Epidemia din China. Posibilitatea ca noul coronavirus să ajungă în România

×
Codul embed a fost copiat

Responsabilii continuă să instituie diverse măsuri la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, care vorbește despre un nivel de amenințare înalt la nivel internațional.

Până acum, coronavirusul a ucis 81 de oameni. Aproape 3.000 de persoane sunt infectate la nivel mondial.

70% din cazuri sunt forme ușoare de boală. 51 de pacienți s-au vindecat până acum primind medicametele care tratează simptomele. Specialiștii din China analizează posibilitatea că în cazurile grave bolnavii să primească același tratament care este folosit în infecția cu HIV.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul institutului Matei Balș: „În toate spitalele de boli infectoase există o astfel de medicație și noi ne-am angajat să redactăm protocolul terapeutic să putem să intervenim dacă va fi cazul. Din datale din literatura de specialitate am constatat că în primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie în afebrilitate - fără febra, ceea ce schimbă datale problemei și monitorizarea la intrarea în țară”

Posibilitatea ca noul virus să ajungă în România

 

Citește și
analize spital sange
Un tânăr din Bacău, suspect de infectare cu coronavirus. Anunțul Ministerului Sănătății

Posibilitatea ca noul virus să ajungă în România rămâne totuși scăzută, cred specialiștii de la noi.

Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele societății de microbiologie: „În ceea ce privește îmbolnăvirile din celelate țări sunt la persoane care au călătorit în China sau au venit în contact cu persoane care au fost în China. Problema nu e legată de mortalitatea actuală și de procentul de infecții grave, ci de posibilitatea ca datorită transmiterii repetate interumane e ca acest virus să devină mai patogen și să producă un număr mai mare de decese”.

Comitetul interministerial impune măsuri necesare pentru a evita răspândirea infecției.

Noi măsuri pentru prevenirea unei epidemii de coronavirus în România

 

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat luni că au fost înfiinţate pe aeroporturile internaţionale linii speciale de acces pentru pasagerii care vin din China.

Chiar dacă febra poate apărea și după 2-3 zile, ministrul sănătății spune că vor fi instalate termo scannere în aeroporturi.

În cazul în care vor există și în România pacienți infectați cu noul coronavirus, primii 10 vor fi internați la Institutul Matei Bals. Alte cazuri pot fi tratate la spitalul de boli infecțioase Victor Babeș din capitală, dar și la cele din Timișoara, Iași, Cluj și Constanța.

Ce spun autoritățile chineze despre răspândirea virusului

 

Autoritățile sanitare din Beijing se aşteaptă ca viteză de răspândire a virusului să crească. Tocmai pentru că cei deja îmbolnăviți sunt contagioși înainte ca simptomele să devină vizibile.

Ma Xiaowei, Ministrul Sănătății din China: „Cunoştinţele noastre despre noul tip de coronavirus sunt foarte limitate. Sursa infecţiilor nu a fost găsită. Încă nu e clar mecanismul de răspândire şi care e riscul de mutaţie.”

China- orașul Wuhan pustiu, medici în carantină și vacanță extinsă

 

Acum, în punctul de plecare al epidemiei, străzile sunt pustii. Orașul Wuhan, cu 11 milioane de locuitori, a fost închis. După cum reiese din filmulețe postate pe rețelele de socializare, s-ar fi recurs chiar la focuri de armă pentru a-i opri pe cei care ar fi încercat să fugă.

Cadrelor medicale le e tot mai greu să-i trateze pe toți cei care cer ajutor. Printre cazurile confirmate sunt şi medici, care au fost puşi în carantină.

Zhang Changsheng, medic infectat cu coronavirus: „Asistenta ne aduce mâncare. Nu ieşim afară, aşa că fac mişcare lângă pat. În camera mea e un aparat de purificare a aerului care funcţionează 24 de ore pe zi. Şi mai am un coleg care are aceleaşi simptome uşoare ca şi mine. ”

Pe tot teritoriul chinez, autorităţile au impus măsuri drastice. Vacanţa de Anul Nou a fost extinsă, iar comerţul cu animale sălbatice a fost interzis. În Wuhan au fost trimişi mii de militari şi medici civili că să ajute la trierea şi tratarea bolnavilor.

David Culver, corespondent CNN: „Oficialii chinezi au anunţat că au în plan să crească imediat producţia de costume de protecţie. Spun că au nevoie de aproximativ 100.000 de costume de protecţie în fiecare zi. În acest moment, producţia e la 13.000 aşa că au chemat muncitorii chiar în mijlocul festivalului primăverii ca să crească producţia.”

