Alegeri prezidentiale in R. Moldova. Tinerii basarabeni care studiaza in Romania, blocati in garile CFR
Moldovenii de peste Prut cu drept de vot sunt chemati duminica - pentru prima data in 20 de ani - sa-si aleaga direct presedintele.
UPDATE: Tinerii basarabeni care studiaza in Romania au fost blocati in garile CFR, scrie protv.md.
In mai multe gari din Romania, tinerii moldoveni care vor sa voteze in sectiile de pe teritoriul Romaniei, au ramas blocati la casele de bilete, asteptand in zadar sa primeasca biletele gratuite care, conform unui proiect de Hotarare de Guvern ( Guvernul roman ), ar fi trebuit sa le faciliteze transportul pentru scrutinul de duminica, noteaza infoprut.ro.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Calatoria de intoarcere s-ar fi efectuat in ziua de 30 octombrie.
Potrivit unui comunicat de presa, operatorii de transport feroviar care asigura transportul elevilor si studentilor din Moldova vor recupera contravaloarea biletelor de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor pana la sfarsitul anului 2016.
Orasele cu sectii de votare din Romania sunt urmatoarele: Bucuresti, Iasi, Galati, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Bacau, Suceava, Craiova.
UPDATE Serviciul de Informatii si Securitate al Republicii Moldova (SIS), s-a autosesizat dupa ce pe retelele de socializare au aparut imagini cu buletine de vot care aveau stampila "votat" in dreptul candidatului Igor Dodon.
SIS a precizat ca imaginile au fost prelucrate cu ajutorul aplicatiei Photoshop, iar persoanele care au retusat imaginile au fost identificate.
Rezultatul scrutinului ar putea insemna fie o apropiere a Republicii Moldova de Europa, fie, din contra, strangerea legaturilor cu Moscova. Candidatul pro-rus Igor Dodon conduce in sondaje, in timp ce partidele pro-europene n-au reusit sa se puna de acord pentru sustinerea unui candidat comun.
Candidatul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a anuntat ca ramane in cursa electorala. Asta pentru ca Maia Sandu, fost functionar al Bancii Europene si candidata a partidului Actiune si Solidaritate, nu a raspuns la propunerea de a-si asuma unirea cu Romania, in schimbul retragerii lui Ghimpu.
Dezvaluirea in 2015 a disparitiei miliardului de dolari din trei banci a dus la proteste de strada, iar Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) au oprit atunci ajutorul pentru Republica Moldova, o tara cu 3,5 milioane de locuitori, potrivit Agerpres
Fostul premier Vlad Filat, unul dintre cei cinci prim-ministri din ultimii trei ani, a fost arestat si condamnat la noua ani de inchisoare in legatura cu acest dosar, insa numerosi cetateni din Republica Moldova sunt de parere ca si alti lideri proeuropeni au fost implicati in aceasta schema de fraudare.
Acest fapt a dus la erodarea increderii in politicienii pro-europeni si a contribuit partial la cresterea in popularitate a liderului Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM), politicianul pro-rus Igor Dodon, considerat favoritul alegerilor de duminica.
Candidatul pro-rus, Igor Dodon, promite o relansare e relatiei cu Rusia
Dodon, care spera sa castige inca din primul tur de scrutin, s-a exprimat de altfel in favoarea denuntarii Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeana si a promis o relansare a relatiei cu Rusia, dar si organizarea de alegeri legislative anticipate.
Principalul sau oponent este fostul ministru al educatiei Maia Sandu, vazuta ca o figura necompromisa si candidat unic al Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate si Adevar (PPDA) si Partidului Liberal Democrat (PLDM).
UPDATE: Igor Dodon, acuzat ca a plagiat fragmente din teza de doctorat.
Candidatul partidului socialist la presedinta Republicii Moldova, Igor Dodon, e acuzat ca a plagiat fragmente din teza de doctorat pe care a declarat ca a sustinut-o la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), Catedra banci si burse de valori, informeaza portalul de stiri Deschide.md.
Jurnalistii au fotocopiat lucrarea obsinuta de la Biblioteca Nationala din Chisinau si au dat-o publicitatii. Mai mult, au folosit doua programe de detectare a plagiatului si au descoperit ca Dodon preluase fragmente din lucrarile a doi profesori universitari romani, Ion Popa si Gabriela Gradu de la Academia de Stiinte Economice Bucuresti.
Candidatul nu a facut comentarii in ceea ce priveste acuzatiile
Mama Maiei Sandu se teme pentru viata fiicei sale
Mama candidatului Partidului Actiune si Solidaritate (PAS) Maia Sandu, se teme pentru viata fiicei sale. Emilia Sandu, care locuieste in localitatea Risipeni din raionul Falesti, a declarat, vineri dupa-amiaza, dupa o intalnire electorala la care a participat si fiica sa, ca luptele politice i-au creat foarte multi dusmani Maiei Sandu.
