Epidemie de ciumă în zonele urbane din Madagascar. Numărul morților a ajuns la 74

Epidemie ciuma in Madagascar
Getty

74 de persoane au murit, în Madagascar, după izbucnirea unei epidemii de ciumă, care inițial a trecut neobservată.

 

Astfel, la două luni de la apariția primului caz, oficialii din Madagascar încearcă să stopeze răspândirea epidemiei. De la finalul lui august, 800 de persoane au fost contaminate, iar 74 au murit. Dintre aceste cazuri, 474 de persoane au ciumă pneumonică, iar 156 ciumă bubonică.

Potrivit Organziației Mondiale de Sănătate, „cazul zero” ar fi fost înregistrat la finalul lunii august, când un bărbat de 31 de ani a dezvoltat simptomele a ceea ce se credea, inițial, că ar fi malarie, notează The Guardian.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Câteva zile mai târziu, în timp ce străbătea țara cu un microbuz, starea de sănătate a acestuia s-a înrăutățit, iar apoi a murit. La acel moment, nimeni nu a realizat că decesul bărbatului a fost cauzat de ciumă. Din acest motiv, autoritățile nu au luat măsuri de precauție când l-au înmormântat. Câteva zile mai târziu, alte 31 de persoane, care intraseră în contact cu el, au prezentat aceleași simptome, iar patru dintre ele au și murit.

Deși epidemiile de ciumă au izbucnit anual în ultimii zeci de ani, epidemia din acest an este neobișnuită, din cauză că s-au înregistrat cazuri în zonele urbane care, de obicei, sunt ferite.

Totodată, perioada izbucnirii epidemiei este neobișnuită. Anterior, cazurile de îmbolnăvire au avut loc în sezonul ploios, adică între lunile noiembrie și martie, pe când acum a izbucnit în luna august.

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății a luat măsuri, distribuind 1,2 milioane de doze de antibiotic. Totodată, organizația dublează acțiunile Ministerului Sănătății, care a instituit inspecții medicale în stațiile de transport public, a interzis vizitele în închisoare și adunările publice.

„În mod normal, oamenii care prezintă simptomele specifice trăiesc în zone sărace. De această dată, însă, printre persoanele care s-au îmbolnăvit sunt directori, profesori, oameni din toate structurile sociale”, a precizat directorul departamentului de sănătate, Dr. Manitra Rakotoarivony.

Ciuma pneumonică este cea mai periculoasă formă care, în Evul Mediu, a cauzat numeraose victime, fiind cunoscută ca „Moartea neagră”. Inițial, s-a crezut că atunci când avansează, ciuma bubonică afectează plămânii, acționând mai lent și perezentând mai puține riscuri să se răspândească. Cu toate acestea, s-a demonstrat că ciuma pneumonică se răspândește foarte ușor și, dacă nu este tratată, cauzează moartea.

„Ciuma poate fi tratată dacă este depistată la timp. Echipele noastre depun eforturi pentru a se asigura că persoanele afectate au acces la tratament. Cu cât acționăm mai rapid, cu atât putem salva mai multe vieți”, a afirmat reprezentanta Organizației Mondiale de Sănătate, Charlotte Ndiaye.

OMS a numit ciuma „boala sărăciei”, cauzată de condițiile precare de trai. Cu toate acestea, în ultimii ani, epidemia s-a extins și asupra zonelor urbane, care anterior erau ferite.

Primul caz de ciumă din Madagascar a fost înregistrat în 1898, odată cu sosirea din India a unor bărci pe care se aflau șobolani care purtau virusul.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Un baietel de 10 ani din Siberia s-a imbolnavit de ciuma bubonica. Cum a ajuns copilul in contact cu
Un baietel de 10 ani din Siberia s-a imbolnavit de ciuma bubonica. Cum a ajuns copilul in contact cu "moartea neagra"

Un caz de ciuma bubonica a starnit panica in sudul Siberiei, dupa ce un baietel a luat boala supranumita "moartea neagra" de la o marmota moarta.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.