Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea şi fosta şefă DIICOT Alina Bica au fost reţinute de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica, anunţă instituţia, care precizează că ele au fost ridicate de pe stradă.

Conform Organismului de Investigaţii Judiciare din Costa Rica,. Udrea, acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu, a fost reţinută pe stradă, la ora locală 10:00, iar Bica, acuzată de luare de mită şi corupţie, a fost reţinută tot pe stradă, patru ore mai târziu. Acţiunea a fost realizată în colaborare cu Direcţia de Informaţii şi de Securitate Naţională.

Ambele aveau alertă roşie în baza de date Interpol, precizează instituţia.

Biroul de Presă al IGPR a confirmat informația.

"În urma schimbului de date şi informaţii transmise prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în cursul acestei nopţi, în Costa Rica, au fost localizate şi reţinute Udrea Elena Gabriela şi Bica Alina Mihaela", a anunţat Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Citește și
Veronel Radulescu
Declarațiile avocatului Elenei Udrea privind extrădarea ei: "Nu există nicio şansă"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Ele nu pot fi extrădate imediat, dar vor fi prezentate Tribunalului din San Jose, împtriva lor putând fi decise măsuri preventive până când autorităţile pentru migraţie vor decide dacă le vor acorda statut de refugiat, aşa cum au solicitat.

Până să fie săltate de pe stradă, de Alina Bica și de Elena Udrea s-au ocupat cei de la Direcția de Informații și Securitate Națională din Costa Rica - un fel de SRI al acestei țări.

Serviciile de informații s-au ocupat de ele prin acțiuni de filaj și monitorizare la scurt timp după ce cele două femei au ajuns în Costa Rica. Practic, ofițerii de securitate au știut în orice moment unde se află Alina Bica și Elena Udrea.

Astfel, a fost o simplă formalitate după ce autoritățile române au trimis documentele în Costa Rica, iar ofițerii de securitate să ajungă direct a cele două femei.

În ceea ce privește extrădarea, lucrurile sunt puțin mai complicate. Deși România și-a făcut treaba corespunzător, iar Ministerul Justiției a trimis în Costa Rica toate actele necesare, lucrurile se complică deoarece, după ce au ajuns în Costa Rica, cele două au cerut azil politic.

Durează aproximativ 1 an pentru ca o instanță de acolo să se pronunțe pe o astfel de cerere. Deocamdată, ele se bucură de un azil politic temporar pe o perioada de 1 an, astfel că este posibil să nu fie extrădate. 

Elena Udrea a anunţat în 20 septembrie că a născut o fetiţă, avocatul ei, Veronel Rădulescu, declarând că din acel moment nu mai există nicio şansă ca aceasta să fie extrădată, întrucât copilul va primi cetăţenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă.

Elena Udrea a fost condamnată în 5 iunie de instanţa supremă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul "Gala Bute" şi se află în Costa Rica din luna februarie, fiind dată în urmărire.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis luni instituirea sechestrului pe toate bunurile deţinute de Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale în dosarul Hidrolectrica, în care fostul ministru, care se află în Costa Rica, este trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de Dan Andronic. În acest dosar, Elena Udrea şi Dan Andronic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în 20 decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor, respectiv mărturie mincinoasă, Elena Udrea fiind acuzată că a cerut cinci milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu pentru ca în schimb să intervină pentru menţinerea contractului între Hidrolectrica şi firma acestuia.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în 25 iunie că şi-a îndeplinit la timp şi complet obligaţiile care îi revin cu privire la procedurile de extrădare în cazul Elenei Udrea, anterior el spunând că extrădarea este posibilă şi în absenţa unui tratat de extrădare între România şi Costa Rica.

Alina Bica a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru ”favorizarea făptuitorului”.

Fosta şefă a DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica. Soţia omului de afaceri Ovidiu Tender declara însă, la jumătatea lunii iunie,, la instanţa supremă, că Bica nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.

Fotografii cu cele două în Costa Rica au apărut pe Facebook la începutul lunii martie.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Curtea de Apel București: Sechestru de 4,7 milioane euro pe averea Elenei Udrea
Curtea de Apel București: Sechestru de 4,7 milioane euro pe averea Elenei Udrea

Curtea de Apel Bucureşti a decis luni instituirea sechestrului pe toate bunurile mobile şi imobile deţinute de fostul ministru Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale.

Declarațiile avocatului Elenei Udrea privind extrădarea ei:
Declarațiile avocatului Elenei Udrea privind extrădarea ei: "Nu există nicio şansă"

Avocatul Elenei Udrea Veronel Rădulescu spune că nu mai există nicio şansă ca aceasta să fie extradată, acum că a născut, întrucât copilul va primi cetăţenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.