"Ati vazut pe fata mea ca ochii imi lacrimau. Am frica pentru viata ei. Dumnezeu sa o pazeasca de rele! (...) Cum sa nu imi fie frica daca atata rau imprejur este", a afirmat Emilia Sandu.
Mama candidatului PAS la sefia Republicii Moldova sustine ca, in ciuda temerii pe care o are, are incredere in copilul sau si in decizia acesteia de a participa la alegerile de duminica.
"Am incredere si ii respect decizia", a subliniat Emilia Sandu, care a recunoscut ca nu a fost consultata in momentul luarii deciziei Maiei de a candida.
Maia Sandu si-a incheiat campania electorala pentru primele alegeri prezidentiale din Republica Moldova, care vor avea loc duminica, printr-o actiune electorala desfasurata in localitatea natala.
"Oamenii de aici ma cunosc mai bine, au incredere in mine si asta ma ajuta acum, pe ultima suta de metri", a argumentat Maia Sandu decizia de finaliza competitia electorala in satul natal.
Marian Lupu, candidatul Partidului Democrat s-a retras din cursa prezidentiala
Candidatul Partidului Democrat (PDM) aflat la guvernare, fostul presedinte Marian Lupu, si-a anuntat in aceasta saptamana retragerea din cursa si a spus ca o sustine pe Maia Sandu, care a respins insa acest sprijin, declarand ca este un 'mar otravit'.
Vitalie Calugareanu, jurnalist si analist al Deutsche Welle: "Cele mai mari probleme ale Republicii Moldova la ora actuala sunt coruptia, care a atins cote inimaginabile, si sistemul judiciar subordonat totalmente politic".
Cetatenii moldoveni au declarat ca se vor prezenta la vot, dar sunt tot mai dezamagiti de clasa politica
Desi cetatenii spun ca vor merge la vot, dezamagirea lor fata de clasa politica este tot mai mare.
Tamara, medic pensionar: "Niste hoti au ajuns la putere. Au facut un dezastru. Oamenii traiesc foarte greu"
Tamara, medic pensionar: "Acum pun miliardul pe spatele nostru. Asta inseamna ca noi o sa traim mai rau. Totul se scumpeste"
Denis, student: "Clar ca merg la vot. Nu imi e totuna ce se intampla cu tara mea. Dar am o parere proasta despre situatia politica din Moldova. Tara este zdrobita. Economia este pusa la pamant. Sincer sa spun, nu am pe cine sa aleg. Aleg raul cel mai mic, cu parere de rau"
Ana, casnica: "O sa merg la vot, ca sa nu fie pierdut votul meu. Este un joc foarte bine gandit de cineva si care foloseste cuiva, numai ca noi, oamenii de rand, avem de suferit".
Ana, casnica: "Nu prea am asteptari de la noul presedinte. Ceva bine nu cred ca o sa fie. Sunt implicati prea multi bani, iar interesele personale (ale politicienilor - n.r.) se pun mai presus decat interesele oamenilor",
Cristi, student la Regie de film, a declarat ca va merge sa voteze, dar isi exprima temerea "sa nu fie o alta gluma la adresa alegatorilor".
Cristi: "A devenit frustrant pentru toti de a alege mereu raul mai putin rau. Oamenii vor schimbare. Nu am incredere in niciunul din pretendenti"
Dana, studenta: "O sa merg la alegeri, pentru ca dreptul la vot este un drept fundamental. Si eu, ca un cetatean de buna credinta, o sa mi-l exercit. Problema este ca politica actuala este un circ"
Ultimele zile ale campaniei electorale au fost marcate de acuzatii reciproce intre Maia Sandu si Igor Dodon ca celalalt este dirijat de Vlad Plahotniuc, cel mai puternic si controversat om de afaceri din Republica Moldova si despre care criticii spun ca exercita o influenta extrem de mare asupra politicii si ca s-a aflat in spatele guvernului de coalitie din prezent, condus de Partidul Democrat, al carui prim-vicepresedinte este.
Desi FMI si UE au inghetat ajutorul in urma scandalului bancar, noul guvern condus de Pavel Filip, care a venit la putere in luna ianuarie in contextul protestelor de strada, asteapta sa primeasca in scurt timp o transa de circa 180 de milioane de dolari din partea FMI, despre care spune ca este o rasplata pentru masurile de reforma adoptate.
Presedintele Republicii Moldova este ales din nou prin vot direct dupa 20 de ani, perioada in care seful statului a fost ales de Parlament, deseori cu mare dificultate, fapt care a condus la crize politice.
Sursa: Agerpres
Etichete: presedinte, Republica Moldova, alegeri, vot,
Dată publicare:
29-10-2016 08:27