VIDEO SOCANT: soldati americani ucid civili irakieni si ziaristi

Ultima actualizare: 22-10-2012 14:04
Imagini VIDEO socante: soldati americani ucid civi...
VIDEO SOCANT: soldati americani ucid civili irakie...

Imagini cutremuratoare, filmate de la bordul unui elicopter Apache, au fost postate pe Internet.  Mai multi civili irakieni, printre care si doi angajati ai Reuters, sunt ucisi cu mitraliera speciala a aparatului de zbor.

 

Site-ul de Internet Wikileaks.org, specializat in difuzarea de informatii secrete sau anchete, a dat publicitatii, luni, inregistrarea video a unui raid efectuat de un elicopter al armatei americane.

Imaginile, filmate la bordul aparatului de zbor Apache, sunt insotite de conversatii intre pilotii aparatului si serviciile de control de la sol: ei identifica persoanele care circula pe o strada din Bagdad ca fiind insurgenti inarmati si cer autorizatia de a deschide focul.

Wikileaks nu precizeaza cum au fost obtinute aceste imagini spectaculoase filmate in iulie 2007 si vizibile pe site.

Se poate vedea un grup de barbati mergand pe o strada din Bagdad, dintre care vor fi identificati cei doi angajati ai agentiei Reuters, Namir Noor-Eldeen si Saeed Chmagh. Ceilalti membri ai grupului par sa fie inarmati.

Pilotii elicopterului Apache, care par sa confunde camera unuia din angajatii Reuters cu un lansator de grenade RPG, afirma ca au reperat "cinci sau sase indivizi cu AK-47" si cer permisiunea "de a deschide focul", pe care o obtin aproape imediat.

Dupa atac, unul dintre piloti spune ca "o gramada de cadavre" se afla in zona.

"Priveste aceste putreziciuni neputincioase", spune unul. Un altul raspunde: "grozav".

In scurt timp, o camioneta se opreste pentru a strange mortii si ranitii si este atacata la randul sau de elicopterele americane.

Doi copii din camioneta sunt raniti. Ei vor fi evacuati de militarii americani sositi apoi la fata locului.

Un oficial al armatei americane a comentat luni difuzarea acestei inregistrari video, care, potrivit acestuia, "nu aduce nici o informatie noua, doar imagini".

"In 2007 am recunoscut tot ce este in inregistrarea video", a spus oficialul, sub acoperirea anonimatului. "Am recunoscut ca raidul a avut loc si ca doi angajati ai Reuters au fost ucisi", a spus el.

"Stim ca doi copii au fost raniti", a mai afirmat oficialul.

Totusi, el a adaugat ca "(lansatorul de grenade) RPG din inregistrarea video este real". "Aveam insurgenti si reporteri intr-o zona in care fortele americane urmau fie prinse intr-o ambuscada", a mai spus oficialul.

"In acel moment, nu puteam discerne daca (angajatii Reuters) aveau asupra lor camere sau arme", a subliniat el.

Intr-un comunicat, redactorul sef al Reuters, David Schlesinger, a afirmat ca moartea celor doi angajati este "tragica si emblematica pentru pericolele extreme legate de difuzarea de informatii din zonele de razboi".

WikiLeaks se prezinta ca o organizatie non lucrativa finantata in special de aparatorii drepturilor omului, jurnalisti de investigatie si public.

Dupa difuzarea inregistrarii video, directorul pentru Statele Unite al organizatiei Reporters sans Frontieres, Clothilde Le Coz, a cerut Pentagonului sa dea dovada de "mai multa transparenta" in acest caz si administratiei Barack Obama sa "manifeste respect fata de justitie".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO