Emmanuel Macron se indreapta catre o majoritate zdrobitoare in Parlament. Absenteismul a atins un nivel record la alegeri
Emmanuel Macron se afla intr-o pozitie de forta, la o luna dupa ce s-a instalat la Elysée, pentru a-si asigura o majoritate larga, dupa primul tur al alegerilor legislative, in care partidul sau si-a zdrobit adversarii, pe fondul unui absenteism record.
Potrivit rezultatelor definitive, miscarea prezidentiala La République En Marche (REM) se claseaza prima (32,3% din voturi), urmata de LR-UDI (21,5%) si FN (13,2%).
PS si aliatul sau PRG obtin 9,5% si sunt devansate usor de La France insoumise (11%) a lui Jean-Luc Mélenchon.
Insa absenteismul a atins un nivel record de 51,29%, o premiera in primul tur al alegerilor legislative in Republica a V-a.
”Macron, in mars catre o majoritate zdrobitoare” (Le Figaro), "Macron castiga meciul” (L'Opinion), "O lovitura de maestru" (Le Parisien), "L'OPA" (Libération) - titlurile cotidienelor nationale de luni nu lasa nicio indoiala cu privire la culoarea viitoarei ”camere albastre Macron” (L'Humanité).
ABSENTEISM RECORD
Acest scor tine de performanta unei miscari care, dupa doar un an de existenta, a reusit sa dinamiteze partidele traditionale de stanga si de dreapta care isi impart puterea in Franta de 60 de ani.
Partidul Socialist, care controla jumatate din fosta Adunare, se va prabusi impreuna cu aliatii sai la 15 pana la 40 de mandate, mai putine decat cele 57 din 1993. Este ”un recul fara precedent al stangii”, a recunoscut prim-secretarul sau Jean-Christophe Cambadélis, care a avertizat cu privire la riscul unui ”unanimism” in Parlament.
Seful PS, eliminat la Paris, face parte din cortegiul invinsilor, alaturi de fosti ministri ca Mathias Fekl, Pascale Boistard, Aurélie Filippetti, François Lamy, Kader Arif, Christian Eckert.
Candidatul PS la presedintie Benoit Hamon a fost de asemenea eliminat din primul tur, ca fel ca fostii ministri ecologisti Cécile Duflot et Emmanuelle Cosse. Altii sunt in balotaj, ca Najat Vallaud-Belkacem.
Protejati de tabara Macron, Stéphane Le Foll, Marisol Touraine si fostul premier Manuel Valls sunt in balotaj intr-o pozitie favorabila.
Dreapta, care spera sa-l priveze pe noul presedinte Macron de majoritate, va obtine 70 pana la 130 de mandate LR si UDI. Dintre care o parte va sustine majoritatea prezidentiala.
Seful campaniei LR-UDI, François Baroin a indemnat la mobilizare in vederea evitarii ”concentrarii puterilor” intr-un ”singur si acelasi partid”.
In ceea ce priveste Frontul National, la o luna dupa un scor-record in al doilea tur al alegerilor prezidentiale, el va obtine doar intre unul si zece mandate, fata de doua in precedenta legislatura, cu un scor de 13,2%, foarte departe de scorul lui Marine Le Pen in al doilea tur al alegerilor prezidentiale (21,3%).
Le Pen, pe primul loc cu 46% din voturile exprimate in Pas-de-Calais, si-a concentrat riposta asupra ”nivelului catastrofal al absenteismului”, care ”pune problema modului de scrutin” majoritar.
La France insoumise a lui Jean-Luc Mélenchon ar urma sa obtina zece pana la 23 de mandate, cu tot cu PCF.
INNOIRE ISTORICA
Partidul lui Macron este pe cale sa obtina una dintre cele mai largi majoritati din Republica a V-a, fara sa stearga recordul UDF-RPR din 1993 (484 de mandate). In schimb, el poate spera sa bata recordul mandatelor unui singur partid, detinut de UMP in 2002 (365).
Doar patru deputati - dintre care doi pro-Macron - au fost alesi in primul tur, fata de 36 in 2012. Din cauza prezentei slabe va avea loc o singura infruntare in trei pe 18 iunie, in prima circumscriptie din Aube, fata de 34 in urma cu cinci ani.
Cinci din sase membri ai Guvernului - care vor trebui sa demisioneze in cazul unei infrangeri - se claseaza pe primul loc, si anume Richard Ferrand, in pofida unui scandal imobiliar care a patat campania REM, Christophe Castaner, Bruno Le Maire, Marielle de Sarnez si Mounir Mahjoubi.
Doar Annick Girardin se va confrunta cu un al doilea tur delicat, la Saint-Pierre-et-Miquelon.
Adunarea Nationala va fi profund reinnoita dupa al doilea tur, duminica viitoare: 224 de deputati nu candideaza pentru un nou mandat.