EMA a început examinarea vaccinului rusesc Sputnik V. Câte doze vrea să aducă Rusia în UE
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat joi că a început examinarea vaccinului rus Sputnik V împotriva COVID-19, etapă crucială în vederea utilizării sale în Uniunea Europeană, transmite AFP.
„EMA a început un studiu continuu asupra Sputnik V, un vaccin contra COVID-19 dezvoltat de centrul naţional rus de epidemiologie şi microbiologie Gamaleya'', a indicat agenţia cu sediul la Amsterdam.
Prima etapă constă într-o analiză continuă a datelor şi a testelor clinice. Ulterior, în termen de un an trebuie formulată o cerere oficială de autorizare a introducerii condiţionate pe piaţă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Timpul scurs între examinarea continuă şi autorizare a fost cuprins, până acum, între două şi patru luni.
Pe de altă parte, fondul de sănătate rus RDIF a declarat că Moscova se aşteaptă ca mai multe ţări membre ale Uniunii Europene să aprobe până la finalul acestei luni utilizarea vaccinului Sputnik V şi că Rusia poate furniza vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni începând din luna iunie 2021 dacă serul rusesc obţine aprobarea la nivelul UE.
„Sputnik V poate aduce o contribuţie importantă la salvarea a milioane de vieţi în Europa'', a declarat directorul RDIF, Kirill Dmitriev.
El a adăugat că vaccinul poate acţiona ca o punte între Europa şi Rusia şi că potenţiala sa lansare în UE nu ar trebui să fie politizată.
„Parteneriatele în materie de vaccinuri ar trebui să fie detaşate de politică şi cooperarea cu EMA este un exemplu perfect al faptului că eforturile conjugate sunt singura modalitate de a pune capăt pandemiei'', a spus Dimitriev, subliniind că medicamentul a fost deja aprobat de 40 de ţări din întreaga lume.
Pentru moment, trei vaccinuri anti-COVID-19 sunt autorizate în Uniunea Europeană, Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. Un al patrulea, cel al grupului Johnson&Johnson, este supus unei cereri de autorizare.
Sursa: Agerpres
Etichete: sputnik V, agentia europeana pentru medicamente,
Dată publicare:
04-03-2021 13:51