"Efectul Egipt" continua sa ravaseasca Orientul Mijlociu
Politia si armata din Bahrain au intervenit in forta pentru dispersarea manifestantilor care cereau demisia guvernului si a parlamentului, dar si abdicarea regelui.
Cel putin 4 oameni au murit si cateva zeci au fost raniti in urma confruntarilor. Proteste violente se inregistreaza si in Yemen si Irak.
Liderul opozitiei siite din Bahrain a avertizat joi ca asaltul de miercuri noapte impotriva protestatarilor din centrul capitalei Manama ar putea avea consecinte "catastrofale".
Adica, in loc sa potoleasca furia multimii, interventia fortelor de securitate ar putea face ca si mai multi oameni sa iasa pe strazi.
Protestele din Bahrain au debutat cu trei zile in urma. Inspirati de revolutia egipteana, manifestantii cer reforme economice si sociale chiar daca Bahrainul este una dintre putinele tari arabe cu o democratie functionala, iar regele a promis recent un ajutor de 2.000 de dolari pentru fiecare familie din regat.
In schimb, Yemenul, mult mai sarac, nu are cu ce sa-i ademeneasca pe contestatari, asa ca protestele se tin lant de mai bine de o saptamana.
Presedintele Yemenului a promis ca nu va mai candida, insa la fel ca si in cazul lui Hosni Mubarak este posibil ca revoltele populare sa-l sileasca sa demisioneze inainte de vreme.
In Libia insa exista putine sanse ca Moamar Gadafi sa plece de la putere, in ciuda violentelor din ultimele zile. Si Irakul se misca.
La Kut, in sudul Irakului, 2.000 de oameni au incendiat birourile reprezentantilor guvernamentali, pe care ii acuza de coruptie. Cel putin 13 persoane au fost ranite si acolo in luptele cu fortele de ordine.
Dupa Tunisia, Egipt, Algeria si Iran au loc proteste si in Bahrain
Dupa Egipt, Iran. Manifestantii striga: "moarte dictatorului!"
Efect de domino. Unda de proteste din Egipt a lovit si Iranul