În lipsa unor informaţii concrete legate de virus au apărut și teorii ale conspiraţiei. În Wuhan există un laborator înfiinţat de autorităţile de la Beijing după epidemia SARS din 2003. Scopul declarat al laboratorului e tocmai cel de a contracara eventualele epidemii de boli infecţioase. Noul virus a devenit repede o problemă globală.

De unde a pornit epidemia de coronavirus - istoricul îmbolnăvirilor

 

Totul a pornit din orașul Wuhan cu 11 milioane de locuitori, al șaptelea că mărime din țară.

Aflat în Hubei, această zonă a Chinei, deși are o populație mai numeroasă că a României, este totuși doar o mică regiune dintr-o țară imensă, cu 1,4 miliarde de locuitori.

La începutul anului, virusul s-a răspândit rapid și în afară granițelor Chinei. Tailanda (8) a fost prima țară care a anunțat îmbolnăviri cu coronavirus pe 13 ianuarie.

O săptămână mai târziu, pe 20 ianuarie, Coreea de Sud (4), Japonia (3) și Australia (5) au anunțat primele cazuri.

Pe 21 ianuarie, virusul a fost depistat și în Hong Kong (8), Macau (5), Taiwan (4), Singapore (4), Vietnam (2), Malaezia (4) și Nepal (1).

Mai apoi Statele Unite (5) și Canada (1) au anunțat la rândul lor îmbolnăviri.

În fine, pe 25 ianuarie, Franța (3) a confirmat apariția primelor cazuri în Europa.

În total, 14 țări și regiuni din afară Chinei luptă acum cu virusul care are încă multe necunoscute. El a fost răspândit în lume de persoane care au călătorit în orașul Wuhan.

Mai multe ţări caută soluţii să-i aducă acasă pe cetăţenii blocaţi în China. Autorităţile de la Paris se pregătesc să repatrieze pe calea aerului câteva sute de francezi rămaşi în Wuhan.
Odată ajunşi în Franţa, vor fi ţinuţi în carantină timp de 14 zile.

Până acum, Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a anunţat starea de urgenţă la nivel mondial. Directorul OMS a anunţat însă că va merge împreună cu o echipă de specialişti în Beijing, pentru a analiza situaţia la faţa locului, alături de oficialii chinezi.

În lumea medicală, opinia majoritară rămâne cea potrivit căreia virusul e de origine animală, a suferit mutaţii şi s-a transmis la om.

Citește și...
Virusul ucigaș a băgat spaima în români: „Mi-e foarte frică, de asta stau în mașină”
Virusul ucigaș a băgat spaima în români: „Mi-e foarte frică, de asta stau în mașină”

Românii care au rude, ori prieteni în China, îi așteaptă acasă cu sufletul la gură.

Un tânăr din Bacău, suspect de infectare cu coronavirus. Anunțul Ministerului Sănătății
Un tânăr din Bacău, suspect de infectare cu coronavirus. Anunțul Ministerului Sănătății

Autoritățile române sunt precaute, după ce un tânăr a fost transferat luni după-amiază de la spitalul județean Bacău către „Institutul Matei Balș” din Capitală.

România ia noi măsuri în urma epidemiei din China. Ce se va întâmpla pe aeroporturi
România ia noi măsuri în urma epidemiei din China. Ce se va întâmpla pe aeroporturi

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat luni că au fost înfiinţate pe aeroporturile internaţionale linii speciale de acces pentru pasagerii care vin din China.

Recomandări
2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc
2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc

2022 va intra în istorie drept cel mai secetos an trăit de omenire până acum. Ar trebui să plouă mărunt luni la rând pentru că pământul să-și revină și să rodească, așa cum se întâmpla în anii trecuți.

O nouă conductă de gaze ne deschide ușa către noi surse de aprovizionare. „Este începutul unei noi ere în sud-estul Europei”
O nouă conductă de gaze ne deschide ușa către noi surse de aprovizionare. „Este începutul unei noi ere în sud-estul Europei”

O nouă conductă de gaze inaugurată sâmbătă în Bulgaria după un deceniu de amânări ne deschide ușa către noi surse de aprovizionare.

Comisia Europeană cere României să reducă consumul de energie electrică. Măsura îi vizează pe consumatorii industriali
Comisia Europeană cere României să reducă consumul de energie electrică. Măsura îi vizează pe consumatorii industriali

Deşi s-a împotrivit măsurilor privind reducerea consumului şi România va trebui să ia măsuri. Este decizia Comisiei Europene care obligă statele membre să reducă în această iarnă cu cinci procente consumul la electricitate.