Economia a crescut timid: 0,3% in trimestrul 2
Produsul Intern Brut a crescut cu 0,3% in trimestrul II, comparativ cu primul trimestru. Totusi este mult mai mic decat cel din aceeasi perioada a lui 2009, astfel ca economia s-a contractat in primele sase luni cu 1,5%.
Asadar nu vom iesi inca din recesiune. Prognozele oficiale arata ca pana in 2011vom mai avea parte de scaderi.
Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, in semestrul I din 2010 PIB s-a redus cu 1,5%, comparativ cu semestrul I din 2009.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Produsul Intern Brut inseamna valoarea tuturor marfurilor si serviciilor destinate consumului, produse in economia unei tari, in decurs de un an. Mai simplu spus, PIB = consum + investitii + exporturi − importuri.
In 2009, de exemplu, PIB-ul Romaniei a fost de 491,27 miliarde lei, in cadere cu 7,1% fata de cel inregistrat in 2008. Pentru anul acesta, PIB-ul estimat este de 538 de miliarde de lei.
Datele prezentate acum de INS, au fost anticipate de analisti, dar si de expertii FMI. In urma cu o saptamana, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by declara ca, desi economia va inregistra o usoara crestrere in al doilea trimestru, ea va reveni pe scadere in urmatoarele doua trimestre, astfel ca va inchide anul cu o contractie de 1,9%.
Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produsului Intern Brut, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%.
De atunci, PIB-ul a scazut in continuu, exceptand cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.
Moneda nationala s-a apreciat usor dupa datele privind cresterea PIB. "A fost un ordin de vanzare pentru un milion de euro, imediat dupa anuntul privind cresterea PIB in trimestrul al doilea, iar paritatea a coborat la 4,2260 lei/euro. Piata nu a stiut cum sa reactioneze, deoarece au existat diferente mari intre asteptarile analistilor privind datele pentru trimestrul doi si cele pentru primele sase luni", a declarat dealerul unei banci, citat de Mediafax.