El e cel mai influent om din istorie. Cum s-a ajuns la aceasta concluzie

Semn de intrebare

Este universal si suna bine pentru oricine, chiar si pentru triburile din Nigeria. Este citit pe tot Globul, iar operele sale se publica fara intrerupere de sute de ani. Piesele sale sunt jucate pe toate scenele lumii cu un succes nebun.

Este vorba despre dramaturgul William Shakespeare, cel mai influent om din istorie. Aceasta este pe scurt ideea subliniata in cartea “How Shakespeare Changed Everything” ("Cum a schimbat Shakespeare totul"), a scriitorului Stephen Marche si publicata anul acesta de Harper Collins Publishers.

Cum a ajuns autorul la concluzia ca Shakespeare este cel mai influent om din istorie?

Stephen Marche porneste de la ideea ca Shakespeare este invocat de forte politice opozante si folosit in dispute in care el nu s-ar fi implicat niciodata, iar viziunea lui despre viata si moarte a fost asumata de sfinti si de criminali deopotriva. Aceasta, pentru ca dincolo de orice, Shakespeare are capacitatea de a arata cu degetul spre sufletul omului, indiferent din ce patura sociala provine si independent de conceptia de viata.

Mergand mai departe, Marche spune ca Shakespeare ne invata, in esenta, despre intelepciune, chiar daca fiecare dintre noi interpretam diferit scrierile sale. “Cand cunosti foarte bine opera lui”, spune Stephen Marche, “il vezi prezent pretutindeni. De pilda, frunzele ingalbenesc si cad: “In mine vezi tu anotimpul cand/Foi galbene pe crengi murind se zbat, Pe arcul lor in geruri tremurand/Vechi coruri unde pasari au cantat” (Sonetul 73), Madonna e mereu in atentia publicului: “Varsta nu o poate vesteji, nici obisnuitul nu-I poate invechi varietatea infinita” (Antoniu si Cleopatra). E ca un prieten plin de duh care observa fiecare actiune a lumii in continua schimbare. Si influenta lui se vede in aceea ca piesele lui de teatru nu sunt jucate doar pe scena, ci se regasesc in viata noastra de zi cu zi, intr-o forma sau alta”.

Citește și
Helen Mirren
Prospero din "Furtuna" lui Shakespeare a devenit Prospera
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Insa, argumentul cel mai important pe care autorul il da cand spune ca Shakespeare este cel mai influent om din istorie este o anecdota binecunoscuta printre profesorii specializati in studiul operei lui Shakespeare. Potrivit acesteia, un antropolog, pe nume Laura Bohannan, s-a dus sa studieze comportamentul tribului Tiv, din Nigeria, in anii ’60. La un moment dat, membrii tribului i-au cerut Laurei sa le spuna o poveste, iar ea, avand intamplator cu sine o copie dupa Hamlet, s-a gandit sa faca un experiment. Le-a citit Hamlet si a asteptat sa vada cum reactioneaza.

Intrebarile au aparut imediat, dupa prima scena. Membrii tribului Tiv nu puteau intelege de ce stafia tatalui lui Hamlet isi cauta fiul ca sa-l razbune. In viziunea tribului, nu era de datoria fiului sa-l razbune pe tatal lui, ci datoria fratilor tatalui sau. De asemenea, membrii tribului au aprobat in unanimitate casatoria lui Claudius (unchiul lui Hamlet si fratele regelui raposat) cu Gertrude (mama lui Hamlet), ceea ce pare la prima vedere un nonsens. Un intelept al tribului a explicat insa: “Daca noi am sti mai multe despre europeni, cu siguranta am descoperi ca sunt ca si noi. Si in tara noastra fratele mai mic se casatoreste cu vaduva fratelui mai mare si devine tatal copiilor acestuia”.

Cand Hamlet isi infrunta mama, audienta a inceput sa murmure socata. Cum poate un fiu sa-si certe mama? Hamlet, asa cum era scris, era ireal, asa ca membrii tribului Triv au insistat ca povestea sa fie schimbata. Ei au spus ca actiunea lui Hamlet era de fapt o consecinta a magiei si a dorintei de razbunare, ambele, practici ale tribului. Practic, acesta era, in viziunea tribului, adevaratul inteles al “povestii”, regasit in viata de zi cu zi a membrilor sai.

“Noi care suntem mai batrani, te vom instrui si iti vom arata adevaratul inteles al povestilor tale, astfel incat, atunci cand te vei intoarce in tara ta, batranii intelepti din comunitatea ta sa inteleaga ca nu ai stat cu noi in niste tufisuri, ci printre niste oameni care stiu lucruri si care te-au invatat despre intelepciune”, i-ar fi spus la sfarsit batrnii tribului Triv , Laurei Bohannan.

Prin urmare, spune autorul cartii, Stephen Marche, Shakespeare poate fi inteles de oricine, pentru ca scrierile lui se regasesc in viata de zi cu zi a diverselor comunitati ale lumii, indiferent de cultura, istorie, de gradul de civilizatie sau de momentul existentei lor. Ori cineva care poate fi inteles de oricine, este, in viziunea lui Stephen Marche, universal si cel mai influent om din istorie.

Citeste si:

A calatorit in trecut timp de 35 de ani. Un VIDEO face senzatie pe internet

De cate ori poti sa pici pe covorul rosu? Cazaturi de tot rasul la Cannes

Doua cai spre placerea femeilor. Secretele orgasmului explicate stiintific

 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Robotul ce recita Shakespeare si laptopul controlat cu privirea. VIDEO
Robotul ce recita Shakespeare si laptopul controlat cu privirea. VIDEO

Un robot ce recita versuri din Shakespeare, un laptop care poate fi controlat cu privirea sau tablete inzestrate cu doua ecrane. Sunt cateva dintre gadgeturile hi-tech expuse in premiera la Hanovra, unde tocmai s-a incheiat cel mai mare targ IT.

Prospero din
Prospero din "Furtuna" lui Shakespeare a devenit Prospera

Peste Ocean se pregateste una dintre cele mai asteptate premiere cinematografice ale sezonului. Este vorba despre "Furtuna" lui Shakespeare, dar intr-o versiune postmoderna, plina de efecte speciale.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.