Egiptenii, din nou in strada. 10.000 de oameni protesteaza la Cairo, dupa sentinta data lui Mubarak

Dată publicare: 03-06-2012 12:27
Dată actualizare: 06-06-2012 06:13


Aproximativ 10.000 de egipteni au protestat in piata Tahrir din centrul Cairo si in mai multe orase din Egipt, huiduind puterea militara si criticand verdictele pronuntate in cadrul procesului fostului presedinte Hosni Mubarak.

Manifestantii scandau mai ales "Jos cu puterea militara" care a preluat conducerea tarii dupa inlaturarea lui Mubarak in februarie 2011, sub presiunea unei revolte al carui epicentru a fost Piata Tahrir.

Hosni Mubarak si ministrul sau de interne, Habib el-Adli, au fost condamnati sambata la inchisoare pe viata, pentru moartea a aproape 850 de manifestanti anul trecut.

Sase fosti inalti responsabili ai Ministerului de Interne, care erau judecati pentru aceleasi acuzatii, au fost achitati.

"Daca nu obtinem dreptate pentru martirii nostri, vom muri ca ei", scanda multimea in piata Tahrir.

"Inchisoarea pe viata pentru popor si achitarea pentru Mubarak", ironiza un manifestant pe o pancarta, cu referire ca apelul la sentinta pe care apararea lui Mubarak se pregateste sa il depuna.

"Daca tu crezi ca fostul regim a cazut, gresesti. Versiunea originala este in curs de descarcare", ironiza o alta pancarta.

Multimii i s-a alaturat unul dintre candidatii eliminati in primul tur al alegerilor prezidentiale, desfasurate pe 23 si 24 mai, Hamdeen Sabbahi, candidat de stanga, care a obtinut a treia pozitie.

In marele oras Alexandria, intre 4.000 si 5.000 de persoane au manifestat, in timp ce la Ismailiya, langa canalul Suez, aproximativ 1.500 de persoane s-au adunat, conform corespondentilor AFP aflati la fata locului.

La Suez, in estul Cairoului, cateva sute de persoane au manifestat si aproximativ 2.000 de persoane au defilat la Port-Said (nord-est), solicitand "curatarea sistemului judiciar", conform martorilor.

Acest proces istoric s-a incheiat sambata, intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale, care trebuie sa desemneze succesorul lui Mubarak.

Un islamist, Mohammed Morsi, si ultimul premier al lui Mubarak, Ahmad Shafiq, concureaza in al doilea tur, de pe 16 si 17 iunie.

Armata a promis ca va ceda puterea inainte de sfarsitul lui iunie, o data ce noul sef al statului va fi cunoscut.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO