci noi vom gasi o modalitate de a pleca. Cat ar mai trebui sa mai asteptam? Vorbim despre aceste lucruri de 54 de ani."

Erdogan compara situatia actuala a Turciei cu Brexitul, despre care sustine i-a ajutat pe britanici sa isi descopere "pacea mintii" si "sa se indrepte catre un nou viitor".

Relatiile dintre Uniunea Europeana si Turcia s-au racit ca urmare a politicii impuse de Erdogan. "Sunt foarte curios sa vad cum Uniunea Europeana va proceda", afirma presedintele Turciei, criticand deciziile liderilor europeni. 

Liderul turc sustine ca statul pe care il reprezinta este indispensabil Uniunii Europene: "Una sau doua tari nu pot tine Uniunea Europeana in viata. Voi aveti nevoie de o tara precum Turcia, o tara diferita cu o credinta diferita... Dar statele membre ale Uniunii Europeane nu par sa realizeze acest lucru. Europenilor le este foarte greu sa accepte o tara musulmana, precum Turcia, in componenta lor."

Sursa: Reuters

VIDEO PROTVPLUS.RO