Economiile europene la raport: Germania, Marea Britanie, Spania, Grecia
Miracolul economic german triumfa din nou. Dupa criza, economia tarii a crescut cu 2,2 % in al doilea trimestru al anului. Este cea mai spectaculoasa crestere trimestriala obtinuta vreodata dupa reunificarea Germaniei.
Performanta nemtilor este dubla fata de cat a raportat Marea Britanie. In ansamblul sau, economia zonei euro a sporit insa doar cu un procent, din cauza balastului reprezentat de Grecia, si de alte tari cu probleme.
Berlinul a acceptat sa accorde miliarde de euro Greciei pentru salvarea de la faliment si s-a angajat, pentru propria economie, la un pachet de austeritate de zeci de miliarde de euro. Cu toate acestea, Germania a dovedit, inca o data, ca isi merita renumele de "locomotiva a Europei".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chiar daca performanta e mai modesta - o crestere de 1,1% - Marea Britanie a depasit, totusi, asteptarile. Franta a inregistrat un plus de 0,6 procente, iar Italia - de 0,4%.
Cu chiu cu vai, economia spaniola a adus un spor de 0,2%. Mult prea firav pentru a permite coborarea ratei somajului sub pragul dramatic de 20%.
Grecia, in schimb, ramane "bolnavul Europei" din zona euro, inregistrand o scadere economica de 1,5%.
Pe ansamblul zonei euro, dar si al intregii Uniuni Europene, zestrea cresterii economice este de un procent. Pentru moment, cel putin, recesiunea pare tinuta in frau.
Totusi, nu e chiar momentul destuparii sticlelor de sampanie. E nevoie in continuare de rigoare fiscala si tinerea sub control a deficitelor publice.