Alerta de ciuma in Madagascar: 40 de persoane au murit, iar alte 79 sunt infectate. MAE a emis o avertizare
Patruzeci de persoane au murit de ciuma, in Madagascar, in ultimele doua saptamani, iar autoritatile sunt in stare de alerta.
Alte 80 de persoane sunt acum infectate. Organizatiei Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca boala se raspandeste rapid si ca s-a extins inclusiv in capitala tarii.
Ministerul Roman al Afacerilor Externe recomanda cetatenilor nostri sa evite deplasarile in aceasta tara, cu atat mai mult cu cat chiar acum incepea sezonul turistic in acea parte a lumii.
Zonele afectate sunt nordul Madagasacarului, dar si capitala Antananarivo. Pana in acest moment au fost inregistrate 40 de morti, dintr-un total de 119 persoane imbolnavite.
"Spitalul de aici nu poate avea grija de cazuri de boli grave pentru ca nu au facilitatile necesare", spune o localnica.
Boala e data de bacteria yersinia transmisa de purici. Perioada de incubatie e de 24 de ore.
Enache Gheorghe, medic primar, Spitalul de boli infectioase si tropicale Bucuresti: "E o boala transmisa de la rozatoare, puricele sobolanului care evident poate sa ajunga la om".
Boala poate fi recunoscuta prin aparitia unor ganglioni ce capata o culoare neagra. Ciuma bubonica se poate trata, insa formele pulmonare si cele septice sunt mortala in 90% din cazuri.
Insula Madagascar, desi saraca, atrage multi turisti. Zsoltan, de exemplu, tocmai s-a intors de acolo, in urma cu 3 saptamani. A petrecut acolo 16 zile si a ramas impresionat, atat de zonele de lux, cat si de saracia lucie din zona joasa a capitalei.
Zsoltan Marton: "Sunt foarte saraci si traiesc in conditii mizere. Am vazut acolo oameni foarte saraci, vindeau orice, multe falsuri, e o zona foarte saraca propice pentru raspandirea acestor boli."
Ministerul Afacerilor Externe a trimis inca din data de 22 noiembrie o informare de calatorie prin care le recomanda romanilor sa nu calatoreasca in Madagascar in urmatoarea perioada sau sa evite zonele afectate.
Romanii care ajung in Madagascar trebuie sa stie, totusi, ca cei mai apropiati oficiali MAE care ii pot ajuta sunt in Africa de Sud. Pana in momentul de fata, ambasada Romaniei de la Pretoria nu a fost sesizata.
Anual, se inregistreaza in intreaga lume 2000 de cazuri de ciuma din care peste 500 in Madagascar. In Europa, ultimele cazuri au fost inregistrate in 1850.