Eficiența și eventualele reacții adverse ale vaccinului anti-Covid vor fi monitorizate. Anunțul Ursulei von der Leyen

Ultima actualizare: 28-12-2020 14:31

"Italia se trezeşte", a declarat premierul italian Giuseppe Conte, bucuros de startul campaniei de vaccinare catalogată drept un moment ce "va rămâne întotdeauna imprimat în memoria noastră".

La rândul său, președintele Franței, abia vindecat de Covid-19, a scris optimist pe Twitter "despre noua armă împotriva pandemiei" și i-a îndemnat pe francezi să aibă încredere în cercetători și medici.

"Suntem ţara lui Pasteur, raţiunea şi ştiinţa trebuie să ne ghideze", a subliniat Macron.

Eficiența și eventuale reacții adverse ale vaccinurilor anti-COVID vor fi atent monitorizate.

Ursula von der Leyen: „Începem un program de monitorizare a vaccinărilor unic în lume. De azi înainte, mii de institute, dar şi experţi, vor lucra împreună în săptămânile următoare pentru a monitoriza în timp real cât de bine funcţionează vaccinurile.”

După un debut mai mult sau mai puțin simultan și, astfel, simbolic, în toate statele membre ale Uniunii Europene, campania de vaccinare va intra în ritm alert. Esențială este disponibilitatea unui număr cât mai mare de europeni de a se imuniza.

Daniel, vaccinat, 80 de ani din Dijon: „Mă uit la ştiri, este o boală serioasă, aşa că sunt foarte bucuros că am fost ales pentru a fi vaccinat.”

Grecia mizează pe exemplul dat la cel mai înalt nivel. În prima zi, s-au vaccinat nu doar premierul Kyriakos, ci și președinta Katerina Sakellaropoulou.

Katerina Sakellaropoulou, președintele Greciei: „De Crăciun, ştiinţa ne-a oferit cel mai frumos cadou. Îl datorăm cercetătorilor care au lucrat nopţi întregi, obositoare, încercând să obţină la timp, cât mai repede posibil, vaccinul pentru a combate pandemia.”

Dacă, în Bulgaria, s-a vaccinat în fața camerelor de luat vederi episcopul ordodox Tihon, în Slovenia este în joc puterea de convingere a unui arhiepiscop catolic ieşit la pensie.

Campania de vaccinare a început duminică și în epicentrul - din februarie-martie - al pandemiei, provincia Lombardia din nordul Italiei, unde s-au înregistrat o treime din cele peste 72 de mii de decese din Peninsulă.

Printre cei dintăi imunizați se numără doctorița Annalisa Malara, care a diagnosticat primul caz din Italia, pe 20 februarie, la spitalul din Codogno.

Annalisa Malara: „În opinia mea, vaccinarea este fundamentală și avem datoria să dăm un exemplu și să comunicăm limpede despre importanța acestui vaccin.”

În Portugalia, șefa secției ATI de la cel mai mare spital din Lisabona a făcut vaccinul chiar dacă a avut reacții alergice în trecut.

Sandra Bras: „Haideți să demistificăm efectele secundare sau reacțiile adverse serioase. Or să apară, vom vaccina milioane de oameni și bineînțeles că vor fi efecte secundare, dar cu siguranță, după toate studiile efectuate, acestea vor fi într-un număr nesemnificativ.”

Încă de duminică, compania Pfizer a început să livreze tranșe substanțiale, de sute de mii de doze, către fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO