Macron, declaratii indraznete de fata cu Putin. Analistii sustin ca presedintele rus nu i-ar fi acceptat asta lui Hollande

×
Codul embed a fost copiat

Prima intalnire dintre Emmanuel Macron si Vladimir Putin a fost plina de declaratii indraznete din partea noului presedinte francez.

Cu Vladimir Putin alaturi, Macron a acuzat presa rusa de propaganda mincinoasa la adresa lui, in timpul campaniei electorale. De asemenea, a amenintat regimul sirian, sustinut de Moscova, cu o riposta in cazul in care mai foloseste arme chimice.

Strangerea de mana dintre Emmanuel Macron si Vladimir Putin a fost urmarita cu mare atentie, dupa ce, saptamana trecuta, presedintele Frantei i-a strans mana atat de tare lui Donald Trump, incat i-a albit articulatiile. De data aceasta a preferat o strangere de mana ferma, dar nu exagerata.

Aproape trei ore au discutat cei doi lideri in spatele usilor inchise si fara niciun consilier. In declaratiile comune, Macron a lansat mai multe sageti spre oaspetele sau.

Citește și
protest anti-Putin la Paris
Protest in Paris, inaintea vizitei lui Vladimir Putin. Drapele romanesti, fluturate: "Putin nu uita, Europa nu-i a ta"
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Emmanuel Macron, presedintele Frantei: "Utilizarea de arme chimice, indiferent de catre cine, va fi urmata de represalii si de o riposta imediata. Cel putin din partea noastra."

Declaratia lui Macron vine dupa ce, luna trecuta, Statele Unite au bombardat in premiera o baza siriana, in replica la un atac chimic, iar rusii, care il sustin pe Bashar al-Assad, n-au fost deloc incantati. Macron n-a spus insa precis ce soarta ii vede lui Bashar al-Assad.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Ce este important e ca azi, in cursul discutiilor, am constatat ca vedem multe lucruri in acelasi fel, de pe aceeasi pozitie, desi exista cateva diferente."

O intrebare despre amestecul a Rusiei in campania electorala franceza a prilejuit raspunsuri interesante.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Nu am discutat acest subiect. Domnul presedinte nu si-a exprimat interesul, iar din partea mea, ce e de discutat? Acest subiect nu exista."

Macron a refuzat sa comenteze, dar a acuzat doua institutii de presa finantate de Kremlin de propaganda mincinoasa.

Emmanuel Macron, presedintele Frantei: "Russia Today si Sputnik nu s-au comportat ca institutii de presa si jurnalisti, ci ca niste organe de influenta si propaganda, de propaganda mincinoasa, nici mai mult, nici mai putin."

Presedintele Frantei a mai spus ca urmareste cu atentie subiecte incomode pentru Moscova, precum drepturile homosexualilor sau piedicile puse organizatiilor non-guvernamentale. Toate acestea sigur nu i-au picat bine lui Vladimir Putin, cred analistii. Presedintele rus n-ar fi acceptat niciodata ca Francois Hollande sa-i vorbeasca astfel intr-o conferinta de presa, adauga ei.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Macron, sfidator la intalnirea cu Putin. A numit 2 televiuni ruse
Macron, sfidator la intalnirea cu Putin. A numit 2 televiuni ruse "organe de propaganda" si a amenintat cu riposte in Siria

Noul presedinte francez Emmanuel Macron l-a primit pe omologul sau rus Vladimir Putin la Palatul Versailles, intr-un adevarat test al talentului sau diplomatic, dupa ce a promis ca va fi ferm in privinta Ucrainei si Siriei, relateaza AFP.

Protest in Paris, inaintea vizitei lui Vladimir Putin. Drapele romanesti, fluturate:
Protest in Paris, inaintea vizitei lui Vladimir Putin. Drapele romanesti, fluturate: "Putin nu uita, Europa nu-i a ta"

Presedintele Vladimir Putin este asteptat luni la Paris, unde-l va intalni pe noul presedinte francez Emmanuel Macron. Putin este primul lider strain primit de Macron la Elysee.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.