Elita militara a Coreei de Nord: 1.800 de "soldati cibernetici" sunt antrenati sa spioneze si sa saboteze statele inamice
Coreea de Nord investeste resurse intr-un departament avansat pentru razboi cibernetic numit ”Biroul 121”, au dezvaluit dezertori din statul comunist.
Informatiile apar in contextul atacurilor informatice asupra serverelor Sony Pictures, suspectate ca ar fi fost comise de hackeri din Phenian.
Dezertori din Coreea de Nord au spus ca Bureau 121 (Biroul 121), dotat cu unii dintre cei mai talentati experti in informatica ai statului, face parte din Biroul General de Cercetare, o agentie de spionaj de elita condusa de forte militare. Potrivit acestora, biroul este implicat in actiuni de hacking sponsorizate de stat, fiind folosit de guvernul din Phenian pentru a-si spiona sau sabota inamicii, relateaza Business Insider, citand Reuters, potrivit Mediafax.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Phenianul are capacitati active de razboi cibernetic, o parte importanta fiind orientata catre Coreea de Sud, au relatat experti militari si de software.
Hackerii militari sunt printre cei mai talentati - si recompensati - locuitori ai Coreei de Nord, selectati printr-un proces atent de triere si antrenati de la 17 ani, a povestit Jang Se-yul, care a studiat alaturi de acesti coreeni la colegiul militar de informatica, sau Universitatea de Automatica, inainte sa dezerteze in Sud in urma cu sase ani.
Biroul 121 este compus din 1.800 de experti in atacuri cibernetice si este considerat elita fortelor militare, a mai spus Jang. ”Pentru ei, cea mai puternica arma este internetul. in Coreea de Nord, este numit Razboiul Secret”.
Unul dintre prietenii lui Jang lucreaza intr-o echipa de peste hotare din cadrul acestei unitati, dar toata lumea stie ca lucreaza pentru o firma de comert nord-coreeana. Prietenii si familia acestuia traiesc in apartamente spatioase oferite de stat intr-o zona de elita a Phenianului, a spus Jang.
”Nimeni nu stie...compania lui se ocupa de afaceri ca de obicei. De aceea ce face el este si mai infricosator. Prietenul meu, care provine dintr-o zona rurala, a putut sa isi aduca toata familia in Phenian. Stimulentele pentru expertii cibernetici ai Coreei de Nord sunt foarte puternice... ei sunt oameni instariti in Phenian”.
Potrivit lui Jang, hackerii din Biroul 121 se afla printre cei 100 de studenti care absolva Universitatea de Automatica in fiecare an, dupa cinci ani de studii. Mai mult de 2.500 de candidati aplica la aceasta universitate, al carui campus se afla in Phenian, inconjurat de sarma ghimpata.
”Sunt alesi cu mare grija”, a spus Kim Heung-kwang, fost profesor de informatica din Nord care a fugit in Sud in 2004, referindu-se la hackerii statului. ”Este o mare onoare pentru ei. E o pozitie pentru intelectuali, oamenii viseaza la ea”.
Hackeri au initiat o serie de atacuri cibernetice de amploare impotriva retelelor din Statele Unite, a avertizat saptamana trecuta Biroul Federal american de Investigatii (FBI).
Reteaua informatica a companiei Sony Pictures Entertainment a fost atacata de hackeri in urma cu doua saptamani, existand suspiciuni ca atacu a fost comis de hackeri nord-coreeni, dupa ce regimul de la Phenian a catalogat drept "un act de terorism" si o "declaratie de razboi" un film american care urmeaza sa aiba premiera de Craciun.