Epidemia de ciumă din Madagascar. Bilanțul morților a crescut la 124
Numărul persoanelor din Madagascar care și-au pierdut viața, din cauza epidemiei de ciumă, a ajuns la 124, la trei luni de la cazul „zero”.
Totodată, Centrul Național pentru Gestionarea Dezastrelor a precizat că au fost identificate 1.192 de cazuri, iar două treimi dintre persoane prezintă semnale că ar avea ciumă pneumonică, scrie Associated Press.
Oficialii din Madagascar au mai precizat că au reușit să identifice mai puțin de 30% dintre persoanele care sunt expuse epidemiei, ceea ce face mai dificil să se stopeze răspândirea bolii.
Cazul zero, depistat în luna august
Potrivit Organziației Mondiale de Sănătate, „cazul zero” ar fi fost înregistrat la finalul lunii august, când un bărbat de 31 de ani a dezvoltat simptomele a ceea ce se credea, inițial, că ar fi malarie, notează The Guardian.
Câteva zile mai târziu, în timp ce străbătea țara cu un microbuz, starea de sănătate a acestuia s-a înrăutățit, iar apoi a murit. La acel moment, nimeni nu a realizat că decesul bărbatului a fost cauzat de ciumă. Din acest motiv, autoritățile nu au luat măsuri de precauție când l-au înmormântat. Câteva zile mai târziu, alte 31 de persoane, care intraseră în contact cu el, au prezentat aceleași simptome, iar patru dintre ele au și murit.
Deși epidemiile de ciumă au izbucnit anual în ultimii zeci de ani, epidemia din acest an este neobișnuită, din cauză că s-au înregistrat cazuri în zonele urbane care, de obicei, sunt ferite.
Totodată, perioada izbucnirii epidemiei este neobișnuită.
Anterior, cazurile de îmbolnăvire au avut loc în sezonul ploios, adică între lunile noiembrie și martie, pe când acum a izbucnit în luna august.
În acest context, Organizația Mondială a Sănătății a luat măsuri, distribuind 1,2 milioane de doze de antibiotic. Totodată, organizația dublează acțiunile Ministerului Sănătății, care a instituit inspecții medicale în stațiile de transport public, a interzis vizitele în închisoare și adunările publice.
Ciuma pneumonică este cea mai periculoasă formă care, în Evul Mediu, a cauzat numeraose victime, fiind cunoscută ca „Moartea neagră”. Inițial, s-a crezut că atunci când avansează, ciuma bubonică afectează plămânii, acționând mai lent și perezentând mai puține riscuri să se răspândească. Cu toate acestea, s-a demonstrat că ciuma pneumonică se răspândește foarte ușor și, dacă nu este tratată, cauzează moartea.
OMS a numit ciuma „boala sărăciei”, cauzată de condițiile precare de trai. Cu toate acestea, în ultimii ani, epidemia s-a extins și asupra zonelor urbane, care anterior erau ferite.
Primul caz de ciumă din Madagascar a fost înregistrat în 1898, odată cu sosirea din India a unor bărci pe care se aflau șobolani care purtau virusul.