Erdogan critică Suedia: „Nu ne predaţi teroriștii, dar ne cereţi să vă permitem intrarea în NATO”
„Turcia nu va fi de acord cu aderarea Suediei la NATO până nu-i va preda pe 'teroriști'”, a amenințat din nou președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care acuză Suedia și Finlanda că adăpostesc militanți ai partidului muncitorilor din Kurdistan.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Pe de altă parte, Comisia Europeană și-a prezentat planul prin care ar pune capăt dependenței de gazele naturale și de petrolul din Rusia. Este un pachet pentru energie, de 300 de miliarde de euro, din planul de relansare post-Covid. Dar țintele de investiții pentru creșterea producției de energie din surse regenerabile sunt plasate, cel mai devreme, peste cinci ani.
Miercuri dimineaţă, miniştrii Apărării din Suedia şi Finlanda au depus oficial cererile de aderare la NATO, la sediul Alianţei din Bruxelles.
Stoltenberg salută aderarea la NATO a Suediei și Finlandei
Jens Stoltenberg, secretarul-general al NATO: „Fiecare naţiune are dreptul de a-şi alege singură propriul drum. Voi aţi ales, urmând un proces democratic. Primesc cu căldură cererile de aderare la NATO ale Finlandei şi ale Suediei. Sunteţi cei mai apropiaţi parteneri ai noştri. Iar aderarea voastră la NATO va spori securitatea noastră comună”.
Numai Turcia pare să pună bețe în roate aspiraţiilor de aderare la NATO ale Finlandei și Suediei.
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: „Extinderea NATO ar fi semnificativă pentru noi atâta timp cât sensibilitățile noastre sunt respectate. Am cerut extrădarea a 30 de teroriști, dar ei (n.r. - Suedia) au spus nu. Nu ne predaţi teroriștii, dar ne cereţi să vă permitem intrarea în NATO. NATO este o organizaţie pentru securitate. Este o agenţie pentru securitate. Prin urmare, nu putem spune 'da' privării de securitate tocmai agenţiei care trebuie să asigure securitatea”.
Erdogan acuză cele două ţări nordice că adăpostesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, o grupare pe care Ankara o consideră teroristă. Şi că adăpostesc, de asemenea, adepţi ai clericului Fethullah Gulen, acuzat că ar fi orchestrat o lovitură de stat în 2016.
Ankara vrea să-și rezolve probleme cu SUA
Magdalena Andersson, premierul Suediei: „Suntem gata să avem discuții la orice nivel și să mergem în Turcia, pentru a lămuri semnele de întrebare care ar putea să existe. Sperăm să avem un dialog bilateral cu Turcia”.
Pentru aderarea Finlandei şi Norvegiei la NATO, este nevoie de un consens, care va fi obţinut, spune preşedintele Statelor Unite, Joe Biden. Dar regimul Erdogan aşteaptă şi de la americani concesii.
Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei: „Vrem să rezolvăm problemele pe care le avem cu Statele Unite. Sperăm să avem o întâlnire la nivel de președinți în acest an și sper că, dacă vom căuta să obținem rezultate în cadrul acestui mecanism, vom putea rezolva sau minimiza problemele noastre și, de asemenea, să ne extindem cooperarea”.
Printre altele, Ankara vrea să revină în programul de achiziție al avioanelor americane F-35, din care a fost eliminată după ce, în 2017, a cumpărat de la ruși rachete anti-aeriene S-400.
Sursa: Pro TV
Etichete: NATO, Finlanda, Suedia, recep tayyip erdogan,
Dată publicare:
18-05-2022 19:40