"Omar Cecenul", ministrul de razboi al Statului Islamic, a fost ucis. Anuntul facut de oficialii americani

Ultima actualizare: 12-03-2016 07:19
Omar al-Shishan

Liderul gruparii Statul Islamic Omar al-Shishani, zis "Omar Cecenul", "probabil a fost ucis" intr-un bombardament aerian desfasurat de Statele Unite saptamana trecuta in Siria, a informat un responsabil american, citat de AFP.

"Primele evaluari arata ca probabil a fost ucis alaturi de alti 12 luptatori" ai gruparii jihadiste, potrivit acestui responsabil, care a vorbit despre un raid aerian implicand "mai multe valuri de avioane si drone".

"Omar Cecenul", pe numele sau adevarat Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili, era de nationalitate georgiana, potrivit Pentagonului.

Cunoscut pentru barba sa deasa de culoare roscata, Omar al-Shishani "a ocupat mai multe functii de conducere in cadrul organizatiei militare a SI, printre care cea de ministru de razboi", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook.

Eliminarea lui, daca va fi confirmata, va "afecta capacitatea SI de a recruta luptatori straini, in special din Cecenia si din Caucaz", precum si capacitatea "de a coordona apararea in bastioanele" sale Raqqa, in Siria, si Mosul, in Irak.

Bombardamentul a avut loc pe 4 martie, in zona Shaddade, un fief jihadist din nord-estul Siriei pe care SI l-a pierdut recent in profitul fortelor locale aliate ale coalitiei, Fortele democratice siriene, potrivit Pentagonului.

Administratia americana a oferit o recompensa de cinci milioane de dolari pentru informatii credibile care sa duca la prinderea sau eliminarea lui.

Succesul operatiunilor de eliminare a jihadistilor este uneori dificil de stabilit cu certitudine de serviciile de informatii ale Statelor Unite, din cauza absentei americanilor pe teren.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO