Dupa R. Moldova, si Bulgaria si-a ales presedinte rusofil: "generalul rosu" Rumen Radev. Criza politica la Sofia
Bulgarii si-au ales un nou presedinte: candidatul socialist, prorus, Rumen Radev. Fostul sef al fortelor aeriene ale Bulgariei a castigat al doilea scrutin cu o diferenta covarsitoare.
58% a obtinut el, in timp ce contracandidata sa a strans doar 35% dintre voturi. Radev a insistat in campania electorala pe politici anti-migratie. Dar a sustinut si ca este in interesul Bulgariei sa ajunga la un echilibru intre cerintele Uniunii Europene si relatii mai bune cu Rusia. Candidatul socialist a marsat foarte mult si pe dezamagirea alegatorilor fata de performantele scazute ale guvernului condus de Borisov in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si reforma din administratia publica. Drept urmare, premierul bulgar a anuntat ca demisioneaza.
Analiza AFP: Bulgarii aleg un presedinte rusofil si il demit pe premier
Bulgarii au ales intr-o mare masura, duminica, un presedinte rusofil, socialistul Rumen Radev, provocand demisia prim-ministrului conservator, Boiko Borisov, cu riscul unei noi perioade de incertitudine pentru tara lor, scrie AFP. Fostul pilot si comandant al fortelor aeriene bulgare este creditat cu o victorie confortabila, cu aproape 60% din voturi, dupa estimarile a doua institute de sondaje privind totalitatea voturilor, contra la putin peste 35%, procentul adversarei sale sustinute de Borisov.
Alegerea sa este un esec usturator pentru seful guvernului care si-a anuntat imediat demisia, asa cum ii avertizase pe alegatori inainte de scrutin. Daca bulgarii "doresc o criza politica, o vor avea", prevenise Boiko Borisov, 57 de ani, al carui mandat era pana in 2018.
"Rezultatele arata clar cum coalitia la putere nu are majoritate", a observat acesta. Rumen Radev si-a exprimat multumirea ca a castigat impotriva "apatiei si fricii".
Plecarea lui Borisov ar urma sa conduca la alegeri legislative anticipate si la o perioada de incertitudine pentru aceasta tara saraca membra a UE, care a cunoscut in 2013 manifestatii masive contra coruptiei, mai multe luni de instabilitate politica...si o prima demisie a prim-ministrului Borisov, ales in 2009, continua France Presse.
Generalul Radev, total novice in politica, a creat surpriza de la inceput pana la sfarsit, devansand-o din primul tur pe rivala sa, Tetka Tatceva, criticata pentru lipsa sa de carisma si tinta dezamagirii alegatorilor fata de majoritate. Fara apartenenta politica, dar sustinut de socialisti (PSB-ex-comunist), Radev s-a declarat favorabil la o ridicare a sanctiunilor europene contra Rusiei si apreciaza ca "Crimeea (peninsula ucraineana anexata de Rusia in 2014) este de fapt rusa".
El este ales pentru cinci ani si ii succede lui Rosen Plevneliev, din partidul aflat la putere, care s-a remarcat prin criticile sale la adresa lui Vladimir Putin. Dramatizand miza, partidul lui Borisov (GERB - Cetateni pentru o dezvoltare europeana a Bulgariei) chemase la mobilizare contra "generalului rosu". Tatceva estimase ca victoria lui Radev va duce la o "inghetare a fondurilor europene" si la "o izolare internationala" a tarii.
Intr-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse, duminica, Plevneliev s-a aratat nelinistit de tentativele Rusiei de a "destabiliza Europa", acuzand in special Moscova de finantare a miscarilor ostile Uniunii Europene, inclusiv in Bulgaria.
Sectorul energetic bulgar depinde in mare masura de puternica prezenta rusa, iar cele doua tari intretin legaturi culturale si istorice puternice. Radev si-a sustinut neutralitatea, amintind a fi "general al NATO format in Statele Unite" si a subliniat ca "apartenenta la UE si NATO nu are alternativa".
Presedintele bulgar are functii reprezentative la nivel international, guvernul fiind cel care defineste politica externa. Presedintele parlamentului s-a prezentat ca un candidat al stabilitatii tarii, dar "oamenii au ascultat destul GERB laudandu-se, in timp ce ei nu vad o ameliorare a nivelului lor de viata", potrivit lui Antoniy Todorov, profesor de stiinte politice la Noua universitate bulgara.
Parvan Simeonov, directorul institutului Gallup, vorbeste de un "vot de protest" intr-un "context international care incurajeaza vointa de schimbare: colapsul autoritatilor traditionale in Europa occidentala, schimbarea radicala din SUA, ambitiile in crestere ale Rusiei". In Moldova, adauga AFP, in al doilea tur al prezidentialelor, un prorus, Igor Dodon, devanseaza o candidata proeuropeana, Maia Sandu, potrivit rezultatelor partiale.
"Instabilitatea, noi suntem deja obisnuiti cu asta. Ceea ce este necesar este o noua figura care sa apere interesele nationale in loc sa spuna mereu "yes" Europei si Statelor Unite", analizeaza un alegator, Assen Dragov, 39 de ani, mic intreprinzator din Sofia.
Presedintele in exercitiu va insarcina liderii partidelor sa formeze un nou executiv dupa care, in caz de esec, aproape sigur, va numi un guvern interimar. Succesorul sau, care isi va prelua functia pe 22 ianuarie, va convoca alegeri anticipate, cel mai devreme pentru martie 2017. Cu toate acestea, Boiko Borisov ramane favorit pentru a castiga aceste alegeri legislative, asa cum a revenit la putere in 2014, un an dupa prima sa demisie, conchide AFP.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: Rusia, Bulgaria, rumen radev,
Dată publicare:
14-11-2016 07:30