Efectele razboiului din Siria: copiii sunt nevoiti sa manance iarba si mancare pentru animale ca sa supravietuiasca
Un raport al organizatiei Salvati Copiii arata situatia ingrijoratare din Siria, tara nimicita de razboi, unde copiii mor de foame.
Peste 250.000 de copii sunt prinsi ca intr-o capcana in localitatile siriene asediate de beligeranti, unii dintre ei fiind nevoiti sa manance hrana pentru animale sau frunze pentru a supravietui, potrivit organizatiei neguvernamentale Save the Children (Salvati Copiii), relateaza France Presse.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Cel putin 250.000 de copii traiesc in stare de asediu brutal in zone din Siria care au devenit adevarate inchisori sub cer deschis" indica aceasta organizatie intr-un raport publicat miercuri, conform Agerpres.
Ei "sunt rupti" de lumea exterioara, fiind incercuiti de beligeranti care utilizeaza asediul ca arma de razboi', adauga "Salvati copiii", care se bazeaza pe marturii ale unor 'persoane ce traiesc si muncesc in zonele asediate din Siria'.
Intr-un bastion rebel, la est de Damasc, doctorul Nizar a vazut copii care mor cu zile de boli ce pot fi prevenite. 'Unii au murit de malnutritie, altii de lipsa de medicamente. Aici au murit copii din lipsa de vaccin antirabic', a spus el.
'Boli de piele sau gastrice se raspandesc pentru ca regimul a intrerupt aprovizionarea cu apa si oamenii folosesc apa de suprafata, de multe ori contaminata cu reziduuri', adauga medicul sirian. 'Copiii sunt indeosebi afectati de inflamatii si infectii pulmonare cauzate de emanatiile de gaze rezultate in urma exploziilor', potrivit acestuia.
Mai mult, ingrijirea obstetrica este aproape inexistenta. 'Multe decese au drept cauza hemoragii si imposibilitatea de a opera, nasterile avand loc la domiciliu in absenta moasei', releva la randul sau Amira, mama unei familii dintr-o zona asediata in nordul provinciei Hama (centru).
'Au murit copii pentru ca nu exista incubatoare pentru nou-nascuti', spune si Aboud, un infirmier de langa Damasc.
Pentru a-si potoli foamea, unii copii din zone asediate si familiile acestora mananca iarba sau hrana pentru animale.
"Cand nu au ce sa manance, se hranesc cu iarba. Mi-am mintit copiii si le-am spus ca iarba este comestibila, dar nu-i poti prosti, ei stiu ca iarba nu se mananca", marturiseste Hassan, tatal unei familii din Deir Ezzor (est).
Multe familii chestionate au recunoscut ca uneori nu mananca toata ziua. 'Fratii si surorile mele si eu mergem uneori la culcare fara sa fi mancat nimic', explica un baietel din Ghouta orientala, in apropiere de Damasc.
'De la inceputul asediului, am pierdut o treime din greutate', afirma si Marwan, un baiat care traieste in zona de est a Damascului.
'Dupa cinci ani de conflict, suferinta comunitatilor asediate reprezinta, fara indoiala, dovada cea mai socanta a esecului comunitatii internationale in Siria', concluzioneaza "Salvati copiii".
Peste 450.000 de persoane se afla in prezent in zona asediate in Siria, potrivit Inaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.
Un purtator de cuvant al Programului alimentar mondial a indicat marti ca 150.000 dintre acestea au primit asistenta incepand cu jumatatea lunii februarie.
Conflictul din Siria, care va intra in curand in al saselea an de la declansarea sa, s-a soldat pana acum cu peste 270.000 de morti si a determinat un exod de milioane de refugiati si stramutati
Sursa: Agerpres
Etichete: copii, siria, foame, mancare, Salvați Copiii, damasc,
Dată publicare:
09-03-2016 16:37